Мануел Вилас: Коронавирусът вкара отчуждаване в Испания

Испанският писател с интервю пред Bloomberg TV Bulgaria
30 окт 2020 20:23, Анисия Иванова
3
Мануел Вилас: Коронавирусът вкара отчуждаване в Испания
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусът внедри страх и социално отчуждаване в Испания, заяви писателят Мануел Вилас в предаването „Бизнес страт“ с водещ Живка Попатанасова.

Именно темата за коронавируса и как той е променил светът и връзките между хората ще бъде пресъздадена в новата книга на Мануел Вилас, която се очаква да излезе през следващата година.

"Очарован съм от София и България, и се радвам, че съм тук по повод честването на 110 години дипломатически отношения между двете страни“, каза той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според него заради сходствата, които имат България и Испания, социално-културното сътрудничество между страните трябва да се увеличава.

"Испанската и българската литература са взаимно непознати. Трябва да се работи за това литературата да е позната в двете държави, необходими са спогодби за преводи“.

"Страна без култура и писатели е страна без идентичност“, коментира Мануел Вилас във връзка с ограниченията за културния живот, които се налагат заради пандемията.

Той обаче обясни, че в Испания театрите работят при спазване на мерките и социалната дистанция, като се провеждат и панаири на книгите, но също при съобразяване с изискванията за безопасност.

По повод ситуацията в Испания около разпространението на вируса и ограничителните мерки Мануел Вилас заяви, че испанците реагират със солидарност и отговорност.

Вилас разказа и за срещите си у нас с ученици, изучаващи испански.

Мануел Вилас е испански писател - носител е на отличия в няколко жанра, включително поезия, есета, разкази и романи. Последният му роман „Алегрия“ е финалист на „Премио Планета“, докато по-ранната книга „Ордеса“ печели Prix Femina Étranger. Преподава в университета в Айова. Той е в България по повод 110 години от дипломатическите отношения между България и Испания.

Целият раговор чуйте във видеото.


3
Още от ЕС
Какво може да причини коронавирусът на млад човек без здравословни проблеми?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще "отчуждавате" още 3 (три) дни. След това идва Тръмп и ще имате възможност да се борите и да побеждавате измислени вируси в затворническите килии поне 10-на години. Така е то - в пааанделата се сприятеляваш с паяци, може и някой вирус да си опитомите и да го разхождате на каишка в помещението. Изобщо занимателни дейности ще имате в изобилие и за дълго.
2
1
 
4
 
! Отговори
Dj dance mashine преди 4 седмици
То не са ми в Испания навсякъде е така.Всеки се чуди за какво да се скара и дае далеко от другия.Докога бе хора вижте се единия зее за дивана другия не идва е какво прави те като се карате нищо има работа тия блокове са на 40 години покрив и улуци саниране нищо берем яд заради дивана простено да вие.Место да апнете да се повеселите некъде да поприказвате се чудите с какво да се занимавате до живущите в жк мелта
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Моите уважения към този интелигентен и талантлив писател, но ковид истерията трябва да се заклейми от интелектуалците и учените и лекарите да бъдат оставени на спокойствие да лекуват но само болните хора а за здравите живота продължава и всичко друго са глупости, отчуждение но и доноси и лъжи.