Австрия започва масово тестване за COVID-19 от 5 декември

Италианската провинция Южен Тирол тества около 350 000 души
Обновена: 20 ное 2020 22:31 | 20 ное 2020 22:20, Анисия Иванова
23
Австрия започва масово тестване за COVID-19 от 5 декември
Снимка: БГНЕС

Плановете за масово тестване на населението в Австрия за COVID-19 вече са готови. На 5 и 6 декември, когато е краят на карантината, ще бъдат тествани всички преподаватели в училищата и детските градини - около 200 000 души.

Тестването на учителския и помощния персонал ще се извършва в сто пункта, разположени в цялата страна. Когато това е наложително, е предвидено да се открият и допълнителни пунктове. Министерството на образованието, провинциалните центрове и окръжните служби за образование координират процеса. Следва тестването на полицейските служители /7 и 8 декември/, координирано от полицейските дирекции.

Малко преди Коледа стартира кампанията за тестване на населението, като участието е доброволно. Преди това в началото на декември ще се тестват жителите на общини с особено голям брой заразени от COVID-19. Следващата седмица ще стане известно кои ще са тези общини. В началото на следващата година е запланувана втора масова кампания в цялата страна, все още не е изяснено кои ще са възрастовите групи, които трябва да се тестват.

Тъй като тестовете имат значение за изясняване на епидемиелогичната обстановка, те трябва да се направят неколкократно и да бъдат доброволни, се казва в съобщение на министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер. Вече са поръчани седем милиона антигенни тестове, запланувани са нови поръчки. Разходите за първите седем милиона възлизат на 50 милиона евро.

Централната организация и логистиката по извършване на масовите тестове е поверена на австрийските въоръжени сили и на министерството на здравеопазването. Австрийски военнослужещи са оказали подкрепа на словашките си колеги в акцията за масово тестване на населението в Словакия и вече разполагат със съответния опит за подобни акции, се казва в съобщението.

Освен за логистика и организация, от въоръжените сили ще бъдат привлечени и военни санитари. Общо няколко хиляди войници ще помагат в акцията по тестване на населението. Здравните и полицейските служби, пожарната и доброволци ще участват също в акцията.

Тестването е доброволно и безплатно, "няколко минути, отделени за теста могат да предотвратят няколкоседмичен локдаун в цялата страна", се казва в изявление на канцлера Себастиан Курц. "Затова още сега отправяме молба до цялото население да подкрепи този национален проект и да вземе участие в него. Масовите тестове до прилагане на ваксина са голям шанс за Австрия да намери отново пътя към нормалността", допълни той.

"С масовите тестове започваме нов етап в борбата с пандемията и желанието ни е да дадем възможност на хората да прекарат Коледа с близките си. Нашето намерение изисква голяма логистична подготовка и изпълнение, но ни дава изключителни предимства. Можем бързо да локализираме голям брой заразени и да прекъснем инфекциозните вериги. Досега масовите тестове не бяха възможни, но вече са алтернатива на локдауна", подчерта още Курц.

В северната италианска провинция Южен Тирол днес започна най-масовото тестване за коронавируса. Това е и най-голямото масово тестване в цяла Италия от началото на пандемията, предаде ДПА. От днес до неделя властите в тази немскоговоряща италианска провинция възнамеряват да тестват около 350 000 души, което е примерно две трети от населението. За сравнение, в цяла Италия с население около 60 милиона, на ден се тестват средно 140 000 души. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен " Защо се тестват здрави хора " Ми щото всичко да стане доброволно по мирно и по тихо никой нищо да не разбере и ще видиш догодина резултата какъв ще е а именно протести няма да има и всеки който протестира тествалите се ще го линчуват направо дори няма да го пращат в болница а в гробищата може би. Ще настане масово единодушие за всичко в обществото и затова опозицията подкрепя властта в играта са.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МАНГЪРЯН НЕ СИ РАЗБРАЛ. КОРОНА ВИРУСА ЩЕ СЕ ЖЕНИ ЗА КОРОНА БАКТЕРИЯТА.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Защо се тестват здрави хора"Аз това го заподозрях от известно време, защото загрях че нарочно е пуснат блъф че ще има нещо във ваксините за да се отклони вниманието на хората и те да се тестват безпроблемно но това е вземане на биологичен материал. Резултатите от тестването се регистрират, после следва проследяване, смущаваща думичка сама по себе си но ЧИНОВНИЦИТЕ Я ИЗПОЛЗВАТ БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТ и почти на края идва ваксинирането, но те тестванията са свършили вече своята работа и маските.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тъй като тестовете имат значение за изясняване на епидемиелогичната обстановка, те трябва да се направят неколкократно и да бъдат доброволни, се казва в съобщение на министъра на здравеопазването."
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо се тестват здрави хора ?? Защото нано-чиповете са полепени по тръбичката ли ??
10
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е целта на масовото тестване? Доста глупост има тук.
9
5
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
До анонимния...Ела ти прелеем антитела, да не погинеш от страх... Ще се насилим, ам ще ти прелеем..
8
8
 
11
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Не могат да ме накарат доброволно да им дам да ми бръкнат без нужда в носа с клечка, дълга една педя.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нас ни карат да си плащаме тестовете сами гадовете мръсни
6
4
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Тези хора наистина са тотално изтрещели! В Китай затварят провинции, градове, жилищни райони, жилищни сгради и тестват за да отделят болните и да осигурят чиста среда за работещите във важните отрасли. Точно затова отцепват район и тестват. А не за да правят снапшотове и безмислени дискусии и полемики!!!
5
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не мога да разбера, масовото тестване след карантината ли ще започне ???? А не по време на карантината, както крещи цялата логика и както правят китайците ??? Ако е така, това е поредната хипер,ултра,гига иновативна и креативна гениална идея с която Европа да покаже колко назадничави са от Поднебесната империя. Хахахахаха
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГаньоЦървула трябва да бъде командирован в Австрия и да им разкрие конспирацията с коронавируса.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво струва сто лева в тоя смешен тест бре? В космоса ли го произвеждат?
2
6
 
8
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
И, що като ги тестват...Всичките тия тестове са пълна бутафория... Днес си отрицателен, утре положителен... Само наливат вода в мелницата на коспираторите... После, защо имало конспирации.. Тия така и не разбраха, как да се подходи, към населението... А, че пневмониите ги има и протичат изключително тежко при някои е факт!
1
2
 
7
 
! Отговори
Кой разбрал, разбрал преди 3 години
И като пусна шилото и погледна към небето, той извика: Боже, колко мъка има по тоя свят, боже! И пак се загледа подир каруцата.Из "По жицата", Йордан Йовков