Ди Велт: Голямата смърт шета из Източна Европа

Експертите на СЗО са изключително загрижени
26 мар 2021 18:40, Петя Славова
146
Ди Велт: Голямата смърт шета из Източна Европа
Снимка: БГНЕС

Полският здравен министър Адам Недзелски изглежда измъчен. Решението да се въведе нова строга блокировка изглежда е трудно за него и колегите му от кабинета. "Това са огромни разходи, но те ни предпазват от още по-ужасни и огромни разходи", каза Недзелски пред новинарския канал Polsat, след като обяви решението на правителството в четвъртък, пише БГНЕС, цитирайки Филип Фриц, в. "Ди Велт".

В Полша беше въведено затваряне, което ще продължи ориентировъчно до 9 април. Училищата и магазините отново не работят. Обсъжда се въвеждането на комендантски час или дори по-строги ограничения на свободата на движение: възможно е разходките да бъдат ограничени само до близкия до жилищата район. Полското правителство си запазва правото да затегне заключването, ако е необходимо.

Това е необходима мярка. В момента Полша отбелязва рязко нарастване на коронавирусните инфекции. В петък здравното министерство на страната съобщи за 25 998 нови случая, което е с 38% повече от миналия петък. Но това не е изключение за този регион. В Чехия седемдневният процент на инфекция на 1 милион души е 976, в Унгария - 738. Това е 7-10 пъти по-високо от това в Германия.

Експертите на СЗО са изключително загрижени. Те посочват, че броят на новите случаи, броят на хоспитализациите и смъртните случаи в Централна Европа са на най-високите нива в света. Източната част на ЕС - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, членове на Вишеградската група - са достигнали ръба на собствените си възможности. Много болници са изпълнени докрай и има все по-тежки случаи, включително сред младите хора. И никъде другаде в ЕС няма такава смъртност като последици от коронавируса, както на изток.

Въпреки факта, че Чешката република изглежда достига пиковата честота, броят на хоспитализациите и смъртните случаи не намалява. Не се предвижда бързо подобрение. Що се отнася до Полша, изследователите от Варшавския университет стигнаха до заключението, че през април може да настъпи колапс на здравната система на страната с непредсказуеми последици. В четвъртък вестник „Газета Виборча” съобщи, че във Варшава остават само девет легла за пациенти с COVID-19.

Прекалено високата смъртност достигна невъобразими размери. През ноември 2020 г. в Полша са починали два пъти повече хора, отколкото през ноември 2019 г., т.е. преди избухването на коронавируса. На 31 януари тази година прекалено високата смъртност в Словакия беше 50%, в Чехия - 39%. Средната смъртност за седем дни на 1 милион жители е 16,7 в Унгария, 14,9 в Словакия, 19,2 в Чехия. Това е около десет пъти повече, отколкото в Германия.

В Унгария, която използва без разреш5ение от Европейската комисия по лекарствата , наред с други неща, руската ваксина „Спутник V” и китайската ваксина Sinopharm, до момента има 18 хиляди смъртни случая - докато в страната живеят по-малко от 10 милиона души.

Въпреки че активния напредък (в сравнение с Германия) с ваксинацията, страни като Полша или Унгария не са в състояние да поставят пандемията под контрол. На първо място, броят на смъртните случаи остава висок. Има редица причини за толкова висока смъртност.

Ярослав Флегер, чешки паразитолог и биолог, занимаващ се с проблемите на еволюцията, на първо място спомена правителствената политика. „Властите отдавна смекчиха опасността от коронавируса, а след това започнаха да изискват гражданите да се придържат към правилата. Това несъответствие предизвика объркване и раздразнение сред хората. Правителството просто е загубило доверието на хората “, каза Флегер в интервю за „Ди Велт”.

Авторитетен учен, професор в Карловия университет в Прага, многократно е предсказвал много точно хода на пандемията, с което е спечелил голямо уважение в Чешката република и сега често се появява в медиите, когато става въпрос за коронавируса. Всичко, което той казва за действията на чешкото правителство, може да се каже и за действията на правителствата на други страни в региона.

В Унгария опозицията твърди, че кабинетът на Виктор Орбан губи доверието на избирателите, тъй като използва коронавирусната криза, за да засили собствената си власт чрез ограничителни мерки. В Словакия неуспешните действия на ръководството на страната по време на пандемията съвсем наскоро предизвикаха конфликт в редиците на коалицията. Не на последно място, това се случи, защото премиерът Игор Матович по своя инициатива закупи руската ваксина. А в Полша политиците от управляващата Партия на правото и справедливостта постоянно омаловажават опасностите от вируса.

В резултат на тези хаотични практики и в четирите страни много граждани отдавна са престанали да се придържат към препоръчаните хигиенни практики. В Чешката република твърдото блокиране не доведе до желания ефект. Медиите постоянно съобщават за незаконни партита. Младите хора и хората на средна възраст са допринесли за разпространението на коронавируса сред съгражданите си. Очевидно е, че увеличаването на заболеваемостта неизбежно води до увеличаване на случаите на тежко протичане на болестта и смъртни случаи.

Неофициалните данни за заболеваемостта са много по-високи от официалните статистически данни. Правителствата на Словакия и Полша може дори да нямат ясна представа за реалната епидемиологична ситуация в самите страни. Тестовете са малко, а в някои случаи, например в Полша, процентът на положителните резултати е 30%.

Още по темата

Много болни хора не информират властите за това, от страх да не загубят възможността да отидат на работа. Експертите предполагат, че реалните числа са 5-10 пъти по-високи от официалните. Според консервативни оценки всеки ден в Унгария се разболяват около 32 хиляди души, около 50 хиляди в Чехия и около 125 хиляди в Полша. В същото време от дълго време никой не проследява сериозно контактите на болни хора.

Между другото, британският вирусен щам B.1.1.7 отдавна се е разпространил в Източна Европа. Той обаче е по-заразен и вероятно по-често води до усложнения. „Това е свързано с разпространението на вируса, с големия брой нови инфекции, претоварващи здравната система. И ние също имаме работа с много по-агресивна мутация на вируса “, потвърди паразитологът Флегер.

Третата точка е от съществено значение. Здравните системи в региона са недостатъчно финансирани, болниците са недостатъчно оборудвани и не разполагат с достатъчно персонал. След присъединяването на страните от Вишеград към ЕС през 2004 г. хиляди лекари са напуснали Полша или Унгария, а много специалисти напускат родината си веднага след дипломирането си, заминавайки за Германия и Холандия за по-високи заплати.

Според статистическата служба на ЕС Евростат в момента в Полша има 238 лекари на 100 000 жители, което е най-ниският показател в целия Европейски съюз. В Унгария това число е 338. Това не е достатъчно за успешно противопоставяне на кризисни ситуации от настоящия мащаб. В Германия има 431 лекари на 100 хиляди жители. Кога заболеваемостта ще намалее, все още е невъзможно да се каже. Националните правителства удължават или затягат заключванията и се надяват, че ваксинациите скоро ще изиграят положителна роля.

Ако настоящата вълна на заболеваемост е последна, тогава тя ще бъде най-тежка за Полша, Чехия, Словакия и Унгария.
 


146
Още от ЕС
В Испания затягат ограничителните мерки по Великден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни лъжи, как не се умориха да плащат хората. По-лошото е, че има такива, които се връзват.
133
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Диана

Русия е огромна държава. Ние пък какво оправдание имаме? Аз се чудя, дали ще има ефект от тези ваксини, но пък ще станат задължителни.
132
0
 
1
 
! Отговори
доко преди 2 седмици
До Случаен минувач
От фейсбук ли получи информацията или ЦРУ?
131
12
 
2
 
! Отговори
Далай Лама преди 3 седмици
Световен тероризъм е този Ковид 19 ! Комунистите си позволиха да преебат човечеството - пуснаха вируса в Китай ! Сега готвят нов, още по-страшен вирус ! Хитлер не е трябвало да гори евреите, трябвало е да гори комунистите - злото на човечеството !
130
8
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 3 седмици
Не е необходимо да посочваш някой , че е повреден , че е ***, че е урунгел, достатъчно е да разбереш , че е русофил ! Тази част от народа , която приемаше рускосъветската дружба като слънцето и въздуха , докара три национални катастрофи и беднотията по нашите земи !!!
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 128

Коя зодия си?
128
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички конспиративни теории са плод на болни мозъци, и като гледам такива не липсват!
127
2
 
18
 
! Отговори
Ди преди 3 седмици
Много се радвам, че написахте как стоят нещата в Централна Европа. Явно не ви стиска да напишете такава статия и за България. Нищо, ние ще четем и ще си заместваме.
126
10
 
28
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
На това, че вирусът бил тръгнал от животни, не вярват вече и гаргите.
На 19 октомври 2019 Бил Гейтс кани представители на клановете Рокфелер, Ротшилд, Морган и др. на банкет. https://youtube/watch?v=Vm1-DnxRiPM&t=0s И по време на почерпката, така, между другото, дискутират какво Би станало, ако се появи нов пандемичен вирус. И не щеш ли, само месец по-късно такъв вирус се появява!
А в това време в Ухан има световни военни игри. Пуска се, участниците го разнасят и после се обвинява Китай.
125
6
 
10
 
! Отговори
СПАС преди 3 седмици
ДА КУПУВАТ РУСКА ВАКСИНА И ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ!! ТОВА РАЗБРАХ ОТ ТАЗИ ПРОПАГАНДА!! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ЛЪЖЕТЕ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПРОТИВНИЦИ СЪБИРАТЕ!!! МАДЖАРИТЕ ЕДНА ГОДИНА СА С ЗАТВОРЕНИ ГРАНИЦИ, А ТЕ ПИШАТ, СМЪРТНОСТТА БИЛА ЗАРАДИ РУСКАТА ВАКСИНА??????????????? СМЕШКОВЦИ!!!
124
4
 
8
 
! Отговори
Nema преди 3 седмици
нищо общо с ония ваксини и сега.Играят *** игра както ваксините за деца и накрая ги направиха инвалиди.
123
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
“Маски и ваксини са предвестник на белега на звяра“

Човече, нас в училище през социализма ни водеха под строй целите класове в лекарския кабинет да ни ваксинират срещу детски паралич, шарка, морбили, туберкулоза и т.н. Даже не знаехме срещу какво е, а само, че “ще ни бият инжекции“. Еми, гарантирам ти, че ако сме се озверили, не е от това.
122
7
 
22
 
! Отговори
Маркс преди 3 седмици
Призракът на фармако-комунизма шета из Европа.
121
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хайде после не вярвайте,че вирусът и модификациите му се създават по изкуствен начин и не само това,но и се разпространяват по същия начин!

Вижте,как избирателно удрят непокорните на господарите държави,независимо,че някои от тях(Чехия,Словакия) стриктно спазват вскакви локдауни.Затварят до дупка и също толкова заразата си вършее безпрептствено - "някой" се грижи усърдно за това.ТРябва да се смаже всякакво непокорство!

Нас засега не ни съобщават никъде,защото и без това си отиваме като народ!
120
6
 
42
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Най новият виц.
Иванчо - абитуриент. Баща му го пита:
-Какъв искаш да станеш?
-Ще кандидатствам медицина, тате.
-Иванчо, ти имаш слаб успех. Медицината е сложна наука, не е за тебе.
-Никак не е сложна, тате. Вече остана само една болест, няма други!
119
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да, но не от вчера. При такова качество на живот,храна, въздух и въобще отровна атмосфера нас корона вирус ни не требе. Сал един д...лен министър председател ни стига.
118
3
 
30
 
! Отговори
Ш'та запаля преди 3 седмици
"В Унгария, която използва без разреш5ение от Европейската комисия по лекарствата , наред с други неща, руската ваксина „Спутник V” и китайската ваксина Sinopharm, до момента има 18 хиляди смъртни случая - докато в страната живеят по-малко от 10 милиона души."
Това сложно съставно е обида за средно интелигентен човек.
117
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такова нещо, вилнее ваксъркса пропаганда.
116
27
 
11
 
! Отговори
извода преди 3 седмици
Путин ще закичи с тиквен медал Орбан за най-голям инвеститор за 2021.
Руснаците ще усвоят парите, а Унгарците ще мрат като мухи.
115
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ковид,маски, карантина
Ужас, паника, ваксина
Срещи със имам и поп
Вероятна смърт и гроб