ЕК предлага да падне ДДС за някои стоки в кризата

Сред тях са храна, ръкавици, антибиотици, маски
19
ЕК предлага да падне ДДС за някои стоки в кризата
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които ЕС предоставя на държавите членки и гражданите по време на криза, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват например диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване, лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция, палатки, походни легла, дрехи и храна,  оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки, антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод, кръвни продукти или антитела, устройства за измерване на йонизиращото лъчение, разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията.
 
Това предложение идва вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Наред с другото, благодарение на него стана видно, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените национални бюджети.

Поради това с днешната инициатива ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Също така с нея ще се укрепят органите на равнище ЕС за управление на бедствия и кризи, като например тези, които са в обхвата на Здравния съюз на ЕС и Механизма на ЕС за гражданска защита.
 
След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на Комисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС. Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции (например болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия).


19
Още по темата: кризаДДСхранаЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никаква нужда ЕК да казва каква да е ставката на ДДС и на какви стоки и услуги да се облага. В повечето държави хранителните и стоките от първа необходимост не се облагат. В България Жан Виденов въведе 22% ДДС за всички стоки, впоследствие Иван Костов го намали на 20%. От тогава никой не го пипа. Изедници долни.
16
2
 
3
 
! Отговори
Аууу преди 1 месец
Сетиха се най-после, кръвопийци долни !
15
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Аха.
Ясноооо....
Шефовете на света ползват старата схема:
"Вдигни им таксите 15%, после ще се разбунтуват, свали им 5% и ще си мислят, че са победили"
14
1
 
0
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 1 месец
ке падне преди финансовите интереси зад него да позволят отпадане, дори и временно, дори и малка част от стоките на ДДС!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То кризата още малко и ще отмине, те се сетиха... Пълна клоуни са тия в ЕС, и се чудим после защо от нашите *** за зеле не става...
12
1
 
10
 
! Отговори
общак преди 1 месец
в Германия за хран.стоки ДДС е 5 % . У Бг-то май са по богати от немците че плащат 20%
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво от това като падне ДДС на някой продукти!!! С нищо няма да се отрази на крайния потребител, цените ще си останат същите, даже ще ги повишат и разликата ще остане само в собствениците на фирмите. Нищо ще се вдигнат заплатите. Този филм го играхме вече със заведениета....
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да попитам в упоменатия списък със стоки кои се произвеждат В Европа, като гледам май всичко мирише на мade in China за какво ДДС иде реч?
9
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Програмист: Обясни го това на американците :)
8
3
 
2
 
! Отговори
БайКонур преди 1 месец
И на пианата да падне..и на пианата!Да пише някъде че и на пианата ДДС да падне че да цъфне бойкикономиката!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да падне ДДС за столовете, че да има за повече столове.
6
4
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До Solar Power (1)
Говориш за различни неща. На заплатата плащаш данък върху доходите, а ДДС е данък върху потреблението.
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пада ддс-то за хляба.
Народа е гладен.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В кална България няма производство, ДДС се получава от продажба на основните стоки храна, горива , ток и всичко друго основно. Държавата получава пари само от това и затова са скъпи. Малкото което се пройзвежда печалбата се разпределя м/у знаете кой. А и също от глоби държавата взима пари. Това нагледно ни е икономиката.
3
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Solar Power

Да, така е, но и не само това е. Всичко е на гърба на обикновения потребител. На фирмите държавата им връща ДДС-то, а колко кухи фирми източиха милиони с фалшиво ДДС, не е истина
2
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ес прдеоставя стоки и услуги, различни от бюрокрацията и фалшивите одобрения (на лекарства например)??
1
3
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
ДДС най-глупавия данък. Това си е двойно данъчно облагане ! Веднъж вече си спечелил заплата и си заплатил данък после втори път те наказват с още 20% когато си харчиш заплатата. Не се чудете защо САЩ са толкова напред ! Това е данък който не съществува там :)