Експерти в Испания искат удължаване на времето между две дози ваксина

Става дума за препарати на "Пфайзер" и "Модерна" при хора под 80 г.
20 апр 2021 13:38, Петя Славова
10
Експерти в Испания искат удължаване на времето между две дози ваксина
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването на Испания предложи поставянето на втората доза от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна" да се отложи за лица под 80-годишна възраст, за да се ваксинират повече хора поне с една доза.

Предложението, което се обсъжда с регионалните правителства, идва на фона на растяща заболеваемост при четвърта вълна на COVID-19, съобщава БНР.

Със 21 071 случая, 121 починали и кумулативна честота от 230 COVID инфектирани на 100 000 жители , което е със 17 пункта повече от петък, Испания отново е близо до екстремния риск по стандартите на Световната здравна организация.

Още по темата

Страхът от четвъртата вълна увеличи до 82,8% броят на желаещите испанци, които искат да бъдат ваксинирани, пишат местните медии.

В опит да намери решение министърът на здравеопазването Каролина Дариас предложи интервалът между двете дози на РНК ваксините да се удължи от 21 и 28 дни, на 42 и 56 дни само за лицата под 80 години.

За тези над 80-годишна възраст и рисковите групи, вторите дози ще останат според предписанието.

Предложението се базира на проучване, публикувано през април от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на Съединените щати, според което и една доза "Пфайзер" и "Модерна" постигат 80 % ефективност срещу COVID-19.

Практиката с едната доза вече е прилагана във Великобритания, където 47,8% от британците са получили първата доза от ваксините, но само 12,5% имат и двете. Това ще позволи между 75 и 80 % от испанското население да бъде защитено , макар и само с една доза, посочват властите в страната.


10
Още от ЕС
Армин Лашет е кандидатът на ХДС/ХСС за канцлер на Германия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Удължавайте че така като се разбързахте с тези ваксинки ще ви лъснат много бързо ЗАДНИЦИТЕ и пък лените планове идеята май беше по по малко във времето ама нещо се обърка май а?
2
1
 
8
 
! Отговори
Испания преди 2 седмици
21 хиляди заразени, 120 умрели. Гетото Българоя 2000 заразени над 200 умрели. Без коментар. Да не говорим че чистота на заразяване е 4 пъти по ниска в Испания, без да е затваряно абсолютно нищо от края на септември!!! Ние тука си играем на ластици
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В европейските междуведомствените отчети до 31.03. за тях са отбелязали най-висока смъртност и заразност по ред,като само до тази дата за едната е 3500,а за другата 2500 ориентировъчно,но пък ги хвалят като удачни за елита по цената.