Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция
21 юли 2021 20:43, Нели Христова
43
Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия
Снимка: Pixabay

В Чехия с промяна в конституцията бе записано правото на самозащита с огнестрелно оръжие, предадоха Франс прес и ТАСС. Поправката бе одобрена от Сената, с което процесът по приемането й приключи.

Притежателите на огнестрелни оръжия в Чехия се опасяват, че Европейският съюз може да ограничи правото им да го използват. Чехите по-рано имаха право да използват огнестрелно оръжие при законна самоотбрана, но през 2017 г. ЕС прие директива, забраняваща на мирните граждани да притежават някои видове оръжие.

Закрепването на правото на самоотбрана в конституцията цели да гарантира, че европейската директива няма да наруши съществуващите права на собствениците на оръжия в Чехия, отбелязва АФП.

Текстът "въвежда изричното право на защита на живота, като заявява ясно, че това може да включва отбрана с оръжия", подчерта вносителят на проекта сенатор Мартин Червичек - бивш полицейски началник. Той отбеляза, че правото на отбрана се прилага не само при защита на собствения живот, но и на този на други хора.

След приемането на европейската директива през 2017 г.чешкото вътрешно министерство заяви, че тя ще засегне почти всички от 300-те хиляди притежатели на разрешителни за носене на огнестрелно оръжие в страната.

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция, подписана от 102 хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
мафията и власт имащите в източна европа си стрелят...безнаказано...арсенали...бедните...не могат да имат и да пазят домовете си...вашето е лудост...има черни пазари...превръщате хора опитващи да пазят дома си...в престъпници!!!...кога Справедлив.............?
31
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ЕС е дискримиционен...правоохранителните не могат да ми гарантират живота и неприкосвеността на имуществото и дома ми...това е истината...регламентирано и законово разрешение да можем сами да пазим животите на децата ни...домовете си...
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сат ННяма такова нещо.Тук убийство при самоотбрана важи само ако си използвал оръжие по неефективно от на нападателят.Сиреч ако той има пистолет,а ти го убиеш с нож.Нещо такова беше.Забрави да мине,ако те нападне някой с нож и ти го застреляш.
29
1
 
9
 
! Отговори
Базукасразрешително преди 2 години
Гранатометите и ръчните ракетни установки, огнестрелно оръжие ли се водят? Един преател, бежанец от Афганистан се интересува.
28
4
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
В Чехия са разрешили самоотбраната с оръжиеа в Бг-я НЕ ! ЗАЩО ? -----/////------ И в България е раьрешено, стига оръжието да е законно к да го ползваш при самоотбрана.
27
4
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 2 години
До SS......Когато имаш оръжие това че някой е като триклирен гардероб, няма никакво значение ! Просто е по едра мишена. Това ,че някой е майстор по бойни изкуства--също -----//////----- А има ли значение ако и трикрилния гардероб има пистолет и го вафи по-бързо? Щото той също има право на самоотбрана?
26
0
 
16
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Трябва да се въведе и в България - друг начин няма да се гарантират свободи, живот и имущество!
25
2
 
8
 
! Отговори
Значииии... преди 2 години
Хиро Мустафа вече е наясно с истинската същност на своята страна САЩ що се отнася до бившите и' и настоящи врагове - Световен терорист.Напуснете страната госпожо посланик, събитията които следват са дело на вашата страна и макар вие да не се гордеете с тях вероятно вие имате избор можете да си тръгнете - ние нямаме този лукс!
24
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Стават и за атака :)))
23
1
 
6
 
! Отговори
Ще помоля: преди 2 години
Американският посланник с име от Кадилаци и Динозаври да напусне страната. Хоро Мустафа - това истинското ви име ли е или е поредната подигравка с пребит до смърт враг. Ние имаме да се разберем в тази страна и да си поговорим!Без ваше участие!
22
11
 
0
 
! Отговори
До SS преди 2 години
Ще ти се страната да се управлява от бившите "комунисти" нали? Аз така те разбирам, защото на практика и на теория всички от би трябвало да са мъртви, поне такива са били плановете на ЦРУ. И твърдението е 75 процента вярно. Не са предвидили няколко неща - тези извън страната, тези в страната, които са били преследвани 20 години.Сега ТРЯС ПОКАЕШ ЗА ПРОМИТИЯ СИ МОЗЪК, ЗАЩОТО НИЩО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ТУК НЕ Е ДЕЛО НА ЖИТЕЛИТЕ НА ТАЯ СТРАНА! Нито бившите нито настоящите!
21
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 2 години
Когато имаш оръжие това че някой е като триклирен гардероб, няма никакво значение ! Просто е по едра мишена. Това ,че някой е майстор по бойни изкуства--също.Ноо в посткомунистическа България управлявана още от бивши комунисти и техните деца и внуци ,народа трябва да бъде държан в страх и несигурност за да бъде скубан по лесно ! ТОВА Е ИСТИНАТА !
20
19
 
1
 
! Отговори
Вирусът поразява преди 2 години
Централната нервна система на неваксинираните, което налага използването на законни оръжия за самоотбрана, не само у дома, но и в транспорта. Срещу наглите безмасъчни неваксинирани.Аз съм правоверен ваксинатор и съм готов да убивам антиваксъри където и когато ги срещна. Умора нямам.
19
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
От автомобилни катастрофи загиват повече хора отколкото от оръжия.Естественно никой не може (а и не трябва ) да гарантира ,че няма да станат злоупотреби.Но кой гарантира ,че човек като вземе книжка ще спазва правилата за движение ?В Чехия са разрешили самоотбраната с оръжиеа в Бг-я НЕ ! ЗАЩО ? Значи излиза ,че животът на един чех ,струва повече от живота на един българин? Или че чеха е по бял човек и затова се ползва с повече права !Да не говорим за Американеца !
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тук трябва, но пък ще останат малко гласопродавателите за някои партии...
17
0
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
В България-кога?
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западна Европа сега ще види фашистите от Чехия, Унгария и Полша какво правеха на Съветския съюз. Свобода искали. Искат диктатура и оръжие.
15
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А пък в Бразилия и мексико като е абсолютно забранено на цивилни да притежават огнестрелно оръжие, хич няма убийства и престъпност!
14
0
 
13
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Поредното доказателство, че националнити конституции са над Договорите за ЕС и вторично право.ЛГБТИ ще катастрофират тотално с напъните да натрапват антихуманна идеология чрез правото на ЕС.Германия първа ги отстреля, като подложи на конституционен контрол решение на СЕС относно количествените улеснения на ЕЦБ.
13
22
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 години
и какво?? ще стане като в ненавистните ви САЩ - масови стрелби и десетки загинали невинни всеки ден. Понеже Чехия е малка - вфеднъж в годината само ще има трагедия