Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция
21 юли 2021 20:43, Нели Христова
43
Разрешиха самоотбрана с огнестрелно оръжие в Чехия
Снимка: Pixabay

В Чехия с промяна в конституцията бе записано правото на самозащита с огнестрелно оръжие, предадоха Франс прес и ТАСС. Поправката бе одобрена от Сената, с което процесът по приемането й приключи.

Притежателите на огнестрелни оръжия в Чехия се опасяват, че Европейският съюз може да ограничи правото им да го използват. Чехите по-рано имаха право да използват огнестрелно оръжие при законна самоотбрана, но през 2017 г. ЕС прие директива, забраняваща на мирните граждани да притежават някои видове оръжие.

Закрепването на правото на самоотбрана в конституцията цели да гарантира, че европейската директива няма да наруши съществуващите права на собствениците на оръжия в Чехия, отбелязва АФП.

Текстът "въвежда изричното право на защита на живота, като заявява ясно, че това може да включва отбрана с оръжия", подчерта вносителят на проекта сенатор Мартин Червичек - бивш полицейски началник. Той отбеляза, че правото на отбрана се прилага не само при защита на собствения живот, но и на този на други хора.

След приемането на европейската директива през 2017 г.чешкото вътрешно министерство заяви, че тя ще засегне почти всички от 300-те хиляди притежатели на разрешителни за носене на огнестрелно оръжие в страната.

Промяната в конституцията на Чехия беше приета след петиция, подписана от 102 хиляди души.
 


43
Още от ЕС
Шефовете на СЗО и Европейския съвет сред мишените на „Пегас"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 5 дни
мафията и власт имащите в източна европа си стрелят...безнаказано...арсенали...бедните...не могат да имат и да пазят домовете си...вашето е лудост...има черни пазари...превръщате хора опитващи да пазят дома си...в престъпници!!!...кога Справедлив.............?
40
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 5 дни
ЕС е дискримиционен...правоохранителните не могат да ми гарантират живота и неприкосвеността на имуществото и дома ми...това е истината...регламентирано и законово разрешение да можем сами да пазим животите на децата ни...домовете си...
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Сат ННяма такова нещо.Тук убийство при самоотбрана важи само ако си използвал оръжие по неефективно от на нападателят.Сиреч ако той има пистолет,а ти го убиеш с нож.Нещо такова беше.Забрави да мине,ако те нападне някой с нож и ти го застреляш.
38
0
 
9
 
! Отговори
Базукасразрешително преди 1 седмица
Гранатометите и ръчните ракетни установки, огнестрелно оръжие ли се водят? Един преател, бежанец от Афганистан се интересува.
37
4
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 1 седмица
В Чехия са разрешили самоотбраната с оръжиеа в Бг-я НЕ ! ЗАЩО ? -----/////------ И в България е раьрешено, стига оръжието да е законно к да го ползваш при самоотбрана.
36
4
 
2
 
! Отговори
Сат Н преди 1 седмица
До SS......Когато имаш оръжие това че някой е като триклирен гардероб, няма никакво значение ! Просто е по едра мишена. Това ,че някой е майстор по бойни изкуства--също -----//////----- А има ли значение ако и трикрилния гардероб има пистолет и го вафи по-бързо? Щото той също има право на самоотбрана?
35
0
 
15
 
! Отговори
Ива преди 1 седмица
Трябва да се въведе и в България - друг начин няма да се гарантират свободи, живот и имущество!
34
2
 
8
 
! Отговори
Значииии... преди 1 седмица
Хиро Мустафа вече е наясно с истинската същност на своята страна САЩ що се отнася до бившите и' и настоящи врагове - Световен терорист.Напуснете страната госпожо посланик, събитията които следват са дело на вашата страна и макар вие да не се гордеете с тях вероятно вие имате избор можете да си тръгнете - ние нямаме този лукс!
33
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 седмица
Стават и за атака :)))
32
1
 
6
 
! Отговори
Ще помоля: преди 1 седмица
Американският посланник с име от Кадилаци и Динозаври да напусне страната. Хоро Мустафа - това истинското ви име ли е или е поредната подигравка с пребит до смърт враг. Ние имаме да се разберем в тази страна и да си поговорим!Без ваше участие!
31
11
 
0
 
! Отговори
До SS преди 1 седмица
Ще ти се страната да се управлява от бившите "комунисти" нали? Аз така те разбирам, защото на практика и на теория всички от би трябвало да са мъртви, поне такива са били плановете на ЦРУ. И твърдението е 75 процента вярно. Не са предвидили няколко неща - тези извън страната, тези в страната, които са били преследвани 20 години.Сега ТРЯС ПОКАЕШ ЗА ПРОМИТИЯ СИ МОЗЪК, ЗАЩОТО НИЩО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ ТУК НЕ Е ДЕЛО НА ЖИТЕЛИТЕ НА ТАЯ СТРАНА! Нито бившите нито настоящите!
30
2
 
19
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
Когато имаш оръжие това че някой е като триклирен гардероб, няма никакво значение ! Просто е по едра мишена. Това ,че някой е майстор по бойни изкуства--също.Ноо в посткомунистическа България управлявана още от бивши комунисти и техните деца и внуци ,народа трябва да бъде държан в страх и несигурност за да бъде скубан по лесно ! ТОВА Е ИСТИНАТА !
29
18
 
1
 
! Отговори
Вирусът поразява преди 1 седмица
Централната нервна система на неваксинираните, което налага използването на законни оръжия за самоотбрана, не само у дома, но и в транспорта. Срещу наглите безмасъчни неваксинирани.Аз съм правоверен ваксинатор и съм готов да убивам антиваксъри където и когато ги срещна. Умора нямам.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бушмените са по-умни от чaлronuтеците! Никога няма да се превъзпитате!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ПРЕДПОЛОЖИМ че ти носиш оръжие, но и нападателя носи и кой превари...
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да продължим че ти носиш оръжие, но и нападателя носи и кой превари...
25
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
От автомобилни катастрофи загиват повече хора отколкото от оръжия.Естественно никой не може (а и не трябва ) да гарантира ,че няма да станат злоупотреби.Но кой гарантира ,че човек като вземе книжка ще спазва правилата за движение ?В Чехия са разрешили самоотбраната с оръжиеа в Бг-я НЕ ! ЗАЩО ? Значи излиза ,че животът на един чех ,струва повече от живота на един българин? Или че чеха е по бял човек и затова се ползва с повече права !Да не говорим за Американеца !
24
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Автоматично или полуавтоматично оръжие се ИЗПОЛЗВА за масови убийства. Като искаш самозащита един лютив спрей върши същата работа!
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората от жунглата се наричат жунгльори с играчки!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хората от жунглата разбират само от груба сила!