Еврокомисията започна да продава "зелени облигации"

Търсенето е превишило предлагането над 11 пъти
13 окт 2021 08:43, Елка Василева
13
Еврокомисията започна да продава "зелени облигации"
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия е продала първите си "зелени облигации", чрез които да набере средства за финансиране на проекти за опазване на климата като част от помощния пакет за възстановяване от коронакризата.
От първата емисия вече са събрани 12 млрд. евро, съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

По данни на ЕК търсенето е превишило предлагането над 11 пъти - подадени са били заявки на стойност над 135 млрд. евро.

Хан определи програмата на ЕС за продажба на "зелени облигации" като най-голямата в света, а началото й - като огромен успех.

Общо ЕК възнамерява да събере до 250 млрд. евро от "зелени облигации". По този начин трябва да се финансират около 30 процента от възстановителната програма на ЕС, която е на обща стойност близо 800 млрд. евро.

Средствата, които Еврокомисията се надява да събере от "зелени облигации" до 2026 година, изцяло ще бъдат насочени към проекти за борба с климатичните промени в страните членки. Като примери Хан посочи изследователски проект в областта на енергийния преход, строителство на вятърни паркове или дигитализация на производството на автомобили.

По информация на ЕК тази година вече са емитирани облигации за 68,5 млрд. евро, чрез които да се финансира възстановителният план.

Като цяло Еврокомисията иска да продаде облигации за 80 млрд. евро до края на 2021 година, включително "зелени облигации".
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Кун преди 2 години
ЕК се превръща в крупен крадец. Държат си властта и си правят каквото си искат и не им пука, че всички виждат.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще има съботници особено през зимата дето ще ни събират на стада да им дуаме на перките като нема ветър. или направо ще ни връзват в матрицата и ще ни теглят биотоковете да им зареждаме теслите. върви обратно към тъмните векове и то със незавидна скорост. китайцте се смеят, чак от швейцария ги чувам. да питам ли колко е комисионната на банката продала облигациите. на съветниците. на лобистите.
6
0
 
6
 
! Отговори
да преди 2 години
както казва финският писател иллка рамирес ЕК е мошеничеството на века
5
0
 
15
 
! Отговори
аз преди 2 години
има много лесни начини за намаляване на въглеродните емисии но тези начини не са свързани с главоломни печалби за определени бизнеси
4
0
 
15
 
! Отговори
какво ес преди 2 години
залагат 30 проц от перото по плана за възтановяване на ЕС / това са от нашите пари , всяка страна дава и емитират облигации , като казват директно , че така ще подпогнат капиталовите пазари тоест дава се отново на богатите , боже докъде стигнахме , тези нашите пионки по скоро да излизат от този съюз
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно някой да вземе пари от друг,за да му разреши да ти отреже ръката и да инвестира парите в разработването на протези.
2
1
 
20
 
! Отговори
Фатман преди 2 години
Тоя изкуствена паника за зеленото си е пладнешка кражба. Ще се наливат милиарди в ЧАСТНИ проекти и ще се молим да не открадат парите. Който има акъл ще се позиционира да земе колкото се може повече пари с някакви утопични, експериментални идеи и това ще е.Просто крадат като за последно преди икономиките да се потопят в дълбоката криза
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийна криза е но мабоумните в брюксел пак за зелен енергия си мечтаят ! Ясно ! Ще унищожат европа както са тръгнали