Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против

Надигат се вълнения в страни като Австрия и Нидерландия
Обновена: 20 ное 2021 16:39 | 20 ное 2021 16:37, Красимир Ангелов
217
Време разделно: Европа пак налага строги COVID мерки, мнозина обаче са твърдо против
Снимка: БГНЕС

Серизони вълнения се надигат в Европа, докато правителствата се връщат към строги мерки като блокадите в опит да противодействат на новата вълна на коронавируса в стария континент, пише в свой анализ Investor.bg.

Въпреки солидният брой ваксинирани в някои страни, броят на новозаразените достига рекордни нива, а някои държави, включително Германия, Чехия и Гърция, налагат мерки, засягащи неваксинираните, тъй като здравните системи са на предела на силите си. Австрия отиде още по-далеч като обяви национална блокада от понеделник.

Демонстрации, прераснали в насилие, избухнаха в Ротердам в петък вечерта заради рестрикциите, които Нидерландия наложи заради вируса. Полицията дори изстреля предупредителни изстрели и разпръсна тълпата с водно оръдие. Съобщава се за най-малко седем ранени.

Още по темата
Нидерландското правителство предложи отрицателните тестове да бъдат изключени от националния здравен пропуск, позволявайки в него да попадат само ваксинация и преболедуване.

Провинция Саксония в Източна Германия – една от най-тежко засегнатите страни от настоящата вълна, късно в петък обяви по-строги ограничения на обществения живот. Коледните базари бяха отменени, а хората, които не са ваксинирани, са изправени пред полицейски час на местата, на които има най-много случаи. Бавария също заложи на микс от блокада и полицейски час.

Австрия предприе най-драстичната стъпка досега, като обяви четвъртата си блокада от началото на пандемията. Повечето магазини, ресторанти, спортни обекти и културни институции ще бъдат затворени през първите три седмици от блокадата.

Хиляди планират да се стекат във Виена в събота, за да протестират срещу мерките, които включват и задължителна ваксинация от февруари за участие в различни части на обществения живот.

Службите в Австрия предупредиха, че протестиращите могат да се опитат да влязат в болници, след като се появиха призиви за "действия" в групите срещу ваксините в социалните мрежи.

Полицията във Виена призова демонстрантите да останат у дома, предупреждавайки, че повече от 1300 полицаи ще бъдат на улиците.

Австрийската популистка Партия на свободата популяризира съботния митинг от дни. Демонстрациите бяха планирани, след като правителството въведе мерки, засягащи неваксинираните – стъпки, които сега обхващат абсолютно всички.

Дневните случаи на Covid-19 в Австрия нараснаха до рекордни нива този месец, а смъртните случаи, макар да не растат толкова много, са най-високите от миналата зима. Залцбург и Горна Австрия имат най-високата 7-дневна заболеваемост от Covid-19 в Европа, твърдят от Световната здравна организация.

Лотар Вилер, ръководител на института за обществено здраве в Германия RKI, коментира пред DPA, че контактите между гражданите трябва бързо да бъдат намалени в цялата страна, за да се спре нарастването на броя на заразените. Той също така призова са масово увеличаване на ваксинациите.

Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до „стаден имунитет“ срещу вируса. Те изостават спрямо съседни държави като Франция и Италия, но ваксинационните нива в Източна Европа са още по-ниски – от 59% в Чехия до 24% в България.

Цялата статия може да прочетете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
2
 
0
 
! Отговори
Handel преди 2 години
Не може да бъде. Просто властите там не са слушали какво обясняват нашите така наречени (по неизвестни причини) лекари.
146
4
 
16
 
! Отговори
Az преди 2 години
По-добре да ни биете Хероин, по-безвредно е от ваксините и по-голямо действие срещу КОВИД има. Тия ваксини за *** за зеле не стават. На всякъде смъртността е по-ниска заради протокола за лечение, при нас е висока заради вливането на безумно количество антибиотици, които убиват флората в червата, където се намира 80% от имунната система срещу вируса. Иначе няма разлика за риска за преболедуване при ваксиниран и неваксиниран. Питайте клиницисти, не кабинетни плъхове.
145
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Борисов да каже как в Европа всичко било отворено? Държави, много по-ваксинирани от нас се справиха даже по-зле. Това, че четвъртата вълна дойде първо в България даде шанс на популистите от ГЕРБ да говорят глупости 2-3 седмици. Никой не им повярва де, но все пак беше непристойно да лъжат така.
144
2
 
29
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
Отровили са умовете и съзнанията на Човечеството с ковид пландемията, така ли е наистина, на сляпа вяра ли приемате избълвано от масмедии и продажното българско правителство което уж се загрижило за здравето на хората..Не всичко е таково, каквото изглежда..
143
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички ще изкараме вирусното заболяване! може да стане бързо може и бавно. През това време шепа хора ще си проведат експерименти и ще направят планини от пари други ще страдат. Така че протакането е по-добро само за фармацията.
142
5
 
12
 
! Отговори
Безбог преди 2 години
Общото между Ковид и библейския бог е че и двете са пълна измислица.
141
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяхте ли сега как се протестира в Европа.Не само за ваксините,а като цяло.Искате нещо от властта,излизате на улицата и протестирате НО НЕ МИРНО И ТИХО....в никакъв случай,иначе е безмислено.
140
1
 
52
 
! Отговори
смях преди 2 години
Ще стане само със сопата и тоягата.
139
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мислете днес кой га назначи така наречения здравен министър(дано не живее дълго)този фашист с пиянски физиономия
138
69
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл да се дърпате толкова. Рано или късно всички ще се ваксинирате.
137
2
 
56
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
По време на събитие 201, един от водещите фармацевтични фирми си го казва кратко и ясно: Ще произведем ваксини, хората няма да ги искат. Тогава ще ги слагаме насилствено! И това преди точно 2 години, на 18 октомври 2019.
136
3
 
68
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Фашизмът настъпва. Само с обединени действия ще го спрем!
135
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наясно ли са всички тук,че от февруари22 ваксините и сертификатите ще са задължителни!Четете и мислете-нищо че не е ден за размисъл!Първо се информирайте по австрийски,немски...канали,и после действайте!Гледайте какво ни чака!
134
2
 
34
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Как я докаахме до там-- че нашата най-разбита и най--крадлива здравна система останала дори и без персонал да излъчва разни говорители и те със тревожен тон да искат локдауни и за възрастни и за деца и да им разбиват живота . Самите тези некадърници поведоха ваксинацията във грешна посока вместо да ваксинират най-загиващите от вируса възрастни хора тръгнаха на зула със плашене по телевизията и ваксиниране на не който трябва ,изказванията им са противоречиви и постоянно се менят ....
133
3
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се какво още трябва да се случи, че да схване населението, че ваксините само помагат на разпространението на вируса. А те като го видяха това и се уплашиха, че бизнеса с ваксите ще се гътне съвсем скоро и поискаха сертификати, за да ти позволят да дишаш. Какви сертификати, като на вируса не му пука за ваксините и сертификатите ви? Признайте си поражението и се отдръпнете в някой най-далечен ъгъл. Човеколюбивите ви мерки не ни са нужни.
132
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора, как я докарахме дотам, че политици, журналисти, певаци и певачки, математици и прочие...да не казвам какво да ни бъркат директно в здравето? Кои са те и какво разбират от вируси, та да ни дават здравни съвети и да ни налагат мерки всевъзможни? Всяка жаба да си знае гьола, иначе сме се запътили към пълна анархия. Вече бият инжекции по градинки и спирки на градския транспорт. Какви ли мрачни времена ни чакат, ако не се опомним.
131
1
 
44
 
! Отговори
Добре де, преди 2 години
А къде са синдикатите в целата схема? За 50 евро/лева, за час/ден повече почивка организират стачки - по браншове или общи. Спират полети, други видове транспорт, н.е. става и малко трансгранично, тъй да се каже. В тази наSрана ситуация, цели браншове фалират, стотици хиляди работници и служители са лишени от възможността да работят - медици, учители, включително и пожарникари (показаха за САЩ). Иииии.... нищо! Синикалистите къде са?, във ваксинационните пунктове?
130
3
 
48
 
! Отговори
МРЪСНИ ПРОДАЖНИЦИ преди 2 години
ЗА КОЛКО СРЕБЪРНИКА СЕ ПРОДАДОХТЕ НА ЕВРЕИТЕ???ХАН АСПАРУХ ЗА КАКВО ПРЕМЕСТИ ЦЯЛА ДЪРЖАВА, БОЛГАРИЯ ОТ РЕКА БОЛГАР (ВОЛГА) ВОЛЖСКА БОЛГАРИЯ ЗА ДА НИ СПАСИ ОТ ХАЗАРСКИЯ КАГАНАТ, и ВИЕ СЕГА ДА НИ ПРЕДАДЕТЕ????
129
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- Най-страшното е доверието на хората по света, в здавната система стигна до нечувано дъно. И никой нормален човек не им вярва че са толкова загрижени за живота на хората че са готови да им почернят живота и децата.
128
1
 
67
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
"Около 68% от германците и 65% от австрийците са напълно ваксинирани срещу Covid-19, под нивата, за които се смята, че водят до стаден имунитет срещу вируса"= Медиите си играят с числата както им е удобно. Процента на ваксиниране за тези които подлежат на ваксиниране около 80-90%. Но и сто процента от цялото население да стане тези 'ваксини' никакъв стаден имунитет няма да направят. А с локдауните само отлагат истинския имунитет.Колкото повече лъжете хората толова повече ставате за смях.