Хампарцумян: Моделът за "позеленяване" е малко сбъркан

Процесът на присъединяване към еврозоната е по-важен, смята банкерът
Обновена: 21 яну 2022 13:27 | 21 яну 2022 12:48, Анисия Иванова
21
Хампарцумян: Моделът за "позеленяване" е малко сбъркан
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един от ефектите на пандемията беше, че процеси на икономически дисбаланси и недостатъци в системите за производство за доставка, които не са били много видими, изведнъж се усилиха многократно и се видя, че тази система на световното производство и търговия не е устойчива. Това каза Левон Хампарцумян, председател на Българския форум на бизнес лидерите, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Световната система не е устойчива, не само на пандемията, но и на блокиране на Суецкия канал, например, за десет дни. В резултат на това имаме едно пренареждане на световните вериги за доставка и за производство, създаване на локални хъбове, които да компенсират частично азиатския внос на почти всичко. Тези процеси текат в момента много активно", обясни той.

Относно зелената сделка гостът каза: "Антропогенният фактор за влиянието върху климата не е точно доказан. Имаме хитотеза, която да приемем, че е вярна, и намерение. Но хронограмата за това как ще изпълним "позеленяването" е малко сбъркана и технологически необезпечена. Всичко това трябва да се преосмисли от инженери и икономисти, а не от политици и литературоведи, за да се направи по устойчив начин и да стигнем до по-висока ефективност на използване на енергията в живота и икономиката. Това, така или иначе, се случва, но е много вероятно да трябва да се случва по-бавно и обмислено, отколкото сега".

Еврото е измерител на икономическия успех на континента, каза още гостът. "Трябва да има спор за индустриалния план на Европа - как искаме Европа да изглежда като производство и потребление на услуги през следващите години. Това ще бъде подкрепено, разбира се, с определени финансови ангажименти. По-богатите могат да си позволят да спестяват. Въпросът е дали тези спестявания могат да отидат за развитие на източната периферия на съюза".

По отношение на присъединяването на България към еврозоната гостът каза, че за сега се наблюдават сигнали в полза на този процес. Той подчерта, че "процесът на присъединяване е по-важен от самия факт на присъединяване, защото той е свързан с определени изисквания".

"Ние се присъединяваме към еврото, не то към нас. Тези изиквания, свързани с функционирането на държавата, на регулаторите и т.н. ще трябва да бъдат изпълнени по начин, по който да убедим останалите членове, че се присъединява една държава и икономика, която е малка, но изпълнява правилата така, както се очаква".

Колкото по-бързо, толкова по-добре, но има неща, които трябва да се свършат. За някои от тях говорим открито, за други не, но знаем, че са там и когато те се изпълнят, присъединяването ще бъде само технически факт, който обаче ще ни направи по-предсказуеми и по-устойчиви като икономика, защото ще ни направи част от нещо, което по-голямата част от българите харесват, подчерта гостът. "Може да не харесват еврото, но харесват Евросъюза и европейските стоки. Това да сме част от ЕС и еврозоната би ни защитило от по-дългосрочни негативни влияния на политическата сцена".

"В България не се наблюдава влошаване на банковите активи към момента. Кредитните портфейли растат. Влошаване би се видяло при негативни развития в икономиката. Нашата икономика расте, може би не много, можеше повече, но расте. Да се надяваме, че в идните години може да расте повече", даде оценка той.

След кризата 2008-2010 година вече имат много по-сериозни капиталови буфери да посрещнат влошавания на икономическата обстановка. Освен това кредитите се дават вече при доста по-консервативни условия. Ние имахме поредица от кризи, които обаче стават все по-меки, каза Хампарцумян. "Може да имаме влошаване на портфейли, може да имаме някои проекти, които да закъсат, но като цяло не би трябвало да се тревожим. Би трябвало да се тревожат бизнеси и индивиди, които не са си направили добре сметката и нямат буфери и устойчивост".

"При повишаването на лихвите в Европа, един от факторите ще бъде задлъжнялостта на Южна Европа. Едно рязко повишаване на лихвите означава там да имаме много драматично влошаване на портфейли и баланси. Така че този процес ще бъде много внимателен, нещо като японските варианти, които познаваме".

Въпросът е дали производството на стоки и услуги в Еврозоната ще може да подкрепи възстановяването и да компенсира инфлационните ефекти. Ако това се случи, няма да има от какво да се притесняваме, подчерта експертът. "Разбира се, хората с фиксиран доход страдат най-много в такива ситуации, защото хората, които са в активна икономическа възраст, ще получат увеличение на заплати и ще имат шанса да се адаптират към новите икономически условия".

Целия коментар вижте във видеото.


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За пореден път мошениците ще ограбят спестяванията на народа.
9
0
 
17
 
! Отговори
Пич преди 3 месеца
Пич, тези неща ги кажи на онези, дето управляват планетата. Те решиха още с плана Ран-Ът, че България ще бъде деиндустриализирана и високи технологии тук няма да има. Та всички дето мечтаеха, че на мястото на остарелите съветски заводи ще дойдат модерни западни такива - бяха горчиво излъгани. Отгоре прецениха, че всичко това ще се изнесе в Далечния Изток. После решиха същото и за останалата част на Европа. А "зелената сделка" е просто последен пирон в ковчега.
8
1
 
26
 
! Отговори
AXE преди 3 месеца
Зелената сделка е"недоносче",което не е дообмислено!Особено от гледна точка на ВЕИ!Но е така добре"подготвена",че виждаме ефекта=КОСМИЧЕСКИ ЦЕНИ НА ЕЛ ЕНЕРГИЯТА И ДИСБАЛАНС В ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА СИСТЕМА НА ЕС!!И пак в Западна Европа цените за ден напред са с 40-60лева на MWh по ниски от цените на нашата борса?????Що ли?РБългария произвежда над 7GW дневно,при инсталирани 11ГВ общо,а потребява около 5 ГВ и то през зимните периоди!Та що българското население да плаща МАСРАФА на кака Меркел и Германия
7
6
 
15
 
! Отговори
81 преди 3 месеца
Тя и планденията е тотално сбъркана, но си продължава по сценарий и овчиците си траят.
6
5
 
18
 
! Отговори
Хам Пръцумян преди 3 месеца
Да си гледа химията и да не се занимава с финанси. Това, че си арменец, не ти дава право да се изживяваш като евреин.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прав е,но не го харесвам.
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврозоната е в рецесия от поне 4 години . От преди Ковид . За какъв растеж ми говори този ? Растежа е двойно по малък от инфлацията и тройно по малък от инфлацията + новия дълг . Това е класическа рецесия . И в това няма нищо чудно . Със все по малко народ трябва да връщаме все по голям дълг . В еврозоната пък никой не ще да им даде повече дълг . Дори на Франция и при големи лихви а това означава печатаме за да не си връщаме дълга. Държави които не си връщат дълга се наричат - ФАЛИРАЛИ ДЪРЖАВИ
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственото сбъркано е заплатата на този параззит.
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този арменец е нагъл като всичките му събратя и сестри.Мазни се подмолен а е езика им е близка до турския боботат.Хайде еднопосочно да си замине в Ереван да вземе със себе си Халваджян,Бибикян ,Богосян,Казасян
1
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слаб химик и още по-слаб икономист той всъщност изобщо не е и икономист.Нещо като Витанов в математиката и Кунчев в медицината.