Италианският гигант Eni ще продължи да плаща на Русия в евро

Компанията ще открие две разплащателни сметки в "Газпромбанк"
17 май 2022 22:22, Йоана Цонева
42
Италианският гигант Eni ще продължи да плаща на Русия в евро
Снимка: БГНЕС

Тъй като крайните срокове за плащане на доставките на газ са насрочени за следващите няколко дни, италианският енергиен гигант Eni S.p.A. съобщи, че е започнал процес на откриване на две разплащателни сметки в "ГазпромБанк", като едната е в евро, а другата - в рубли, предаде "Уолстрийт джърнъл".

Италианската енергийна компания заяви, че е направила това като предпазна мярка, като се има предвид, че плащанията на руския газ ще бъдат дължими през следващите няколко дни.

Това е направено "без да се засягат договорните права, които все още предвиждат плащане в евро", се казва в изявлението на Eni.

Още по темата

Към вторник "Газпром експорт" и руските власти потвърдиха, че фактурирането и плащането все още ще се извършват в евро, посочи Eni. След това клирингова къща в Москва ще конвертира сумата в рубли в рамките на 48 часа, се казва още в изявлението на италианската компания, предаде БНР.

"Извършването на плащания по този начин в момента не би се сблъсквало с нито един европейски регламент, насочен към предотвратяване на прилагането на процеса, описан по-горе", каза Eni.

Компанията също така посочи, че ще счита задълженията си за плащане за изпълнени при превеждане на сумата в евро.

Ако не плати, Eni рискува да наруши договора си с "Газпром експорт", както и потенциално прекъсване на доставките, което може да застраши ангажиментите му за продажби към клиентите, каза италианският енергиен гигант, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

По-рано във вторник и френският енергиен гигант Engie обяви, че преговаря с "Газпром" за схемата за плащане на руския газ.
 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.