Поредният спор в НС: Този път заради Шенген

БСП се превърна в усмирител
6 дек 2022 21:51, Петя Славова
15

След драмата с Изборния кодекс, дойде темата с "Шенген". Въпросът се превърна в новата причина за спор между депутатите, който стартира в началоно на работния ден.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че една от причините за отказа на Нидерландия за влизането ни в Шенген е връщането на хартиената бюлетина.

Срив в доверието на европейските ни партньори е причината за отказа на Нидерландия за влизането ни в Шенгенското пространство. Това твърдят още от "Продължаваме промяната". В началото на пленарното заседание Даниел Лорер излезе с декларация, в която заяви, че едно от последните решения на парламента е станало причина за решението на Нидерландия.

"Те ни казаха много ясно - имате проблем с корупцията. Миналата седмица гласувахме хартиена бюлетина, доказано манипулира изборите, за 1 месец върнахме България години назад с ръчното гласоброене", каза Лорер.

От ГЕРБ-СДС от своя страна обвиниха бившите управляващи в липсата на доверие.

"Вашият министър-председател се държа неадекватно и България заприлича на Кирил Петков и естествено никой не им вярва", подчерта Тома Биков, цитиран от Bulgaria ON AIR.

След като стана ясно, че България получи още едно "НЕ" по пътя към Шенгенското пространство, този път от Австрия, "Продължаваме промяната" отправиха и директни критики управлението на ГЕРБ.

"Истинският проблем по пътя към Шенген е, че по време на 12-те години нашите партньори са знаели, че имаме пробойни. Аз съм имал разговор с лидери на някои държави, които са казали, че нямат доверие на господин Борисов", каза Кирил Петков.

От БСП призоваха партиите да спрат с престрелките и да излязат с обща позиция по темата.

"Имаше много препоръки, включително на австрийския посланик. Изненада е решението на Австрия и не знам на какво се дължи. Ние като българи трябва да излезем и да кажем, че няма проблеми субективни причини. Ако се обвиняваме едни други, даваме повод за повече разделение", каза Георги Гьоков.

Според левицата България е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.