30 000 души ще бъдат приемани годишно в ЕС, ще има квоти

Йончева: Държавите на първа линия ще бъдат първите печеливши от нея
11 апр 2024 19:38, Анисия Иванова
43
30 000 души ще бъдат приемани годишно в ЕС, ще има квоти
Снимка: БГНЕС

Държавите на първа линия ще бъдат първите печеливши от новата миграционна политика, смята евродепутатът Елена Йончева.

Най-после ще бъдат заменени сегашните правила на неработещия Дъблински регламент, който хвърля цялата тежест върху държавите на първа линия, отбеляза тя във връзка с новоприетите правила за миграцията в ЕС.

"Това не е перфектен механизъм. Той ще заработи след 2 години. Ще бъде трудно, но това е добра основа, която ще ни помогне Европа да престане да бъде разграден двор", каза тя.

Още по темата

Държавите във вътрешността на ЕС не са изложени на риска на държавите от първа линия. Те предпочитат всички нелегални мигранти да остават в държавите на първа линия – за тях това е много по-удобно пред техните собствени избиратели, но това не е честно и справедливо, коментира Йончева пред БНР, като определи този спорен въпрос като "голямата битка". По думите ѝ, по новите правила отговорността ще бъде разпределена.

От минимум 30 000 души, които ще бъдат приемани и разпределяни годишно в ЕС, ако някоя държава не иска да реализира своята "квота" от този брой, то тя ще плаща на друга държава, която би ги приела, поясни евродепутатът. Според Йончева това не означава, че някоя държава ще плаща например на България, "за да оставим тези мигранти при себе си".

Вече ще има засилен и ясен механизъм за връщане на нелегалните мигранти към т. нар. сигурни държави – ще има изготвен списък с такива държави, в които няма военни конфликти и тези мигранти ще бъдат връщани обратно по ускорена процедура. Освен това ще бъдат въведени и "сигурни зони" - райони, където мигрантите ще могат да се връщат, въпреки че може самата държава като цяло да е несигурна, посочи Елена Йончева.

Съпротива имаше и от двете страни – крайната левица и крайнодесния център, уточни тя относно новоприетите правила за убежището и миграцията.

ЕС няма никакви инициативи, които да позволят началото на преговорен процес, заяви още евродепутатът по темата с войната в Украйна.

След евроизборите на 9 юни Йончева очаква "малко намаление в състава на двете основни политически групи – ЕНП и ПЕС и вероятно увеличение в спектъра на по-крайната левица и десница".

"Аз се надявам т.нар. партии на мира, които се опитват да търсят политическо решение, да предлагат политически инициативи за решаване на този конфликт, техните гласове да бъдат мнозинство в Европейския парламент. Това е много важно, защото ЕП е много висока трибуна, която може да промени политиката на Брюксел", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
18
 
! Отговори
Дьорд Шорош преди 1 месец
Продължаваме ислямизацията! До 50 години в Европа няма да остане нито един бял християнин!
36
0
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Лъже!
35
0
 
26
 
! Отговори
Друг преди 1 месец
Тази изобщо чува ли се какви глупости говори? Вън мигрантите от Европа. Не знаете какъв таралеж ни слагат в гащите!
34
1
 
6
 
! Отговори
да преди 1 месец
С две думи почваме да произвеждаме храна за кучета "Месо от мигранти". Ами разфасовайте ги на място и лекарски екипи да свалят органи за трансплантация. Ако почнат и да намират оглозгани трупове, това ще ги стимулира да идват.
33
0
 
22
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Идва някой от еди къде си, после задължително идва семейството му и бройката нараства до космически размери. ленчето неумна ли е, как някой ще печели от гости, щом ще издържа неработещите или ще плаща на други. Къде е тази печалба от пакта? Коледа ще празнуваме ли, или зимни празници? За 3 години ще дойдат почти 100хил. Къде ще живеят, бе. Тая вместо да се противопостави, пее химни за пакта, релокация и солидарност.гн.ус.
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прилича ми на връщане на робството. Само че модерно.Ние се сливане с тях. Мисля че има само един, единствен изход и той е...
31
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавите на първа линия ще бъдат първите печеливши от новата миграционна политика тоест БГ ще се напълни с ***. Честито, запада реши да напълни БГ с гадни долни пигмей.
30
1
 
12
 
! Отговори
До 28 преди 1 месец
Сега се страхуваме от потомците им който ни заплашват под всякаква форма с дискриминация, лъжи, измами, тормоз психически и физически, страх за децата ни, заплашват ни с двойни гражданства и смесени бракове и политически чадър породен от интереси.... Нов вид война. Беззаконни плашещи със закони е извратено. Престъпна държава в държавата под правителствен чадър от всякакъв сорт нови интереси. Абсолютен терор на нормалните хора който би трябвало да имат уж права като граждани на ЕС, а ни заплашват
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Квота с 30 хиляди легални а с 300та хиляди нелегални преминали през БГ и Гърция за година какво правим? Тях кой и къде ще преразпределя и по какъв принцип? Въобще "напънала се планината и родила мишка", вашата евроработа...Само заплатите ви читави....другито алабала за наивници....
28
0
 
2
 
! Отговори
Гост 2 преди 1 месец
До ГОст .. и сигурно ще има първичен и вторичен пазар за квоти... т.е хора
27
0
 
16
 
! Отговори
Пресметнете преди 1 месец
"Само" 30 000 ! Не знаят ли горките евродепутати, че тези имат многолюдни семейства и всеки от тях, който се установи в Европа после довежда тук най-малко 15-20 човека, свои близки роднини. От тези 15-20 човека поне половината са на възраст да създават деца и обикновено правят най-малко по 10 потомци.
26
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
Преди беше по-спокойно и на основа това има и сегашните войни. Искат да опазят и климата. Как да стане с всичко това+ още много хора + престъпност, плюс още автомобили. Преди може да отидеш на работа с колело, а сега мразим колоездачите защото затрудняват трафика който го нямаше преди около +-до три години. Стана претъпкано и пренаселено и престъпност и абсолютен страх от заплахи всякакъв сорт на наша европейска земя и всичко което градихме след основите на поколения сега го обират мигрантите.
25
0
 
15
 
! Отговори
Гениална дефиниция! преди 1 месец
Сигурни зони в несигурни държави! Това само Елена Йончева може да го измисли. Обяснено е било нещо в Европарламента, но тя толкова може, така разбира - еталон за интелектуалното ниво и д.п.едайничеството на онези някогашни "златни" младежи, свидните дечица на някогашната номенклатура, които навсякъде влизаха с предимство и неудържимата им успешна кариера беше предопределена още тогава, когато са били в бебешките си люлки. Затова дереджето на държавата ни днес е такова.
24
0
 
16
 
! Отговори
ГОст преди 1 месец
Щом ще има квоти за хора... значи ще има покупко-продажба на квоти... т.е покупко-продажба на хора ?... Интересна концепция за новото РОБСТВО.
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... "ако някоя държава не иска да реализира своята "квота" от този брой, то тя ще плаща на друга държава, която би ги приела,"... А ако никоя държава не ги иска? Ще ги върнат ли обратно или ... Сигурно тогава ще останат в първата, в която са влезли. Струва ми се, че сме прецакани и хич не вярвам на йончева.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ги зане Милиончева който мисли трезво го знае.
21
6
 
11
 
! Отговори
КАКВА ПОЛЗА преди 1 месец
АКО ЗАСЕЕШ НИВАТА СИ С ПЛЕВЕЛИ. А ОТ ТЕЗИ МИГРАНТИ НАЙ МНОГО ЩЕ НАМАЖАТ ЖЕНИТЕ
20
1
 
23
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Йончева с офшорките, дето години наред плюеше България в Европейския парламент, колко са корумпирани Българите... Сега се е загрижила за нас, че идват избори... Даже Станишев не я изтърпя. Да си ходи поживо поздраво.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не им увират главите че границите се пазят а неканените гости се гонят,и това е.Който се заблуждава че имаме бъдеще в ЕС да чете и са си прави сметката.Или излизаме или изчезваме като народ и държава.
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Америка има т.н."зелена карта ",за мигранти,семейства,млади,перспективни с професия,занаят,не такива от феодалния строй дошли от хралупите по пустините,от камилите запасали ножовете и само по арабските кафенета пласират хашиш това ли искат брюкселски ***