Първи сме в Европа по смъртни случаи от рак

Само 1 от 10 мъже с рак на белия дроб преживяват до 5 години
28
Първи сме в Европа по смъртни случаи от рак
Снимка: Булфото, архив

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания, като само 1 от 10 мъже с рак на белия дроб преживяват до 5 години след поставяне на диагнозата. Това каза д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина, цитирана от БТА.

Тя допълни, че ракът на белия дроб е най-смъртоносният карцином, като смъртността сред българските мъже е по-висока от средноевропейската. От всички случаи на карцином 18 на сто се дължат на локализацията в белия дроб.

В трети или четвърти стадий на болестта се откриват 77 на сто от случаите, каза още д-р Коева. В България, Естония, Латвия и Литва пациентите, страдащи от рак на бял дроб, живеят най-малко.

Болните преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до две години - след таргетна терапия, а надеждите ни се увеличават с имунотерапията, каза проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология.

Онколозите и патолозите са на мнение, че е необходимо да се прилага холистичен подход в лечението на онкологичните заболявания.

Според тях е задължителна ранната диагностика, контрол на терапията и проследяване на хода на болестта.
Задължително е да се проследи дали пациентът е резистентен на таргетната терапия, каза д-р Стоян Алексов, председател на Българската асоциация по патология. Той подчерта, че без патолози трудно може да се стадира заболяването, но проблемите в областта на патологията са сериозни.

Д-р Алексов уточни, че средната възраст на патолозите в България е 62 год., а финансирането на дейността им е критично ниско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
до 26 преди 7 години
Айде без фалшива пропаганда......истината е ,че при Командира от 01.07-2000 година лечебните заведения започната да се осчетоводяват по корпоративния закон и се преобразуваха в търговски дружествоПрезидента няма нищо общо с този факт .И начина на отчитане на финансите няма нищо общо с манталитета на българина и качеството на здравеопазване.....
16
0
 
4
 
! Отговори
и до манталитет опир преди 7 години
Рядко се ходи на профилактика.При вероятност от раков проблем първата реакция е да се прави всичко възможно да се отхвърли проблемаПравилната стратегия е в правилен начин на живот и бързи адекватни действия при възникнал начален проблем и то не в "тичане" по кабинети , а в холистичен подход и стриктно спазване на препоръки и последователно наблюдение от личния лекар и с негово съдействие и консулт с конкретен специалист в съответния профил!
15
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трагедия, драги сънародници, жив кошмар.Така ще е в държавата, в която самия ви президент посъветва бедните лекари и специализанти да станат бизнесмени и предприемачи и обвини всички емигранти, че са били мъзеливи и некомпетентни и за това не са успели да се приспособят към условията на пазарния труд!Е ми ето ви - от една страна нямаме вече лекари, цели области нямат специалисти, а останалите заработват с легалания рекет ''Избор на екип'' и други доброволни такси, въпреки че сме осигурени!
14
6
 
4
 
! Отговори
МРАВКА преди 7 години
ПРЕДИ ДА ДОИДАТ В БЪЛГАРИЯ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕНОСТИ СТАТИСТИКАТА ЗА ЗАБОЛЯЛИ ОТ РАК И ДРУГИ СМЪРТОНОСНИ БОЛЕСТИ БЕ СЪВСЕМ РАЗЛИЧНА.ХВАЩАИТЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ РАК *** БЪЛГАРИ,ЯЖТЕ БОКЛУЧИВИТЕ ХРАНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ И УМИРАИТЕ ЩАСТЛИВИ.КАКВОТО ЧОВЕК САМ СИ ГО НАПРАВИ НИКОИ ДРУГ НЕ БИ МОГЪЛ.ВИЕ НЕМИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ СИ ИЗБИРАТЕ И ТЪРПИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ 26Г И ДАНО РЕЗУЛТАТА ОТ ТОВА УПРАВЛЕНИЕ ВИ ХАРЕСВА.
13
2
 
8
 
! Отговори
вм преди 7 години
точно рака на белия дроб си е свързан с тютюнопушенето
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен - Така е при евроатлантизма. а при евроазията ще бъде още по-лошо!
11
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Айде стига бе, аман. Все сме ни първи по всичко?!?!?! Невероятни сме значи, първи във всяко едно отношение. Най красиви сме, най работливи сме, най сме необразовани, все сме най. Повръщане ми се от сензационна пропаганда!
10
1
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
В началото на юли 1986 минах с камиона близо до Чернобил . Спираха всички и замерваха с гайлерови броячи . Радиацията действа различно на хората . Червено вино , зеолитна вода и без началници - това е формулата !
9
29
 
4
 
! Отговори
това не е вярно преди 7 години
умишлено ни заливат с черни измислени статистики,аз не познавам раково болен в българия
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уж бяхме на последно заради киселото мляко, а тя каква стана... иначе, не е изненада, всеки долняк се придвижва с автомобил и дишаме най-гнусния въздух в европа.
7
2
 
6
 
! Отговори
Chicho преди 7 години
Ma kakvi bolnici samo. Mnogo sme naZad maina. Trugnahme zaedno s polqcite, chehite, a vijte kude sme sq ! ? Te polqcite stigat germancite, a nie ne mojem rumuncite da dostignem!!! Lelel ujas
6
1
 
5
 
! Отговори
do 7 преди 7 години
do gospodin pu6a4a raka se razprostranqva v nejivi kletki bez kislorod ,a pu6eneto pravi to4no tova uni6tojava kletkite na beliq drob i ve4e zavisi ot imunnata sistema ,kak 6te reagira ,ako ima6 zdrava imunna sistema moje da ne se razbolee6 no ako otslabne pu6eneto se qvqva kato faktor ima edin u4en Oto Varburg se kazva bioximuk pro4eti za nego kakvo e otkril i polu4ava nobelovata nagrada
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А НАЙ-МНОГО СЕ ОБЖАЛВАТ РЕШЕНИЯ ОТ НОИ ЗА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ !!!....?МОЖЕБИ СМЕ ДОБРИ САМО ДАНАЦИ И ОСИГУРОВКИ ДА ПЛАЩАМЕ!!!
4
7
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Булgaristанците пушите като комини, ядете препържено, загоряло, пушено и други ***, къркате, не ходите на лекар редовно. Как няма да сте на първо място?
3
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 2 каква 1982 те гони? Тоя въпросен дъждец беше Април 1986"!
2
3
 
19
 
! Отговори
2 преди 7 години
86-та, неволна грешка
1
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами нали марширувахме на 01.05 1982 на манифестацията.......Под онзи убав дъждец........