Постите? А дали не стресирате организма си?

Експерти съветват да преминем плавно към постния режим
28 фев 2017 09:00,
10
Постите? А дали не стресирате организма си?
Снимка: архив, Reuters

Великденските пости вече започнаха и ще продължат 40 дни, но могат ли те да повлияят зле на организма ни?

Специалистът по хранене и диетика проф. д-р Донка Байкова и нутриционистът и инструктор по йога и веган Яна Данаилова са на мнение, че рязката промяна на модела на хранене би бил стрес за организма. Поради тази причина те съветват преходът да става плавно.

"Най-напред оставихме месото на Месни Заговезни, на Сирни Заговезни за последно ядохме рибата, яйцата и кравето масло и сега вече можем да минем към един вегетариански модел на хранене", коментира проф. д-р Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Яна Данаилова посочи, че дори хората, които преминават към веган начин на хранене също правят своя преход.

"Минава се през различните форми на вегетарианство, докато се стигне до най-строгата, когато се отказваме от всички храни от животински произход", поясни нутриционистът.

Данаилова обясни, че условието при постенето е то да бъде балансирано и разнообразно. По думите й, ако преминем към хранене само с ориз, картофи и хляб, със сигурност има опасност за здравето ни.

Проф. д-р Байкова посъветва хората, които за пръв път се подлагат на пост, да закусват пълнозърнеста храна (зърнен микс, овесени ядки), на обяд да консумират бобова и зърнена храна в един прием, за вечеря - едно голямо зеленчуково блюдо, а през цялото време да приемат два пъти повече от обичайно зеленчуци и плодове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
ъхъм преди 7 години
начииии...от вегани и експерти по йога не приемам съвети по постене, това си е свещено нещо, ако го правиш по правилата, трябва духовен Отец, изповядване, ходене на цръква всяка неделя, молитви, любов към неприятеля, търсене на прошка за грешките си, а не тук някакви нутриционисти да ми обясняват какъв шок на организама съм щял да имам....аре беее...
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година едно и също ! Аз от пости станах веган и вече 10 години така. Не се оплаквам
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великденските пости са по- добър вариант от коледните, но все пак най - добрият сезон за постене е лятото, пък с религиозните глупости най - много да напълнееш...
5
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди да започнеш да постиш е добре малко да се информираш.Това си е нож с две остриета.Може да си помогнеш ,но може ида си навредиш.
4
7
 
4
 
! Отговори
маке преди 7 години
не се стресирам от посни мръвки и вино никой не е умрел
3
9
 
2
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Какво означава постене? Един *** човек с наденица в устата пита. btw висок съм 175 и тежа 80 кг.
2
7
 
4
 
! Отговори
Агджата преди 7 години
Маай боб и картофи, пърди по цял ден като кон и орта будала! :)С гаранция ще ти дойде акъла после.
1
2
 
21
 
! Отговори
Лора преди 7 години
Глупости. Едно време като не е имало нутриционисти и специалисти по хранене, а хората масово са постели, да не би да са били толкова стресирани. Постът е начин за пречистване на организма от натрупаните през зимата мазнини, когато хората са наблягали на свинското. 40 дни на боб и картофи няма да стресират никой, освен ако не си дете, което асте или стар и болен. В бобовите растения има много повече протеини от месото и сиренето, но без вредните мазнини.