Кога да говорим с детето за секс? Съветите на спецовете

Психолозите Деница Банчевска и д-р Веселин Христов пред Puls.bg
Обновена: 13 юни 2017 20:16 | 13 юни 2017 18:22, Eкип на Puls.bg
5
Кога да говорим с детето за секс? Съветите на спецовете
Reuters

Сексът е тема табу в много семейства. Кога и как да разговаряме с децата си по нея, обясняват психолозите Деница Банчевска и д-р Веселин Христов. 

От 9 до 12 години
 
Това е възрастовата група, в която като правило всичко е противно – сексът е противен и всеки, който иска да говори за сексуалността е противен. Много от децата на тази възраст считат, че знаят всичко за секса и използват сексуалнен жаргон, без да разбират значението на думите. В същото време те започват да усещат хормоналните промени на пубертета и имат хиляди въпроси за промените в телата и емоциите си.
 
Важно е с децата да се разговаря, че физиологичните промени, които им се случват – акне, мокри сънища, порастване на гърдите, менструация, окосмяване – са нещо нормално. Всеки от техните приятели ще преживее това, но може би не със същото темпо или по същото време. Важно е да се говори и за емоционалните промени, които могат да бъдат много драматични. Такива разговори обикновено се водят по-успешно в колата, защото е по-лесно да се избягва  контактът с очи.
 
Друга важна тема е рискът (физически и емоционален) от ранната сексуална активност. Важно е децата да научат, че забременяването е възможно още при първия сексуален контакт и макар да не се забременява от орален секс, това може да доведе до заразяване от сериозни болести. 
 
Децата невинаги възприемат автоматично ценностите и разбиранията на семейството. Важно е да се говори за тези ценности и конкретните очаквания от детето. Например, ако коректността в отношенията е важна, родителите биха могли да обсъждат как да се разделим с някого или какво да се прави, когато няма взаимност на чувствата. 
 
От 13 до 18 години
 
Тийнейджърите преживяват радикални промени в различни аспекти на живота си, включително физиологични и социални. В същото време може да са под сериозен натиск за сексуален контакт преди да са подготвени за това. Често те обаче не говорят за това.
 
Какво имат нужда да знаят?
 
Въпреки, че не искат да си признаят, тийнейджърите все още се нуждаят от подкрепа и насоки от родителите си. Независимо колко некомфортни могат да се окажат разговорите около сексуалността, важно е те да се случват. Ако юношата откаже да говори за секс, може да се говори за това, което чувства отвътре. Най-важното е младежите да са уверени, че промените, които усещат, са нормални.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най добре е да му го демонстрирате лично.
3
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
като бях в москау, една моя позната от осма детска градина докато лежеше в хотела и попушваше, каза : не мога да ви разбера вас, възрастните. ту говори ми, ту мълчи..направа да падладееш.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С детето за секс!!!!! И какво искате да научите от него????
1
2
 
11
 
! Отговори
Тати&тати/мама&a преди 6 години
На първия му прайд да сме до него и да го подкрепим.