След проверките на 30-те продукта: Ядем супер скъпи храни. И още?

Министър Порожанов не посочи стоките, ще ги обяват на сайта на МЗХГ
28 юни 2017 13:37, Златко Желев
128
След проверките на 30-те продукта: Ядем супер скъпи храни. И още?
Снимка: flickr

16 храни са със значително по-високи цени у нас в сравнение с Австрия и Германия, обяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Повод за думите му дава проверката на Българската агенция по храните за това дали има разлика в качеството на едни и същи храни, които се продават у нас и в Западна Европа.

Още по темата

"Бяха обследвани 31 продукта от 5 вида категории. Тези продукти бяха купени в Австрия и Германия и идентичните в същите вериги в България. За един и същ продукт в определени съдържания се различава на пазарите в Европа и Централна и Източна Европа. В анализа на съдържанието има 7 продукта с различни съставки. При анализа на вкус, консистенция и др. параметри на 3 от продуктите се появи определена разлика", посочи Порожанов, цитиран от Investor.bg.

По думите му проверките на храните са направени в 5 лаборатории.

Той отказа да коментира за кои храни става дума и кои са конкретните различия в състава, като посочи, че информация ще бъде публикувана на сайта на министерството по-късно днес.

Безспокойство създава направеният допълнителен ценови анализ, каза министърът. Той включва покупната стойност на продуктите в съответните вериги в Германия и Австрия и същите цени в България.

Най-фрапантна е разликата в продажните цени на два вида детско пюре - за единият продукт цената е с около 90% по-висока у нас, а за другия – със 107%.

За останалите цени на продуктите е установена разлика между 20 и 70% при определени сирена и шоколадови продукти от различно естество.

"Разликите в цените не са незначителни, така че да се обяснят с друг вид разходи (транспортни например – бел. ред.)", каза министърът. По думите му това е причина за  сериозно безспокойство.

Още от утре започва разговор по темата за по-високите цени на някои храни у нас между министерството на земеделието, Комисията за защита на потребителите и федерациите за защита на потребителите в България.

Темата за двойнствения стандарт на храните ще бъде представена и на Съвета на министрите в ЕК, като информацията ще бъде внесена от Словакия.

Очаква се на европейско ниво да бъде създаден режим, който да уеднакви предлагането на качеството и на съставките на храните на единния пазар.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
27 години не ви стигнаха за да стигнете до извода за некачествените и скьпи стоки
билла виена няма нищо общо с билла бьлгария в лидл пени и алди в германия
влизат само забрадки и шалвари а в бьлгария поддьржат наи високи цени
104
0
 
5
 
! Отговори
Цецко преди 3 години
Кажете храните с проблеми. Не ги крийте. Така ставате съучастници на другите. За какво ние / държавата даде пари за това изследване. Нали за да научим ТОЧНО ИМЕНАТА НА ФАЛШИВИТЕ И СКЪПИ ПРОДУКТИ.
103
0
 
4
 
! Отговори
Скоро е било.. преди 3 години
Не забравайте, дядовците им докато колонизираха света избивайки милиони местни, на нас ни казваха - спокойно "братя християни", ние ще си правим фабрики и ще развиваме просвещенска дейност, а вие си стойте още ако може да ви поколи Турчина, 2-3 епохи по-назад в развитието; иначе вярваме и изповядваме човешките ценности. Та на какво мислите са научили тези дядовци децата си?
102
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

"И какво излиза: най-бедните в ЕС ядат храни на двойна цена и със занижено качество. Къде е сега Вожда да спомене колко сме добре?"

Не забравай - най-бедните, които живеят в райска градина, дето нектарът и медът сами капят в устата... не на въпросните бедни, разбира се..
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

"при соца нямаше проблем с цените на бананите, защото нямаше банани"

да си храниш децата само с банани...
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В лидъл сиренето ти е вкусно, но това не значи, че е истинско. Точно лидл с месните и млечните продукти те цакат отвсякъде, за това пише "Произведено за Лидл България". Ясно.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киселите млека си развалихме заради всички допостими химии, които нявлязоха и у нас. Отворено и 15 дни след срока и нищо да му няма..... смятайте какъв ***, 100 на 100 химия отвсякъде.
Държавата е пълен та*ак, всичко се разруши.
98
0
 
4
 
! Отговори
Е.бач преди 3 години
Какво ви интересува цените и качеството на храните ! Нали ***.ме и ***.те ,ъова е достатъчно.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига че *** ядем, ами и скъпи. :D Едно за сметка на друго. Липсва ми едно времешното ОТК(текущ контрол).
96
1
 
8
 
! Отговори
месара преди 3 години
дрън дрън ......празни приказки , не ми дрънкайте - цени , % , и други такива глупости ! алоууууу , кажете какво ядем и пием бе , с какви гмо храни ни тъпчете , защо пише без консерванти а продуктите нямат разваляне ,.............. , същите храни и напитки със същото съдържание ли консумират и другите в тоя измислен ес , или тук сме тяхната лаборатория а ние опитни мишки !?????????
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До марин русеборн

yahoo
94
0
 
11
 
! Отговори
w преди 3 години
Немците ни внасят тяхната брак стока и лоши партиди и ни изнасят паричките и нашите качествени продукти. Българино яж българската продукция(по вкусна и здравословна е) за да можеш и утрешния ден да си намериш козе сирене, домашни яйца, мед, билки или горски гъби. Хора събудете се, имаме си всичко, само нямаме култура да си развиваме и пазим българската икономика!
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
браво бе що спахте 10 години
92
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато стане въпрос за внос на нещо евтино отвън веднага се отварят едни големи усти как сме затривали родния бизнес, и след съответното лобиране на съответния продукт се слага мито. Пример пилешките дробчета от Бразилия vs българските
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де го чукаш, де се пука. Уж за храните, а то за цените. Ама няма анализ по цялата верига от склада на едро до крайния купувач. Начи в Германия има един юнак, дето купува на едро, и ако може по-евтино, производителя му вика - кеф ти риба, кеф ти паламуд. После идва един друг юнак, вносител. И той гледа да изкяри - не внася скъпо, внася е така, ако може нещо по-евтинджос. После идва една верига, търговска, и тя си прави сметката. Та да не обвиняваме само производителя, едва ли знае кое къде отива.
90
1
 
12
 
! Отговори
ясно е! преди 3 години
На пазара в Солун доматите (каквито тук не могат да се намерят) са по 60-80 цента, а тук разни "камъни" дето половината домат е кочан са по 2.40-3 лв. ?! Дали няма картел и дали гърците нямат и не искат да си продават производството. Това разбира се е само един пример. Всичи плодове и зеленчуци в Солун (на дребно) са с класи по-качествени и по-вкусни и по-евтини. Защо ги няма на нашия пазар, макар и с 10-20% по-скъпи???
89
2
 
12
 
! Отговори
ясно е! преди 3 години
В Лидл сиренето Pilos и Sophra са по евтини от насипното българско сирене, а са много по-вкусни! За колбасите не говоря въобще... Никой ли не е забелязал, че всички сухи български колбаси от най-евтините, та до филе Елена и производните. имат вкус на една и съща саламура? Никой ли не е забелязал, че всички "мариновани" рибни продукти на Бг производители (вкл. средиземноморски такива) се киснат в една и съща марината, и съответно имат еднакъв химически вкус? Тук всичко е с Гъ.Зъ напред....
88
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До №95 Анонимен - преди 2 часа:
Казано е вече: късно е да се върнем в пещерите - много сме ...
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оня там

Живея в Италия и често пазарувам от Лидл. Цените и стоките са 1:1 с тези в България като изключим българските стоки които тук няма, разбира се. Единствената българска хранителна стока която съм видял тук е....мая за хляб ама в друга голяма верига.
86
0
 
29
 
! Отговори
Гадно е преди 3 години
Супер скъпи ***!!! Знаем си го!