Деменция - Можем ли да я предотвратим?

Превенцията е от решаващо значение
19 юли 2017 12:30, Eкип на Puls.bg
5
Деменция - Можем ли да я предотвратим?
Reuters

Деменцията е свързана с различни здравословни проблеми като: мозъчносъдови нарушения, травми, генетични и дегенеративни процеси и др. От всички форми най-често срещана е болестта на Алцхаймер. 

Състоянието се развива бавно, което затруднява точното му диагностициране в ранните стадии. Възможно е първите признаци за наличие на проблем да са: депресивни състояния, зачестяващо забравяне на близки събития, затруднения при назоваване на предмети, имена, намалена работоспособност, трудности в ориентирането в непозната обстановка и др. На следващ етап нарушенията засягат все по-силно паметта и речта, болният се губи дори и в позната обстановка, трудно му е да живее самостоятелно, започват поведенчески проблеми (прояви на агресия) и др. В тежката фаза се стига до пълна невъзможност на човек сам да се грижи за себе си.
 
Въпреки напредъка на науката и значителните изследователски усилия, деменцията се превръща във все по-голямо предизвикателство в днешния свят на застаряващо население. Прогнозите сочат, че хората над 60-годишна възраст ще се увеличат с 200 млн. през следващото десетилетие, а в средата на века ще доближат два милиарда. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение. Тази е и причината изследователски екип към университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг, Германия (Friedrich-Alexander-Universität-Erlangen-Nürnber), да работи по стратегия за превенция на старческата деменция.
 
Немските изследователи са категорични, че наред с активния начин на живот има и други фактори, чрез които човек може да повлияе за предотвратяването на нежеланите дегенеративни процеси. Кои са те и как да се грижим за себе си с напредването на годините?
 
 
 

5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
4
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
До Анонимен
Не ,на 60 не става,имаш още години да внасяш осигуровки и чак тогава може да се преселваш в отвъдното
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем. Като започнем да измираме на по 60 години. Хем няма да имаме деменция, хем за радост на Бойко няма да взимаме и пенсия. С един удар - два заека.
3
9
 
3
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Евентуално решение: Национален референдум за евтаназия и след това ЗАКОН за евтаназиятя. Народа да се произнесе а не само политиците, които в повечето случаи не са представителната част.
2
6
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
Членството в политическа партия е сигурен признак ,че нещо не е наред, не само с морала но и със здравето
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абсолютно никакво предотвратяване няма. Но кокосовото масло - нерафинирано, сурово, помага. Някой, ако е заинтересован, мога да му кажа къде в София може да намери 1 кг. кокосово масло за 25 лв. от качествен био магазин.

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме