Газовият студ тласка Европа към Студена война

Като прекрати доставките на газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев
8 яну 2009 10:36,
170
Газовият студ тласка Европа към Студена война
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изглежда, газовата война не дава очакваните резултати на Кремъл, пише в днешното си издание Таймс.

Като прекрати доставките на природен газ, Путин хвърли предизвикателството към ЕС, а не към Киев.

"Руският премиер не крие, че смята да използва държавния газов монопол като оръжие и опитите ситуацията да се представи като чисто икономически спор между доставчика и потребителя изглеждат смешни".

Според изданието Путин преследва цели: да накаже украинското правителство за желанието му да се присъедини към НАТО и да се разбере от страните от Източна Европа, че на Русия не трябва да се обръща гръб.

За да удовлетвори искането на Москва за двойното увеличение на цените на газа, Украйна ще трябва да даде почти целия кредит от 16 млрд. долара, който получи само преди два месеца от Международния валутен фонд, за да се справи с прииждащата финансова криза.

Сега пък нито един украински политик не може да се реши на тази крачка в условията на настоящата политическа криза в Киев.

В резултат на всичко това Русия може да загуби подкрепата на някои европейски страни, които до този момент са заемали балансирана позиция и не позволиха влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

А Евросъюзът ще помисли върху това как да преодолее газовата си зависимост от Москва.

По-рано днес Times излезе с материал под заглавието "Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор", в която пише, че "най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия."

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
0
 
! Отговори
Comment преди 15 години
Я го пък тоя на снимката-прецицал!
168
0
 
0
 
! Отговори
rusnak преди 15 години
Украина продавала газ своим потребителям по завышенной вдвое цене, заявил Медведев. В прошлом году, когда мы поставляли газ украинским потребителям по $179,5, этот же самый газ украинский потребитель получал по цене $320 за 1 тыс. куб м. И вся эта маржа оседала в карманах структур, которые нам неизвестны, которые, по всей вероятности, выражают чьи-то коррупционные интересы. И деньги от этих сделок, по всей вероятности, использовались для достижения политических целей или для решения личных проблем, - сказал Медведев на встрече с главой Газпрома.
167
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Изтискай ги,Вовка! Ха-ха-ха! Снимката цепи мрака! Ама статията на Таймс е нормално ***,както всичките им статии за Русия.
166
0
 
0
 
! Отговори
Кръчмаря преди 15 години
Аз да ви кажа мисля че сте в грешка...Кой има най голям интерес от тази криза? Със сигурност не Русия.Най-голям интерес колкото и да не ви се вярва има САЩ.1. Дискредитират Русия като надежден бизнес партньор2. Поставят ЕС "на колене" в дългосрочен план (особенно ако ЕС се хване на въдицата)3. Дава възможност на Украйна и Грузия да заемат стратегически по-добри позиции в политическия гамбит и да извличат дивиденти от геополитическото си положение. (Така да се каже да облажат и да влязат поради това в НАТО. При тази операция разходите на САЩ са само да играят ролята на политически щит - умно а?!)4. Кризата в Газа (много удобна игра на думи, а и започна страшно синхронно за да е случайно) ще покаже на света "кой е лидера" след като САЩ се намесят. Русия е заета с проблема с газа, ЕС е зает с проблема за газа и не им е до ивицата Газа. А проблема е "миротворчески". КОЙ ако не САЩ да го реши :-)!!!!Как ще помогне това на САЩ - ами ще извлекат политически дивиденти и тоша ще им помогне да не връщат огромното количество бъдещи безработни от Ирак а да ги предислоцират.Естествено ООН и НАТО ще плати за това а не САЩ. Твърде невероятно звучи за да е грешно - това е характерно за USA political gameplay - играе се многоходово и в дълбочина. Това обаче е само единият аспект. Има много но малко ме мързи сега. Основното е че удара е насочен към повече към ЕС. Имайки в състава си Украйна и Грузия САЩ с лекота могат да държат ЕС на "командно дишане" тъй като това са двата най-евтини пътя за доставка на газ от Русия. :-) Гот а?
165
0
 
0
 
! Отговори
dqdo ivan преди 15 години
abe mladeji pro4etete pod igoto,kak se kalqva6e stomanata,kapitalat it.n.rusia ne e zapo4nala nito edna voina a vinagi e imala re6ava6ta duma.vie nqma kak da pomnite no prez baito6ovo vreme jiveehme 4ove6ki i vsi4ki ni uvajavaha ne se nalaga6e da robuvame v stranstvo bqhme hora.nali usa e za svoboden pazar e togava 6to rusnacite da sa lo6i 4e ne iskat da davat bezplatno.da ne bi germanci ,6vedi ili tem podobni da davat nqkomu ne6to za 4ernite mu o4i...
164
0
 
0
 
! Отговори
Гордия пенсионер преди 15 години
По "нова" някой шумно спори.С кого? Не знам.А може би с народа.Говори си и нека си говори,нали затуй му плащат хората.Държава има, има власт, коятонеспирно бди за ваште интереси.Хвърлете лозунга! Плаката на земята!Народът е доволен, сит и весел.Във кафенето някой се изсекнаи дълго трна със здравите опинци,игледа се и каза уж полека:- Комай ни лъжат тия синковци.А и в писанието писано е божем: Глас народен - глас божи. - Комай си прав - обади се от ъгъла един младежсъс глас от глад изстинал, - нали така ви лъгахаи през петнайсета година?И ако нас ни карат да замръзваме, а ако нас ни тикат към шушулките,то сигурно и лудия разбира,че ние трябва да си кажем думата.Та казвам аз, понеже няма гази хлябът е от мъката по-чер,един е лозунга: Терора долу!Съюз със СССР!1941
163
0
 
0
 
! Отговори
VLADIMIR PUTIN преди 15 години
AZ SUM NAI VELIKIYA POLITIK NA SVETA I SHTE PRAVA KVOT SI ISKAM , MI KVO GOVORAT ZA MEN NYAKVI ANONIMNI DRASKACHI V INTERNET!
162
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Всички на BG Mитинга на 14.януари...Да си го направиме сами, всички които страдаме. Не искаме синдикати и продажните им лидери др.Тренчев и Ж.Христов да ни подкрепят, можеме и сами. Защо тези продажници не протестираха пред Руското посолство на Путин, а поведоха работниците от "Кремиковци" пред Украинското посолство?! Не искаме соц.синдикални лидери, аре да си ходят и те . Ние обичаме България и ще си я браним от Руските газови рекетьори...
161
0
 
0
 
! Отговори
Скандинавец преди 15 години
Ти току-що формулира девиза на мазохиста. /предполагам, че не го споделяш/
160
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
за путин съм готов да измръзна
159
0
 
0
 
! Отговори
dantess преди 15 години
ти си долна американско-британска клоака
158
0
 
0
 
! Отговори
Скандинавец преди 15 години
Хайдеее всички BG мазохисти/русофили/***(к)иновци отново се наакаха по въпроса за ползата от Русия, комунистите и др. подобни киликанзери.
157
0
 
0
 
! Отговори
dantess преди 15 години
pozdravi,absolutno prav si
156
0
 
0
 
! Отговори
komunist komsomolski преди 15 години
stiga ste pljuli rusnacite i komunistite.ni6to lo6o ne sme videli ot tqh naprotiv samo polza sme imali.rusia da ne e blagotvoritelno drujestvo 4e da dava na vsi4ki bez pari.
155
0
 
0
 
! Отговори
dantess преди 15 години
браво Путин,крайно време беше да покажеш на всички невежи западни мижитурки кой ще води парада!ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!
154
0
 
0
 
! Отговори
gen. Gurko преди 15 години
bravo be dr.PUTIN pokaza im na vsi4ki evropeici , 4e trqbva da se syobrazqvat s teb. kvo se pravqt na ludi Ukraina ama ne mai e dr.PUTINgaz ama nqma kvoto kaze toi a ne nqkvi evro ***. bravo ti si pi4 taka te haresvam neka i medvedev pravi kato teb
153
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Bih ti powiarval 4e pishesh tezi nesta ot syrce i s bolka ako beshe posyvetval sys systiat tekst da budat pozdraveni narodite na USA, Anglia, Germania, Czechia, Polsha, Makedonia, Avstria, Pribaltiskite reputliki.Ina4e si edno pojyltialo ot urinirane Gerber4e raslo niakyde krai okolowrystnoto kydeto lekowati macki i paralii hyshove kato svyrshat onazi, platenata liubow si oblek4avat piko4nite mehuri.
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
138 , 141, шампион си брат... блахадарю!
151
0
 
0
 
! Отговори
KOCTOB преди 15 години
Руснаците ама от битката за Москва, Курската дъга, Сталинградската бита и битката за Берлин не са правили толкова ефективен сценарий както този да покажат 4е Украина има правителство съставено от ал4ни и продажни ***. Неслу4айно хителирстите са разстрелавали украинските предатели и мушмороци веднага след разстрелът на издадените от същите тези предатели и пленени партизаните и руските войници.Сега Унията ако клекне да изпрати до всеки кран по един НАТОВЕЦ и от нас вземът 4етата от На всеки километър, то няма пре4ки газта да потегли за къ Еуропето, бе.Има оба4е един трик. Украинските мушмороци ще запо4нат да пробижат дупки в тръбите и да сму4ат от там с цистерните си. Ако спътниковите камери ги засекът руснаците ще кажат , и с право, Натоваците не си струват парите-ние пращаме руски войски по трасетата с тръбите и еййй я нааа Украина стана квартал на Москва.
150
0
 
0
 
! Отговори
SDI преди 15 години
От статията разбирам че Русия правила тези номера, защото Източна Европа и била обърнала гръб.....За бога братя! Да подновим износа на фасул и ряпа за Русия. Като се наплюскат здраво ще могат да ни се реваншират с газ :-)

Спонсорирани публикации