HP прати на борсата 270 служители

Главният директор на отдела за WebOS също е натирен
Обновена: 29 фев 2012 14:41 | 29 фев 2012 13:56, Бойчо Попов
2
HP прати на борсата 270 служители
270 служители на HP остават без работа. Снимка: Reuters

Американският технологичен концерн Hewlett-Packard е съкратил 270 служители, които са били ангажирани в разработването на операционната система WebOS, пише специализираният блог The Verge.

Като причина компанията назовава намаляване на разходите. Стъпката обаче поставя съмнения към привидния ангажимент на HP към придобитата от Palm операционна система.

Според статията "HP вече не се нуждае от много от местата развойната област и други, които са били необходими преди това". Проектът вече ще бъде с отворен код за свободно ползване и развитие. Дали обаче аматьорите разработчици в крайна сметка може да заменят специализирания персонал изглежда съмнително. Пред The Verge HP заявява, че иска „да създаде по-малък и с това по-гъвкав екип, който в дългосрочен план да изпълнят по-добре целите на HP по отношение на WebOS.

Някои от засегнатите работници и служители ще бъдат наети и в други подразделения на HP. Главният директор на отдела за WebOS Джон Рубинщайн обаче вече е напуснал фирмата. Счита се, че той, заедно с някои бивши служители, е отговорен за провала на WebOS. Неговото решение да се използва браузъра WebKit е довело до по-бавни приложения спрямо iOS.

През юли 2010 г. HP придоби Palm за 1,2 млрд. долара и така стана собственик и на операционната система. Но и технологичният концерн, подобно на Palm, не успява да наложи WebOS като конкуренция на Android на Google и iOS на Apple.

Година по-късно, през август 2011 г., HP се отказа от развиването на таблета TouchPad и на смартфоните Pre и Veer. По онова време таблетът е в продажба от едва седем седмици. При последвалата разпродажба пуснатото за 99 долара устройство стана истински бестселър.

В началото на декември новият изпълнителен директор на концерна Мег Уитман обяви, че WebOS ще се развива като проект с отворен код. Преди това компютърният производител се е опитал да продаде операционната система за 1,2 млрд. долара. Сред заинтересованите се споменават имената на Amazon, Intel, Facebook, RIM и Samsung.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Hewlett-Packard
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ираван преди 12 години
те и тук съкращават хора.
1
0
 
0
 
! Отговори
Саша преди 12 години
Сега там, после и у нас

Спонсорирани публикации