Какъв ще бъде имотният пазар в Гърция след връщането към драхмата?

Чужденците с доходи в евро и лири ще могат да живеят супер изгодно
Обновена: 28 май 2012 14:52 | 28 май 2012 14:50, Миглена Иванова
3
Какъв ще бъде имотният пазар в Гърция след връщането към драхмата?
Снимка: Ройтерс

В последните седмици се засилват слуховете, че Гърция ще напусне еврозоната. Идеята за отказ на Атина от еврото има своите привърженици и противници, водят се и спорове доколко разпадът на еврозоната би бил процес, възможен за контролиране.

Интересно е обаче да се анализират ефектите от отказа на Гърция от еврото върху пазара на недвижими имоти, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Според Рос Михаелидис, брокер на недвижими имоти от о. Крит, връщането на Гърция към драхмата ще облагодетелства чужденците, които са инвестирали в имоти в страната.

Михаелидис обаче признава, че връщането към драхмата сериозно ще удари по качеството на живот на самите гърци. Това според него ще засегне тежко и местния бизнес.

Майк Сондърс, маркетинг мениджър на строителната компания Snobby Homes, посочва, че въпросът с разпадането на еврозоната по-скоро всява паника и се отразява негативно на пазара на имоти в цяла Европа.

Експертът цитира и резултатите от актуални проучвания, според които 77% от гърците искат да останат в еврозоната.

Гръцкото население обаче е изгубило всякаква надежда, тъй като мерките за строги икономии не бяха съпроводени с изпълняване на мерки за икономически растеж, посочва Сондърс. Робин Хейнс, директор на валутния брокер Currency Index, допълва, че при евентуално връщане на Гърция към драхмата чуждите купувачи на имоти ще имат достъп до евтина недвижимост и изгодни ваканции.

Той допълва, че имотите, собственост на чужденци, със сигурност ще изгубят стойността си от гледна точка на международния пазар и излизането от инвестицията ще бъде болезнено за собствениците.

Още новини за пазара на имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
до СРИВльо преди 11 години
Ако 3-стаен стане отново 10хил. долара , ти разбира се отново ще получаваш 3-10 долара месечно,а аз отново ще ти искам 20долара наем за месеца....и така.Съмнявам се , че 2000год си разполагал с 20 $ на месец.Писна ми разни калъфи да говорят за имоти!За чужди имоти!
2
3
 
7
 
! Отговори
Иде СРИВ ! преди 11 години
Какво ще става в Гърция не знам, но в българско иде срив, и то тотален. досега беше козметика и стопор от банките, сега обаче ще се разбере че тука няма жизнь, няма работа, няма икономика, има демографски срив и тотално обедняване. Цените ще се върнат от преди 2000 година, т.е за тристаен в Младост - до 10 хил.долара. Всички тия дето се лакомеят и стискат без да продават и чакат Михаля ще ядат супата и дръвцето. Ще им заминат паричките като продадат на зор за 1/3 от сегашните нива.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пазара им ще мине през ,,болезнено търсене на равновесие"....а за по-сигурно да търгуват в лева!! Най-стабилната валута в галактиката ,,Млечен път"

Спонсорирани публикации