Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян

Тенденцията ще продължи, обясни експертът
Обновена: 21 дек 2012 14:58 | 21 дек 2012 07:42, Петя Славова
127
Банковите лихви спадат устойчиво, смята Левон Хампарцумян
Левон Хампарцумян. Снимка: Булфото

Очертава се устойчива тенденция на леко понижение на банковите лихви и тази тенденция ще продължи. Това каза пред БТА председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.Прекалено много фактори влияят върху лихвите, но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу, смята банкерът.

Прилагането на данъка върху лихвите по депозитите няма да доведе до отлив на финансов ресурс от банките, убеден е Хампарцумян. Преименуването на един продукт с друг би могло да ни докара проблеми с данъчните органи, ние не искаме да предлагаме на клиентите си схеми за заобикаляне на закона, коментира той възможността банките да започнат да предлагат нов вид продукти, за да се избегне облагането. Икономически растеж между 1 и 2 процента и засилване на вътрешното потребление прогнозира за следващата година Левон Хампарцумян.

На въпрос как оценява 2012 г. в светлината на банковия пазар, експертът заявява, че чисто технически не може да се говори за криза или по-скоро за спад, защото растежът на българската икономика през 2012 г. вероятно ще бъде между половин и един процент. "Това означава, че макар и много бавно ние растем - обясни експертът - Банките не могат да бъдат по-добре от клиентите си, така че банковият сектор също успя да преодолее най-лошите времена на нарастване на лошите кредити, но ако не видим по-сериозно ускорение на растежа на икономиката не можем да очакваме съществено подобрение в нивото на лошите кредити и увеличаване на лошия кредит. Но така или иначе дори и банковата система расте.

Според Хампарцумян, ако през следващата година икономическият растеж е близо до 2 процента, за което има предпоставки, бихме могли да видим и подобряване на ситуацията с лошите кредити и с търсенето на нови кредити.

Банкерът смята, че в момента бизнесът е доста предпазлив при взимането на нови кредити, особено инвестиционни, а апетитът на населението за потребление също все още е потиснат, защото когато всеки ден на хората им се говори за криза и те не са сигурни дали ще си запазят работните места - нямат желание да харчат пари.

Хампарцумян обясни, че се оформя устойчива тенденция към леко понижение на лихвите, което ще продължи, ако нямаме външни шокове за икономиката и има дори и малък темп на растеж. "Прекалено много фактори влияят върху лихвите, - обясни той - но това, което би могло да се очаква при стабилна фискална среда и лек растеж на икономиката би трябвало да е лихвените нива да вървят леко надолу.

Според него бизнесът няма апетит за нови инвестиции и хората нямат апетит за потребление и съответно
спестяват. Погрешно обаче е мнението, че тези спестявания са мъртви. Съотношението на кредит към депозит в българската банкова система е към 110 процента, което означава, че целият депозит на системно ниво е вече в икономиката, раздаден като кредити и има още десет процента, които са привлечени средства от някъде другаде.

Банкерът даде и своите прогнози за следващата година. Според него тя 2013 ще е много подобна на 2012 г. с корекция, че е изборна година и не можем да очакваме драматични реформи. "Изборите в много случаи служат като забавящ фактор за икономиката, но България има политическа стабилност и се надявам, че изборите няма да се отразят по този начин върху икономиката. Очаквам растеж между един и два процента. Растежът ще
зависи от традиционните фактори - реколтата, туристическия сезон - трудно предсказуеми към днешна дата, да се надяваме, че ще има прогрес и подобрение.


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Арменец-Чифчия ! преди 7 години
Левон е доверено лице на старите ДС и КГБ структури. Също като другите партийчета, става за всичко и може всичко.Булбанк беше единствения финансов организъм , който имаше данни за движението на валутните потоци при соца ,от и към Външнотърговските ни дружества-293 на брой.Тези финансови структури кътаха сметки за около 150-200 милиарда долара до 1989 г.Парите бяха от скрити транзити, оръжие , наркотици и т.н.,заработени по каналите заедно с нашите руски другари.Иван Костов по нареждане от Москва приватизира Булбанк и скъса пъпната и връв с Външнотърговските дружества.Парите в тях станаха частн
101
0
 
1
 
! Отговори
harparmenec преди 7 години
Toq si e slojil taksa na razplashtatelni smetki po 1.5lv. na mesechna baza a v drugi banki e po 30 st. , ako poiskash da ti zakriqt smetkata na toq v bankata kakvato i da e smetka e 12 lv. taksa za sega , ot tiq stoite nadalech kato dqvolo ot tamqn
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато решим да ползваме ипотечен заем,нека проследим какво се случва на сайта на ЧСИ-над 4000 на месец изнесени за продан имоти на длъжници,които не могат да обслужват вноските.Тенденцията е към увеличаване на безработните и несигурността на работното място.
99
2
 
3
 
! Отговори
Балон пуфф преди 7 години
Какви кредити бе, кой купува залежала стока , непродаваема, спукан балон.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много статии в последно време от този автор. Може ли една за това от къде идва стоката "пари", кой я произвежда тази стока и кой определя какво да се прави с тази "стока". И не се ли случва че тези които произвеждат стоката "пари" остават без пари. Защо е така?
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе защо не коментирате написаното в статията-------------Там пише,че съотношението кредит към депозит е 110% и ЦЕЛИЯ ДЕПОЗИТ Е ВЕЧЕ РАЗДАДЕН като кредити на фирми,които ФАЛИРАТ МАСОВО СЪС СТАРА ДАТА !!! Извод: Банките са кухи,а вашите пари ги няма! Честито на ,,инвеститорите,, в лихви !!! Следва шока с имотите ..........2-3 пъти нагоре !!! Честит ви пореден фалит !!!
96
1
 
1
 
! Отговори
Пари преди 7 години
Възможност за печелене на пари от интернет. Ако се регистрирате ми пишете и ще ви помогна с информация за други такива сайтове и как се работи в тях. В началото нещата тръгват бавно, но има начини да се ускорят. Ако търсите бърза печалба без да работите - не е за Вас. Доходи достигащи 30-40 долара дневно след зависещо от Вас време. clixsense/?4757658
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРЕДИТ = ДЪЛГ = (НОВОТО) РОБСТВО
Мислете!
Стига сте гледали РЕКЛАМИ!?!
Мислете!
Арабската пролет започна в страна с по висок стандарт от нашия...
94
0
 
11
 
! Отговори
Моа ли да пупитам преди 7 години
Сам ли да дода да ми нахакате едно кредитче или вие ша ма домъкнете ?!
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
..."Народа прост-живота тежък,скучен..." Идеални условия да ви яхат такива измамници като тоя!
92
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно как моята вноска постоянно върви къв увеличение!!! А при мои познати в Италия върви надолу !!!Как стават тия работи да ми обясни тоя !?
91
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя е главатар на КАЗИНО наречено БАНКА.
90
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя "***" ли е бе ?
89
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Края на света няма да настъпи,но края на мандата на "Хиперинфлацимян" трябва да настъпи.Цветанов,започвай нова акция под кодово име "Банкерската мафия"...
88
1
 
1
 
! Отговори
breneke преди 7 години
Ето го новото начало на света и България.Банкера се появи като месия за да оповести края на злините ни....
87
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лихвите падат
Инфлацията се качва (Печатат се пари яко)
Идеята е да се изядат дълговете на големите държави с парите на обикновените хора. Това което ставаше при нас 90-те години се случва в света в момента с големите USA, EU, Япония, UK,
България е просто листенце посредата на торнадо. (за съжаление зле управлявано листенце)
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СМЪРТ!!!
85
2
 
14
 
! Отговори
Бл.Благов преди 7 години
На този банкер , чийто банка обслужва съда мога само да му пожелая да харчи парите само за лошо- на него и потеклото му! Да се задавят и всички ,които получават рушвети от него! За една справка от съда ,която струва само 3 лв. преводът му е 6 лв! Другите банки взимат само 2 лв! Не е трудно да се досети човек къде отива разликата!
84
2
 
17
 
! Отговори
До 88 преди 7 години
Тоя се появи от Иван Костов- това е човека оглавявал Агенцията по приватизация и подарил голяма част от икономиката в частни ръце. И подарък шев на банка?????Да ви е честит.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всичките ми познати вноските по кредитите са скочили с 15-20% в последните 2 години и това ако е падане на лихвите то аз съм трамвай...