2014 ще е по-добра година за бизнеса

БТПП: Привличането на инвеститори минава през връщането на доверието към институциите
Обновена: 3 яну 2014 14:07 | 3 яну 2014 13:32, Екип на Bulgaria On Air
6
2014 ще е по-добра година за бизнеса
Снимка: Bulgaria On Air

2013 беше една нелека година за българския бизнес като очакванията са, че 2014 ще е по-добра, коментира в ефира на Bulgaria On Air анализаторът от Българката търговско-промишлена палата Олга Чугунска. Тя допълни, че предвид факта, че сме зависими от случващото се в Европа и положителните сигнали за съживяване на икономиката там, експортно ориентираните компании могат да окачват подобряване на резултатите.

„Очакванията тук са повече за стабилизиране на постиженията. Не се очаква  особен ръст на вътрешното потребление. Така че фирмите, които работят навън, ще се чувстват по-добре и ще постигат по-добри резултати“, заяви Чугунска.

Председателят на Българската асоциация на микропредприятията Петър Стоянов подчерта, че с активизирането на износа ще се задвижи и бизнесът на вътрешните партньорски компании. Той допълни, че действително очакванията на бизнеса са за подобряване през 2014.

„Основната посока, в която трябва да се работи, е връщане на доверието на бизнеса към държавата. През последните години държавата беше мащеха на бизнеса, особено на по-малкия бизнес“, коментира Стоянов. По думите му всичко, което е направено след изборите миналата година, е стъпка в правилната посока. Той подчерта, че прогнозираният ръст от 1.5 – 1.8% би бил постижим, ако голяма част от микропредприятията се върнат в бизнеса.

Привличането на инвеститори минава през връщането на доверието към институциите и регулациите, коментира Олга Чугунска от БТПП. Тя коментира и как увеличаването на минималната заплата ще се отрази на компаниите.

Едва 20% от компаниите, участвали в проучване на БТПП, споделят, че вдигането на минималната заплата няма да им се отрази по никакъв начин. За останалите 80% обаче повишението ще има отражение, като 30% мислят за съкращения или намаляване на работното време на служителите на минимална заплата. Една част от фирмите мислят още за орязване на социални придобивки.

При микропредприятията увеличението на минималната заплата няма да има особен негативен ефект,  коментира Стоянов. Причината е, че там често става дума за самонаети лица, които сами плащат осигуровките си и увеличението на минималното възнаграждения  няма да им се отрази особено.

Друго проучване на БТПП сочи, че през 2014 година 40% от компаниите мислят да увеличат заплатите на служителите си с до 10%. Останалите 60% заявяват, че финансовото им положение не позволява вдигане на възнагражденията.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
georgi преди 7 години
Това девойче не е добре -горкото......
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като ще се подобрят резултатите, що ще съкращават работни места и ще намаляват заплати и други разходи?В чугунените глави на бг политици и менте икономисти, включително и на г-жа Чугунска, думите дефлационен крах и валутен борд споменати в едно изречение водят до внезапно умопомрачение, последвано от инвестиционен и бизнес инфаркт.
3
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 7 години
Точно негодниците управляващи институциите са причина да няма инвестиции,т.е.цели заводи да затварят.
2
3
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Да бе, ще е по-добра за руския бизнес в България !
1
2
 
5
 
! Отговори
tyo преди 7 години
И предприятията ни комунистически. Толкова хвалби, а всъщност няма никаква разлика между бюджет 2013 и бюджет 2014.

Спонсорирани публикации