Държавата е изпуснала управлението на Сребърния фонд

Данев: Показала е некомпетентност да управлява пари
Обновена: 19 яну 2015 14:01 | 19 яну 2015 11:42,
11
Държавата е изпуснала управлението на Сребърния фонд
Снимка: архив Reuters

Държавата е изпуснала управлението на Сребърния фонд, той е на минус 7 процента доходност, което означава, че държавата е показала абсолютната си некомпетентност да управлява пари. Това заяви пред БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев в коментар на идеята вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд.

Идеята, която първоначално дойде от финансовия министър Владислав Горанов в края на миналата година, бе потвърдена и от вицепремиера Ивайло Калфин преди дни.

По думите на Божидар Данев обаче е налице драстична разлика в доходността на частните пенсионни фондове, от една страна, и управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, от друга. „Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините“, каза Данев.

Според него намаляването на таксата за управление на пенсионните фондове е добра стъпка по принцип, но тя трябва да е придружена и с други мерки. Той даде пример с намаление на таксите, които взимат банките депозитари, намаление на таксите, които взима Комисията за финансов надзор. И посочи, че КФН всяка година взима такса от 250 хиляди лева за прелицензиране на пенсионните фондове, което е 2,5 милиона лева годишно. Данев препоръча „да се пипа внимателно“ в тази сфера, защото бързи решения не водят до заздравяване на системата.

Според Калфин ако се стигне до решение за пренасочване на парите за втора пенсия към Сребърния фонд, те ще бъдат максимално гарантирани, защото „Сребърният фонд не е в разходите на НОИ, той е в резерв и се управлява от БНБ“, каза вицепремиерът преди дни.

Освен това от НОИ не може да се иска доходност, смята Калфин. Според него държавата не може да управлява по-добре капиталови схеми от частните пенсионни фондове.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: пенсионна реформаБСК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
До Фен на чиновницитеПрав сте! Не структурата, а нейните елементи натоварени с дейността я провалят. Много некомпетентност и простотия! Много злонамереност и меркантилност! Претоварен от голям брой чиновници и разходи държавен апарат! Докога???!!! Съкратете с две трети чиновниците! Заплатата им (бруто) да не е по - голяма от 3хМинималната (2хПенсията). Да плащат данък и осигуровки като всеки! Да носят наказателна отговорност равна на щетата, към държавата! Да служат на хората, а не обратното!
9
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
държавата не може да управлява сребърния фонд а ктб кой я разсипа да не едържавата и в двата случая алчността е в основата на всичко в българия
8
2
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
НЕ ЧЕ ГО Е ИЗПУСНАЛА, ПРОСТО Е ИЗТОЧЕН ЗА МАГИСТРАЛИ!!!!
7
2
 
1
 
! Отговори
Абсурд преди 9 години
Лъсна поредната некомпетентност от страна на управляващите. Как може да очакваме адекватни решения за належащи промени не само в пенсионната, но и в здравната система?
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не държавата,а Симеон Дянковгениалният финансист, и Бойко Борисов ограбиха Сребърния фонд,както и Здравната каса.Нонсенс е да се говори,че държавата е направила това или онова.Има лицафизически,които по това време се изживяват като гениивсеки в своята област.
5
1
 
6
 
! Отговори
Фен на чиновниците преди 9 години
Това е защото чиновниците смятат,че те са държавата и знаят,че няма да им се търсиникаква отговорност за действие или бездействие с власт.Назначен е"наш човек".Той е:-"некадърен пасивен"-нанася вреди от мързел,бездействие,пропуснати ползи,огромна заплата;-"некадърен активен"-плюс горното вреди от некомпетентна намеса;-"кадърен"-плюс горното вреди защото главно обслужва политико-олигархичния модел заограбване на държавата,работи не в неин,а в друг интерес;-случайно назначен-те са изключение
4
7
 
12
 
! Отговори
7 преди 9 години
До смях в залатаникой вече не вярва на еврогейската ви ***, а вас всеки ви знае че сте платени *** на ясла, дето сте готови и *** да си продадете за пари, па камо ли родината!колкото до руснаците - и 1000% да им се обезцени валутата, пак ще са много по-добре от *** ***!
3
1
 
16
 
! Отговори
7 преди 9 години
държавни фондове, частни фондове, здравна каса - общото между всички е, че крадат и с *** си!А аз съм задължен да им давам осигуровки??????? На крадци?Няма такава "държава"
2
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 9 години
До смях в залатаНе искам да сме под ничие управление, искам независима държава и политици, които работят за хората. Май много се замечтах, няма да е в този свят!
1
5
 
18
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Извинете, каква държава, тук сме просто население на някаква територия под колониалното управление на САЩ и ЕС.

Спонсорирани публикации