Какво се разбраха световните лидери в Минск

ЕС и Русия ще работят и заедно, и поотделно за мира в Украйна
Обновена: 12 фев 2015 16:45 | 12 фев 2015 13:43,
307
Какво се разбраха световните лидери в Минск
Снимка: Reuters

"Нормандската четворка", включваща руския президент Владимир Путин, украинския лидер Петро Порошенко, френския държавен глава Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел, прие след 16-часов преговорен маратон в Минск декларация от 4 страници в подкрепа на процеса за уреждане в Украйна, предаде ТАСС.

Агенцията публикува пълния текст на документа:

"Президентът на Руската федерация Владимир Путин, президентът на Украйна Петро Порошенко, президентът на Френската република Франсоа Оланд и канцлерът на Федералната република Германия Ангела Меркел потвърждават пълното спазване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те са твърдо убедени, че изключително мирното уреждане няма алтернатива. Те са изцяло готови да предприемат с тази цел всякакви възможни мерки както всеки поотделно, така и съвместно.

Още по темата
В този контекст лидерите одобряват Комплекса от мерки за изпълнение на Минските споразумения, приет и подписан в Минск на 12 февруари 2015 г. от всички, подписали също така Минския протокол от 5 септември 2014 г. и Минския меморандум от 19 септември 2014 г. Лидерите ще дават принос към този процес и ще използват влиянието си върху съответните страни, за да съдействат за изпълнение на този Комплекс от мерки.

Германия и Франция ще осигурят техническа подкрепа за възстановяване на сегмента от банковата система в районите, засегнати от конфликта; възможно е това да стане чрез създаване на международен механизъм, съдействащ за извършване на социалните плащания.

Лидерите споделят убеждението, че укрепване на сътрудничеството между Европейския съюз, Украйна и Русия ще спомогне за уреждане на кризата. С тази цел те подкрепят евентуално продължаване на тристранните преговори между Европейски съюз, Украйна и Русия по енергийните въпроси с оглед стъпки за развитието (на зимния газов пакет, бел. на ТАСС). Те подкрепят също тристранни преговори между Европейския съюз, Украйна и Русия за разработване на практическо решение за въпросите, тревожещи Русия, във връзка с изпълнението на Споразумението за Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия между Украйна и Европейския съюз.

Лидерите все така се обявяват за идеята да бъде създадено общо хуманитарно и икономическо пространство от Атлантика до Тихия океан въз основа на пълно спазване на международното право и принципите на ОССЕ.

Лидерите ще се обявяват и занапред за изпълнение на Минските споразумения. С тази цел те се споразумяха да бъде създаден контролен механизъм (в нормандски формат, бел. на ТАСС), който редовно да организира срещи, по принцип на равнище старши длъжностни лица, представляващи министерствата на външните работи".

Комплексът от мерки съдържа 13 точки.

В първите три от тях се постановява "незабавно и всеобхватно" прекратяване на огъня от нула часа на 15 февруари 2015 г., раздалечаване на тежките въоръжения на равни разстояния с цел създаване в двуседмичен срок на "зона за сигурност" с ширина минимум 50 километра (изброени са конкретните видове артилерийски и ракетни установки) и създаването на ефективна система за мониторинг от страна на ОССЕ (вкл. с използването на спътникови и радиолокационни средства).

Следват изброените в три точки ангажименти за започване на диалог за начина на произвеждене на местни избори в териториите в Донецката и Луганската област с "временен режим на местно самоуправление", като парламентът в Киев трябва в срок от 30 дни да определи кои са тези територии; за приемането на закон за помилване и амнистия на всички лица, свързани със събития "в отделни райони на Донецката и Луганската област", както и освобождаване и размяна на всички "заложници и незаконно задържани лица" по принципа "всички срещу всички". Размяната на тези лица трябва да приключи до петия ден след раздалечаването на тежките въоръжения.

В седма и осма точка се постановява осигуряването на безопасен достъп, доставка, съхраняване и разпределяне на хуманитарните помощи, както и пълното възстановяване на системата за социални и икономически връзки, вкл. изплащане на пенсии, и на системата за данъчно облагане съгласно украинското законодателство. За тази цел Украйна се ангажира да възстанови управлението на сегмента от банковата си система, засегнат от конфликта, при евентуално използване на международни механизми за банкови преводи.

Точка девета гласи: "Възстановяването на пълния контрол върху държавната граница от страна на правителствотона Украйна в цялата зона на конфликта, което трябва да започне от първия ден след местните избори и да завърши след всеобхватното политическо уреждане (местни избори в отделни региони на Донецката и Луганската област въз основа на закона за временния режим на местно самоуправление и конституционната реформа) до края на 2015 г., при условие че бъде изпълнена точка 11. и в консултации и съгласуване с представители на отделни райони в Донецката и Луганската област в рамките на Тристранната контактна група".

Следващата точка разпорежда изтегляне на "всички чуждестранни въоръжени формирования, военна техника, а също наемници" от територията на Украйна под наблюдението на ОССЕ, както и разоръжаването на "всички незаконни групи". Не се посочва срок за изпълнението.

Единайсетата точка определя, че до края на тази година трябва да влезе в сила нова конституция на Украйна, съдържаща като ключов елемент децентрализацията, "при отчитане на особеностите на отделни райони в Донецката и Луганската област".

До края на 2015 г. трябва да бъдат приети и закони за "особения статут" на тези райони.

ТАСС отбелязва, че в съответствие със закона, определящ "временния режим на местно управление в отделни райони" в Донбас, тези мерки включват амнистия за участниците в събитията, право на езиково самоопределение, участие на местните власти в назначаването на прокурори и съдии в отделните райони, възможност за централните власти да сключват с местните власти споразумения за икономическото, социалното и културното развитие на регионите.

Държавата се задължава да помага за социалното и икономическото развитие на тези "отделни региони" и трябва да съдейства за "трансграничното сътрудничество" на тези отделни региони с регионите в Русия (тук не се уточнява за какво сътрудничество става дума). Освен това местните власти ще имат право да създават отряди на "народна милиция" с цел поддържане на реда.

Последните две точки - 12-а и 13-а - се занимават с въпроси относно организирането на местни избори, които да съответстват на стандартите на ОССЕ и да преминат под нейно наблюдение, както и с бъдещата дейност на тристранната Контактна група, вкл. създаването към нея на работни групи по отделните аспекти от Минските споразумения.

Вижте целия текст на документа тук.

(БТА)
 


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вова, не спирай докато не смачкаш и последния украински фашист - нека крайната ти спирка бъде Кракув.
150
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-големия позор за украинците е че извървяха дългия път от хитлеристи и есесовци до *** и слуги на еврейския империализъм!Не трябва да се мислят за герои, а за най-обикновени леки жени, които позволяват на всеки да ги язди!Не забравяйте че есесовците са се борили не само срещу комунизма, а и срещу евреите! Не е лошо да се провери дали Степан Бандера не се е обърнал в гроба, ако е видял какво се случва днес...
149
12
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Путин отново доказа, че е голям стратег и велик държавник !Путин ги надигра всичките !Това е поредният голям успех на Русия на международната сцена.
148
3
 
18
 
! Отговори
bg преди 7 години
До Анонименевтин пренос на газовите доставки за европа. Даже в документа от споразумението го има споменато. Победител е Путин, иначе отоплението зимата на 2015 в западна европа ще е на дърва.
147
21
 
7
 
! Отговори
Миролюбецът Путин преди 7 години
Украйна, Молдова, Грузия просто застрашават независимостта на Русия. Ето защо този православен и славянолюбив бранник на мира Путин героически ги възпира с танкове и ракетни установки !
146
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма нито един американски щат в който да е забранено проучването за шистов газ. Съжалявам, номер205, но вече е ясно, че родния ти език не е БЪЛГАРСКИ.
145
2
 
16
 
! Отговори
акълмайстор преди 7 години
Ай Майдан,вот Майданстрес получибай Обам!
144
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заводите в Донбас не са почеливши, а са на дотации. Украинците могат да дадат икономическа и политическа автономия на ДНР и ЛНР и да ги оставят да чакат хуманитарни конвои от москва
143
0
 
5
 
! Отговори
РБ преди 7 години
Ква сложна е международната политика,никой не я вдява!
142
2
 
21
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Донбас не е обречен на обезлюдяване-напротив там са всички суровини на Украйна.
141
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"""Един от неграмотните казва на тебе,грамотния,че проучването за добив на шистов газ е забранено вече в няколко американски щата,последният от които е щата Ню Йорк."""Пак да повторя, че проучването за шистов газ е забранено само в най-бедната европейска държава. Разбирам проблемите на рускоговорящите с моя роден език, но като не са наясно по-добре да не коментират. Относно забраната за проучването за шистов газ в няколко американски щата - голяма глупост!
140
5
 
8
 
! Отговори
У преди 7 години
50 руски танка са влезли в Украйна тази нощ.....това не е края,това е само началото.След месец същата четворка в Киев за подписване на капитолация.
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде! Пре*аха ни! Пак ще се вдига бензина....
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна става федерация. И то е само загатнато. Нищо друго не разбрах. И разни тук коментирали с 200 коментара.
137
2
 
12
 
! Отговори
viovioi преди 7 години
А Дани Митов още ли иска да прави натовски щаб в София? Най добре да си припомни българския, че нещо много завалено го спика.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
hOGG, ти да не живееш с илюзията, че германците нещо са забравили или простили?!?!?
135
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете за момент световната политика, а ми отговорете на въпроса: Усетихте ли как българите отново сме преебани???Русия и Европа са на път да се разберат, а в същото време Южен поток вече е Турски поток и заобикаля България!Продължавайте да гласувате за ГЕРБ и да си мислите че сте "европейци"! ***
134
16
 
1
 
! Отговори
Соро преди 7 години
След като Украйна влезе в НАТО и ЕС в Донбас и Луганс ще останат само старци !Честито ,*** насади вековна омраза в Киевската Рус !!
133
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската икономика е фалирала, банките са пред банкрут - егати победата
132
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от мача победители са Меркел и Оланд с тежък нок-аут за Путин.За Путин остава утешителна награда Крим и влияние в Донецк и Луганск като втори допълнителен бонус,за което Путин е мн. доволен.За победителите се присъждат 3 точки и един месец хвалби по медиите. А за бай ГанчоAmerican illusion

Спонсорирани публикации