Светът инвестира в енергетиката, а не в здравеопазването

Субсидиите за енергия по света ще достигнат $5,3 трлн. тази година
Обновена: 19 май 2015 14:11 | 19 май 2015 10:32, Димитър Вучев
3
Светът инвестира в енергетиката, а не в здравеопазването
Снимка: Ройтерс

Правителствата по света субсидират глобалния енергиен сектор с 5,3 трлн. долара на година, подпомагайки и вредни за околната среда мощности и технологии в разрез с желанието за опазване на природата и здравето на хората, съобщи в доклад Международният валутен фонд (МВФ).

Експертите на Фонда считат тази сума на подпомагането за "шокираща", защото отговаря на 6,5% от световния брутен вътрешен продукт. По този начин за насърчаване на добива на въглища, петрол и газ се харчат повече средства, отколкото за здравния сектор. Според данни на Световната здравна организация (СЗО) глобално в здравеопазването се инвестират около 6% от световния БВП.

Според изследването на МВФ Китай е лидер по субсидиране на енергийния сектор, голяма част от който е базиран на използването на изкопаеми горива, заделяйки субсидия в размер на до 2,3 трлн. долара за тази година.

Съединените щати са вторият най-голям нарушител с прогнозна субсидия от 699 млн. долара. В изготвената от МВФ класация следват Русия, Европейския съюз, Индия и Япония.  

Ако държавите се откажат от това субсидиране, това би имало големи положителни ефекти за обществените финанси. Според МВФ правителствата по света биха имали 2,9 млрд. повече на разположение, което е 3,6 на сто от БВП.

Докладът идва на фона на опитите на близо 200 държави да постигнат споразумение за борба с глобалното затопляне преди Световната конференция за климата в Париж през декември. Целта е постепенно отказване от субсидиите за изкопаеми горива и отказване от политиките, свързани със замърсяването с въглероден диоксид, предава CNBC.

МВФ отдавна призова правителствата да се отърват от "субсидиите преди данъци", които позволяват на фирмите и домакинствата да купуват въглища, бензин или други източници на гориво под себестойността на доставките. Много правителства, включително тези в Египет, Индия, Индонезия и Йордания, наскоро увеличиха цените на вътрешния пазар, за да съответстват на тези в международен план, заяви базираната във Вашингтон институция.

"Фискалните последици са огромни – 5,3 трлн. долара под формата на енергийни субсидии надхвърлят прогнозните разходи за обществено здраве в целия свят", изтъкнаха икономистите на МВФ Бенедикт Клемънс и Витор Гаспар в съобщение, придружаващо доклада.

Освен това МВФ заяви, че около три четвърти от щетите от използването на незелена енергия ще засегнат потребителите на вътрешния пазар. Според експертите това означава, че е в интерес на страните да се преустановят предоставянето на тези субсидии.

Още подобни икономически новини четете в Investor.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
естествено където са парите там са инвестициите
здравеопазването принципът на естествения подбор

Спонсорирани публикации