Отменят матури в Белгия заради теч в интернет

Появили се част от въпросите по френски и фламандски
Обновена: 17 юни 2015 14:15 | 17 юни 2015 11:34, Мария Захариева
6
Отменят матури в Белгия заради теч в интернет
Снимка: Reuters, архив

Белгийският министър на образованието Жоел Милке и екипът й решиха да отменят част от матурите в страната, след като по-рано тази седмица на два пъти данни за изпита "изтекоха" във Фейсбук, съобщават местни медии.

Първият "теч" е бил свързан с матурите по история и по френски език. В интернет преди датата на изпитите се появиха инструкциите към учителите и част от въпросите. Милке е внесла жалба срещу неизвестен извършител за това, че не е била опазена професионалната тайна.

Два дни по-късно се съобщава, че отново във Фейсбук се разпространяват данни за предстоящия в част от страната изпит по фламандски език. Този път заподозрени са самите ученици, тъй като изпитът се полага в различни дати в отделните общини в страната.

Министерството на образованието ще прецени занапред как би могло да въведе повече сигурност в процедурата за подготовката на матурите. Засегнати от отмяната на положените изпити са десетки хиляди ученици.

(БТА)
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само у нас се дънят, но там поне правят нещо, а не да продължават напред като коне с капаци.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Управниците с доблест казват "Имаме проблем", а у нас казват "Квесторите продадоха верните отговори"
3
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
A sega da vzemem primer ot Belgia i da anulirame maturite, i ostavki,i vrashtane na parite. Eto tova razbiram zakonova darjava
2
2
 
11
 
! Отговори
ох преди 5 години
Не сачо че изтекоха отговорите, ами и обвиниха хора (квесторите), които нямат нищо общо със ситуацията. Щеше да е прецетент да посочат от Министерството себе си като виновни. Като добавим и самочувствието и грубостта им - става повече от унизително за нас като граждани.
1
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега се чувствам по-добре - не само у нас държавните институции се дънят яко.

Спонсорирани публикации