Изселническо "наводнение" от Бурса! Десетки автобуси към България

Политемисари следят всеки изселник да се качи, рейсовете да тръгнат пълни
Обновена: 25 мар 2017 06:58 | 24 мар 2017 14:00, Елка Василева
228
Изселническо "наводнение" от Бурса! Десетки автобуси към България
Кадър: БНТ

Четири автобуса само от един от кварталите на град Бурса в Турция тръгнаха за България тази сутрин. Стотици български изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си.

Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите.

График на тръгване, стриктна организация, агитационни SMS-и по телефоните - така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници.

Още по темата

Изключително стриктна организация сред българските изселници е създадена в Бурса. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България.

Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите - това са предимно големите изселнически квартали - Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет...

Повечето изселници пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват.

Автобусите се организират от политическа сила у нас. Има политически емисари със списъци, в които са имената на живеещите в даден квартал. Автобусите се попълват според списъците.

60 000 български изселници живеят в Милет махала. От там в 7 часа сутринта тръгнаха четири автобуса за България.

Повечето хора казаха пред БНТ, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати. Казват, че не знаят кой плаща за пътуването.

Мъж сподели, че се надява да няма проблеми на границата: "Надявам се, че няма да има, демократична страна. Европейска страна. Ако има, значи срамота е. Ще гласувам, разбира се".

Двама души, които признаха, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците - всеки да се качи в определения автобус. В организацията на автобусите се включват и местните районни кметове и управи в града.

Изселници показаха и агитационни SMS-и, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила.

В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях.

Тази година за предсрочните парламентарни избори тук са подадени 19 000 заявления - в цяла Турция, което е най-много в сравнение с всички подадени заявления от чужбина.

На президентските избори гласуваха 29 000 души. Сега се очаква активността да е двойно по-висока.


228
Още по темата: избориБурсаавтобуси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
1
 
4
 
! Отговори
Бай Хой преди 4 години
Какви българи са тия, бе? Гледам ги по новините, едни бъкел български не знаят. Други плащали 30 години данъци в Турция и сега ние им плащаме гласуването. Трети им обещали свинско!? месо и си носят бурканите. Четвърти не знаят за какво идват, щяли да им кажат тук в Бълфария. Смях в залата. И ние ги оставяме да си разиграват коня като не излизаме масово да гласуваме
186
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това се случва при всички избори и се чудя каква е тази истерия сега..
колкото и автобуса да пристигнат, при една добра избирателна активност няма да има никакво значение. Просто гласувайте :)
185
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората не са виновни, а политиците. Турция не е в ЕС и тези хора не трябва да имат двойно гражданство. Като се има за турчин си става турски гражданин, ако се чувства българин, българско. Не сме имали никакви политици през демокрацията щом въпроса не е уреден, а се разиграва този цирк на всички избори.
184
3
 
12
 
! Отговори
допълнение преди 4 години
ама тя далаверата е друга гласувайте за бесепе или герб щото ако гласувате за нова -малка партия ще ви се изгуби гласът и ще дойдат турците и ака се едни и същи *** във власта и българия на дъното а и краят на бг е близоще фалира никой няма да тръгне да се занимава с оз обран бостан .турците ако искаха щяха досега сто пъти като северен кипър
183
22
 
13
 
! Отговори
ичко преди 4 години
хората са си в правото си.те си идват в собственият си роден дом и разни голтаци нямат право да ги спират.
182
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е по план, ся тия ще ги броим даже и за туристи и тая година ще имаме свръх покачване на туристите дори не в натоварените сезони!
181
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе в Турция не работят ли? Как ги пускат отпуска толкова бързо?
180
9
 
32
 
! Отговори
Deja преди 4 години
Кога ще се промени законът! Който не е живял през последната година в БГ няма право да гласува. Точка!
179
32
 
8
 
! Отговори
luckyman преди 4 години
махайте яяяя тая кремълска матрьошка. САЩ винаги е бил и ще е наш приятел. Разберете най накрая ние не пием одеколон и спирачна течност, не оскотяваме по блатата и не искаме да сме Сомалия дрънчаща с ракети. Ако се водим по акъла на Тръмп и кремалското жуже скоро Бангалур Индия ще ни се види развита. Нашия 500 годишен брат и съжител няма да ни остави на произвола на съдбата, машала
178
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как за 30 години преход не се намериха политици, които законово да защитят интересите на живеещите в държавата, а не на всеки изборен ден да се случва едно и също с тия автобуси и хора, които очевидно не живеят в държавата, но имат много силно желание да дойдат и да гласуват? затова статуквото трябва да се промени!
177
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние българите сме многи зле,само лаем по форумите хората ни"изнасят"държавата
176
3
 
16
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Това няма да ме убеди да гласувам за сдушението на така нареклите се патриоти.
175
12
 
44
 
! Отговори
Станимир преди 4 години
Откъде-накъде турци ще определят какво да се случва в България? Едно време трябваше да ги изгонят всичките...комунистите и това не свършиха като хората.
174
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Елхово

не разбрах, кой ще напада ошашавените туристи разкарвани насам-натам, турският натовски самальот ако не гласуват? щото нашите са без двигатели, освен да помолим гърците да направят няколко натовски кръгчета, стига да не се разпаднат щайгите им над автобусите, че ще стане една
173
6
 
32
 
! Отговори
УРА преди 4 години
В момента , Капитан Андреево е Голгота на Българския Народ .
Не искам да омаловажавам но , прилича на Шипка . От двете страни са същите хора като преди 140 години , мотивите същите .
172
8
 
42
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
Главен виновник за целия този хаос е партия Герб,защото те управляваха и допуснаха да се приемат глупави закони,такива като Изборния кодекс.
171
4
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
ГЕРБ + ДОСТ
170
0
 
3
 
! Отговори
:))))) преди 4 години
До FBI

:)))))
169
0
 
11
 
! Отговори
Не трийте, плющя преди 4 години
Наводнене звучи като бедствие. А сега всеки да си го талкува както иска.
168
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Право на гласуване само срещу внесени социални и здравни осигуровки и платени данъци, списъка се изготвя съвместно с данъчното и готово! За да получиш, трябва да дадеш!