Митове и легенди: За Златното руно от колекцията на Божков

Темата на експозицията е представено чрез 62 предмета
14

Снимка: БулФото

Изложба с артефакти от личната колекция на Васил Божков преразказва старогръцкия мит за Златното руно и Похода на Аргонавтите.

Темата на експозицията е реализирана чрез 62 предмета, 16 от които се представят за първи път пред широката публика, обявиха днес от екипа на изложбата.

Посетителите могат видят златни и сребърни съдове, ритони, червенофигурни вази, ритуални предмети, погребални дарове, обредни сервизи, предаде Булфото.

Предишната експозиция на Васил Божков - "Тракия и Древният свят" бе през 2011-а година в Националния исторически музей. Тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров определи показаната сбирка от ритони като по-голяма и скъпа от държавната.

Куратори на "Златното руно. Пътят на Аргонавтите" са д-р Любава Конова и Елка Пенкова – специалисти по тракийска и антична история и археология.

Изложбата ще може да бъде посетена от 16 март до 10 юни 2018 г. в Национална галерия – Двореца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко останало е в мазата на "професора" и дъщеря му.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла България копае за неговите колекции.
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се изнасяше безогледно навънка,имаме късмет че този Божков е спасил великолепни неща за България,не го обвинявам за нищо,платил си е и е спасил експонатите.
8
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО КРАДЕНИ КАРТИНИ ОБЯВИХА, ЧЕ СА В РЪЦЕТЕ НА ТОЗИ ПРОСТО Е ГНУСНО !) И ТОЙ ВСЕ ОТ ЗАЛОЖНИ КЪЩИ ГИ БИЛ КУПУВАЛ ХА ХА ХАПРОКУРАТУРАТА НИ Е АБДИКИРАЛА НО ТО Е ЯСНО, ЧЕ ГИ Е СТРАХ ОТ БЕЗКРУПОЛНИЯ ТЪМЕН СУБЕКТ!
7
4
 
32
 
! Отговори
бай х преди 6 години
цялата иманярска мафия работи за него и за ония бореца .... и те са почетните уважавани господа с най богатите колекции .. нема такава държава
6
4
 
30
 
! Отговори
българин преди 6 години
Как ги е придобил? Купил ги сигурно от собственика с фактура. А той ги наследил пък от баба си тракийска от 1ви век .?!
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЪВ ЧУЖБИНА КАТО НАМЕРИШ АНТИКИ СВЪРЗАНИ СЪС ИСТОРИЯТА НА СТРАНАТА ТЯ ДЪРЖАВАТА ТИ ГИ ИЗЗЕМВА И ТИ ПЛАЩА НЯКАКВА ЧАСТ ЗА ТЯХ!!!ЯВНО В БЪЛГАРИЯ ТЕЗИ ЗАКОНИ НЕ ВАЖАТ!ТОЗИ ВСЕ ГИ КУПУВАЛ ОТ ЗАЛОЖНИ КЪЩИ !!АКО ИМАХМЕ ЗАКОНИ ТО ТОЗИ ЩЕШЕ ДА ПОЛУЧИ ТОЛКОВА ОБВИНЕНИЯ И ТОЙ И ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ , ЧЕ ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИ 100 ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ!БУДА, ЧЕРЕПА, ОЧИТЕ ТОВА СА ЕМБЛЕМАТИЧНИ СИМВОЛИ НА НАГЛОСТТА В БЪЛГАРИЯ! КОЙТО И ОТ ТРИМАТА ДА УМРЕ ЩЕ Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛНО НО УМИ И ТРИМЦАТА СА ОЩЕ ЖИВИ!
4
4
 
49
 
! Отговори
аз преди 6 години
аз като обикновен български гражданин мога ли да притежавам такива предмети? не че нещо просто питам за един приятел.
3
16
 
9
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
О, това е невероятно, Tраките са можели да си запалят огън и да си направят златна отливка, а 200 000 г. преди туй първобтните хора строяха пирамиди и чертаеха звездни карти и се кланяха на фараоните, защото са първобитни и умствено изостанали.
2
5
 
40
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Тогавашният директор на НИМ Божидар Димитров определи показаната сбирка от ритони като по-голяма и скъпа от държавната." ГЕРБ ще коментират ли нещо или въпросният е само ценител, не шеф на иманярската мафия в България.
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕМЕ ГО ТОЗИ!!! ВАСИЛ БОЖКОВ ЧЕРЕПА ДЕТО ПУБЛИЧНО ИЗТОЧИ ПАРИТЕ И АКТИВИТЕ НА ХОЛДИНГ ПЪТИЩА АД И СЕГА СЕ КРИЕ В ЧУЖБИНА ЩОТО ТУК ЩЕ МУ СЕ ВИДИ ЖИВОТА ТЕСЕН!ЖАЛКО, ЧЕ ТАКИВА СА ЖИВИ ОЩЕ!

Спонсорирани публикации