Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали

Търсят нов живот заради бедността, безправието, корупцията
13 авг 2019 21:27, Елка Василева
171
Румънците си тръгват от Румъния, 20% от населението са емигрирали
"В каква страна искаш да живееш" - плакат от антиправителствените протести в Букурещ през 2018 г. Снимка: Дойче веле

Тази картина е позната и от България. Огромен брой румънски граждани напускат страната си. Бедността, безправието и корумпираните политически нрави ги карат да търсят нов живот в чужбина. Статистиката е тревожна.

Точно преди година, в горещите августовски дни на 2018-та десетки хиляди румънци се прибраха от чужбина, за да участват в масовите протести на румънските граждани срещу корупцията в правителството и администрацията. Стигна се до насилие - полицията и жандармерията разпръснаха мирните демонстранти в Букурещ със сълзотворен газ и полицейски палки.

Миналата седмица в Букурещ десетки хиляди румънци отново излязоха на улиците, за да отбележат годишнината от антиправителствения протест.

Камелия и Лоренциу не са обаче сред тях. Преди една година те заминават за Германия и се опитват да устроят живота си в чуждата държава, разказва Дойче веле.

„Някой там горе, на небето сигурно ни обича - едва ли бихме могли да намерим за себе си по-добро място от Германия“, разказва Камелия. 46-годишната бивша служителка на голяма румънска медийна компания се усмихва смутено. Тя и съпругът й Лауренциу, 48-годишен оператор, споделят, че до миналата година не са мислили да напускат страната си. След протестите през август 2018-та обаче решили да заминат за Германия, заедно с двамата си непълнолетни синове.

В Румъния двамата имали успешен бизнес с краткосрочни наеми за туристи. „Но после дойдоха богаташи от чужбина, изкупиха десетки апартаменти и подбиха цените“, оплаква се Камелия. В един момент приходите на семейството намалели, а изгледите да си намерят стабилна работа не били никак добри. „Казваха ни или че сме прекалено възрастни за работата, или пък че сме свръхквалифицирани - крайно неприятно беше“, спомня си тя.

Така събитията от август 2018 г., които тогава представляват кулминация на социалното и политическото недоволство, карат семейството да опита късмета си в чужбина. Първоначално Камелия и Лоренциу решават да заминат за Гърция, на остров Крит, където живеят близки техни приятели, но не успяват да си намерят добре платена работа и жилище на достъпна цена.

После изненадващо им се обаждат от Германия - техен приятел им предлага работа. „Дотогава не бяхме ходили в Германия, не говорехме езика и бяхме чували, че германците са много скучни“, разказва Лауренциу.

Тревожна статистика

Според Федералната статистическа служба само в Германия в началото на 2019 г. е имало близо 700 000 преселници от румънски произход. В Италия и Испания броят на румънците, които живеят и работят там, е над един милион.

Според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Румъния е на едно от първите места по отношение на семейната миграция и свободното движение в рамките на Европейския съюз. Според оценките на румънските власти броят на емигриралите румънци е четири милиона, което представлява близо 20 на сто от цялото население на страната. През летните месеци броят на румънците, работещи в чужбина, се вдига до 5 милиона заради сезонните работници, които работят по строителни площадки или в селското стопанство.

Габриела Миреску, политолог от Румъния, живее в Швейцария. Според нея след политическата промяна преди 30 години са се формирали две поколения румънски емигранти. "В началото на 90-те години на миналия век един румънски лекар на Запад често трябваше да работи като таксиметров шофьор и да чака с години за признаване на дипломата си", обяснява тя. "Днес лекарите идват с подписан договор от Румъния и могат веднага да започнат работа."

За Миреску има голяма разлика между това дали човек трябва да се бори, за да се внедри в новото общество, или бързо и безпрепятствено може да се интегрира в новата среда. Това, което е уникално и за двете поколения, е, че те поддържат контакт с родината си. Не само изпращат пари на семействата си всеки месец, но мнозина се интересуват от политическото развитие в Румъния.

Камелия и Лоренциу засега се чувстват добре. От една страна, те са щастливи, че редът е намерил място в живота им. “В Румъния всичко беше доста хаотично, начинът на живот тук е много по - различен, много ни харесва “, разказва Камелия. Съпругът й има добре платена работа в голяма международна фирма, а тя се грижи за невръстните им синове. Семейството е било скоро и на остров Крит - там прекарали лятната ваканция.
 


171
Още по темата: имигрантирумънци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дрън дрън - всичко си има начало и край. Масовата емиграция на запад е към своя завършек!
154
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освобождават място за поляците, защото тяхният пророк каза да бягат към Румъния.
153
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е най-зле, защото беше и Е най-русофилската *** в региона.
Чаушеску беше националист, Тито не позволи ТКЗС-та, а ние въведохме най-просташката обществена система - руско-съветската.
152
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак историята на някакво семейство алчни тапа нари.
Зарязали си работата в медията, за да стават хотелиери на дребно, после пищят - ни работа, ни бизнес.

Къде тука виждате някакво безправие или корупция?
Чиста проба човешка глупост.
151
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много смешна статия.
Отначалото бяха непълнолетни синовете, а към края дтанаха НЕВРЪСТНИ :)))))

Аха-аха да почнат пак да сучат от майкя си :)))
150
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм на "ТЕРИТОРИЯТА" или на Балканския полуостров.Там всичко едно и също с малка разлика.Не слушам как чичо ви БОКО говори за Икономика и чуждестранни инвеститори.Но има много РоБ*,които се радват на мизерния си живот и ограничаването на свободата им със измислени и некадърни закони всеки ден!!!
149
1
 
16
 
! Отговори
шматка преди 10 месеца
Това беше планирано още преди да падне и камък от Стената.Западния капитал се нуждае е от свежа раб.ръка.Привлякоха над 20млн от Изт.Европа и понеже не им стигат сега е на ход програмата с "бежанците".
148
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А БРОИХТЕ ЛИ ПРОЦЕНТИТЕ НА РУСНАЦИТЕ КОИТО СИ ТРЪГНАХА ОТ РУСИЯ....
147
9
 
27
 
! Отговори
Некъф преди 10 месеца
20% ли!!!
От България избягаха 50% те тръгнали за Румъния да пишат!!!
146
10
 
7
 
! Отговори
Валонеца преди 10 месеца
А колко от емигриралите са от едни не особено приветливи крайни квартали на градовете с леко въглищен цвят на кожата.Спокойно истинските румънци не изчезват а просто се освобождават от тъмният баласт.Което е похвално.
145
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да дойде фолцватен при нас, евтино ще им работим, най-евтино от всички!
144
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре че в България българите се връщат на талази.
143
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С тези 20 % тези са много назад. Какво да кажем ние като 50 % са напуснали мутроландия. Останали са само бабите старците наркоманите пияндетата тук таме някоя прости. тутка и мутри. Но пък си имате тикви скатажия психар и една каракачанска овчарка. Тази каракачанска овчарка ви загроби с над 2000 000 000 долара за летящи кошници над 50 годишни. Които кошници ще ги видите след 5 години ако изобщо могат да литнат. Абе изобщо много сте добре на задна.
142
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Примитивна пропаганда от велето... И какво друго да е като Фолксваген с решаващия глас на държавния акционер отива при честния султан да прави завод? Че при султана няма корупция и зет му не разпределя политическата корупция- стотици милиони, от която искат да се облажат и немците. Как да забогатеем на Балканите тогава? Нашата корупция им пречела..., а тази на султана е добра... Аман от подлости.
141
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Инженер 145
Аз завод подарен на руската мафия не съм виждал, но заводи и то печеливши подарени на компании от сащ канада и ес - мнооооооооооооооого
цели отрасли загробиха тия.........
140
6
 
31
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 10 месеца
Ситуацията на Балканите си е наша отговорност. На всички които живеем в тази част на Европа. Балканска федерация можеше да бъде постигната, но момента беше изпуснат и сега се кланяме на запад и на изток като некви роби и никой не ни зачита за живи или се съобразява с нас а трябваше така да бъде защото една балканска федерация с 140 милиона население щеше да е сериозен фактор и такъв с който "великите сили" са длъжни да се съобразяват а сега? Ние сме си за бой, не сме единни и от това печели друг
139
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ейййййй поне тук сме ги изпреварили...
138
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на тазгодишната конференция на асоциацията на българските училища в чужбина Б.Б. каза: цитирам "обратната миграция се случва , когато се осигурят по-добри условия за живот"
137
4
 
49
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
България е загубила над 30% от населението си.И повечето нямат намерение да се връщат...
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 179
Не е вярно,че хората по селата имат по повече деца.Аз съм учил в селско училище и после в гимназия в областният град.И съучениците ми от гимназията имат повече деца от тези от селското училище.А и като гледам моите връстници на село имат по едно,рядко по две деца.Само една позната има три деца,ама защото втората й бременност е била с близнаци.