В името на туризма: Отвориха контролната зала на реактор 4 на "Чернобил"

Украинското правителство даде разрешение заради големия интерес
Обновена: 2 окт 2019 16:08 | 2 окт 2019 15:00, Нели Христова
15
В името на туризма: Отвориха контролната зала на реактор 4 на "Чернобил"
Снимки: Reuters

След засиления туристически интерес към Чернобил, украинското правителство разреши достъпа до едно от ключовите места на взрива централата - контролната зала на реакторен блок 4, съобщават от bTV.

Точно там през 1986 година Анатолий Дятлов, заедно с група съветски учени, провеждат тестове за сигурността. Те  спират охлаждащата система на ядрения реактор, а това довежда до огромна експлозия. Най-малко 54 души загиват. Радиацията, която се отделя в атмосферата, достига до стотици хиляди други.

Изчислено е, че под изградения от цимент и стомана саркофаг все още има 200 тона радиоактивно гориво. Новият саркофаг беше изграден и поставен над четвърти реактор на АЕЦ “Чернобил” през 2016 г.

Миналата седмица официални лица разведоха журналисти в контролната зала на реактор 4, която се намира под новия саркофаг, за да обявят новите туристически обиколки.

Обиколката продължила едва няколко минути, за да не бъдат изложени гостите на големи нива на радиация. Всички туристи ще бъдат с маски и защитно облекло, като ще минават през скенери на влизане и на излизане от централата.

Нивата на радиация в самата централа са различни, но са концентрирани най-вече в почвата и растенията. Друга голяма опасност е радиоактивният прах, който покрива всичко. Служителите в централата пръскат всичко със специални химикали, като целта е този прах да не се вдига във въздуха.

Само тази година Чернобил и околностите са били посетени от повече от 82 хил. души. Местни експерти и лекари се притесняват, че засиленият интерес носи със себе си много здравни рискове.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
не знам дали има запазен някой лагер в Сибир, ако искат там да се поразходят, за по-голяма автентичност да им раздадат шанцов инструмент и брадви, да побачкат там и някоя офицерка от КГБ да ги командва :)
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще отворят и саркофага на реактора за посещения, за да могат безмозъчните фенове да се потопят в автентична атмосфера.
12
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Та нали Дойче Веле и Радио Свободна Европа и ББС Лондон ни убеждаваха че там няма да има живот Хиляди Години ?Какво става ? Излъгаха ли ни ?
11
2
 
10
 
! Отговори
vlady преди 1 година
До АнонименРеакторът РБМК е бил бомба със закъснител - Ленинград 1975г. и Игналина 1983г. се разминават на косъм. Изключеното аварийно охлаждане е нямало как да помогне при такова рязко нарастване на мощността на реактора. Сериозна грешка на операторите е принудителното извеждане на реактора от т.н. йодна яма, но аварията е била възможна и без това действие. Неслучайно след аварията се предприема модернизация на всички останали РБМК с премахване на опасните конструктивни недостатъци.
10
4
 
4
 
! Отговори
Русия преди 1 година
А Наркоманските ТЕЦове на ФАЩ - Мариците , гърмят и продължават да убиват българи.Тия колко рак и убити от лошият въздух ни докараха- поне 30х всяко лето.
9
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
С тоз туризъм,дето ми го промотират,много туристище се атомизират.А най-накрайще дадат фира.
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще назовете името на тоя който нареди да се изключват системите за сигурност през онази нощ? Да това беше диверсия.
7
3
 
12
 
! Отговори
111 преди 1 година
Айде за туристите, дето за едно селфи, в централата, са готови да навредят на здравето си, не ми е жал. За алчните туристически агенции, глупавите управници, също. НО горките гидове :( Въпреки че и те за пари рискуват здравето си....а бе да се спасяват, аз там не стъпвам! Има толкова много непосетени, туристически, вълнуващи дестинации и обекти! Пари да ми дават, няма да припаря то този актуален "туристически" обект.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е контролна зала, а блочен щит за управление (БЩУ)!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Памуккале туристите са над милион на година... Всичко, което са направили турците за да си привлекат туристите е - асфалтов път, вход за късане на билети, поразкопали са тук-там..Това е, другото са го свършили византийците преди 2000г..
4
2
 
13
 
! Отговори
Софиянеца преди 1 година
А в свободно си време същите тия туристи се разхождат по гробища - няма лошо да се наслаждаваш на всички човешки трагедии, нали? Важното е децата да се забавляват!
3
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 1 година
За пари правите всичко....
2
4
 
13
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Всички герберасти на седмична екскурзия.Задължително!И до изборите ще се оправим.
1
3
 
7
 
! Отговори
Таню преди 1 година
Голем кОпон за немецките селЕндури...

Спонсорирани публикации