Шибам, Манхатън на пустинята: Пясъчните кули – жертва на войната в Йемен

Войната и бедността може да заличат едни от първите "небостъргачи"
4 окт 2019 20:45,
26
Шибам, Манхатън на пустинята: Пясъчните кули – жертва на войната в Йемен


Севсем в края на необятната пустиня, която представлява по-голямата част от Арабския полуостров, стои Шибам. Бели и кафеви кули се издигат сякаш в средата на нищото, нарушавайки безкрайната шир. Отдалеч изглеждат като пясъчни кули.

Някога тези кули са приютявали караваните, поели по Пътя на коприната. Днес са просто символ на находчивостта на една вече изгубена цивилизация.

Тези кули са дали на град Шибам прозвището "Манхатън на пустинята". Открит е през 1930 година от британската изследователка Фрея Старк.

Днес в резултат на продължаващата 5 години гражданска война в Йемен много от забележителностите в страната са под заплаха от унищожение. Всички материални щети бледнеят с човешките жертви, които войната взима, но културно-историческото наследство на Йемен също е опустошено, пише Guadian.

За Шибам дълго време войната остава встрани. 1700-годишното селище в долината Дарамаут остава встрани от насилието.

Шибам е ценен за историята като един от първите примери в световната история за развитие на вертикално строителство. През 16 век жителите на града разбрали, че вече няма накъде повече да разширяват града. За да компенсират това започнали внимателно да строят сградите по план. Улиците били с прави ъгли. Вместо да се разширяват, решили проблема си вертикално.

Така дали на света първите "небостъргачи". Най-високата сграда в Шибам, създадена от кирпич и дърво е на 8 етажа и е висока 30 метра.

В плана на града има и още едно далновидно решение: Той е построен на възвишение, едновременно близко до източници на вода, и в известна сигурност от наводнение. Сенките, които високите сгради хвърлят осигуряват сянка на горещите улици, а подсилените стени дават добра стратегия за отбрана.

И до ден днешен Шибам е населен. 3000-те му жители все още следват традиционния начин на живот. В някои от "кулите" живеят до 30 семейства.

Животните са на най-долните етаж. На втория се складира храната. На третия етаж, а четвъртия се ползва като място за забавления. На най-високите етажи са по-младите семейства, а младоженците без деца са на покрива.

Тесните улици на града са прекалено тесни за колите днес, но и така мястото е почти самоиздържащо се. Повечето мъже са заети с печенето на тухли за строителството. Малки магазинчета и фермери осигуряват провизии за жителите. Както и на много други места в Йемен кози и пилета свободно се разхождат по улиците.

Жителите се грижат колкото могат, но нямат достатъчно пари, за да запазят сградите.

444-те кули са подложени на вятър, дъжд и жега. Външните слоеве от глина постоянно имат нужда от поддръжка, за да се спре пропукванеот на стените и евентуалното пропадане на сградите.

Само за последните няколко години два такива "небостъргача" са се срутили. Но след избухването на Арабската пролет в Йемен от 2011 г. насам средствата за поддръжка са почти изчерпани. Войната е спряла притока на туристи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 4 години
...''кафEви кули'' ..! Kлaca !
13
0
 
3
 
! Отговори
cinik преди 4 години
Като видях снимката и си помислих ,че е от София . Блокове-кутийки и може да си поискаш огънче от отсрещния блок.
12
0
 
7
 
! Отговори
G преди 4 години
Борянке, "сЕвсем" те гони петъчен мухмурлук, явно си била на някоя каравана или с кервана, все тази.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И аз *** Манхатън, че и цялото онова сборище, отвъд океана.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Започват записванията за фестивала на японската вишня Шибазакура. Побързайте.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може заглавието на статията да е цензурирано в коментарите, ние стигнахме нови величини!
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Авторке Боряна Павлова! Сладуранке свърхинтелигентна! Кулите някога са приютявали керваните, тръгнали по Пътя на коприната. Караваните и кемперите се приютяват днес на други места.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 6,авторът пак е мислил за обарване.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се какво ли е търсел в нета авторът за да попадне на този интересен град?
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"в резултат на продължаващата 5 години гражданска война в Йемен"----------------Не е гражданска война. Йемен е нападнат и разкъсван от глутница агресори, начело със СА и под вещото менторство на Пиндостан. Народът на Йемен е подложен на невиждан геноцид.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо сайтът ви забранява на читателите си да употребяват това прекрасно име?
3
2
 
17
 
! Отговори
разочарована преди 4 години
Заглавието започва обещаващо, а то какво било
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
манхатън е колко кв. Горубляне е Бевърли Хилс..
1
2
 
18
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
*** ... и град кръстиха на мен.Обаче Днес беге защо не дава кредит на Гардиън от където са преписали статията? Нещастни скопени преписвачи.

Спонсорирани публикации