Банкси на война с арт дилърите – взима им хляба

Той продава творбите си на доста по-ниски цени
19 окт 2019 14:30, Нели Христова
13
Банкси на война с арт дилърите – взима им хляба
Снимки: Reuters

Преди няколко седмици Банкси показа първия си и единствен магазин "Брутен вътрешен продукт". Целта му бе проста – да запази патента над името си, който фирма за картички се опита да му открадне.

По-късно артистът обяви, че магазинът, който така и не отвори врати – затваря. Остана само сайтът му за онлайн продажби със същото име – БВП. Но за да си купиш нещо от там, Банкси първо иска да те провери.

Всеки, който иска да се сдобие с нещо ценно от художника трябва да отговори на прост въпрос – защо изкуството е от значение.

"Независим съдия ще разгледа всички отговори и ще прецени кои са най-удачните и оригинални от всички“, се казва на сайта.

Популярността на Банкси е неоспорима. А цените в магазина му са значително по-ниски отколкото биха били на отворения пазар. Това предполага, че търсенето ще е по-голямо от предлагането.

"Моля, купете нещата ми, защото ви харесват, а не защото смятате, че са добра инвестиция“, пише Банкси на сайта си.

Той признава, че не може да бъде сигурен, че ще отсее всички, които се опитват да спечелят пари на негов гръб. Но поне може да отсее онези без чувство за хумор, тъй като независимият съдия, който ще чете отговорите на въпросите, е комедиантът Адам Блуум.

Сред предлаганите произведения на изкуството е бронежилетката, която Банкси създава за рапъра Стормзи. Нейната цена е 850 паунда. А според арт дилърите, тя струва близо 200 хил. паунда. Най-евтиният артикул са чаши, нарисувани от деца, копиращи неговите произведения. Те струват едва 10 паунда. За 30 паунда можете да си купите тениска, подписана от Банкси.

Може ли обаче графити майсторът да спре арт дилърите да купуват и продават изкуството му?

Всички помнят онзи момент, в който неговото момиче с червен балон стана на лентички пред очите на онези, които наддаваха за нея със суми, достатъчни да си купиш чисто нова кола.

Банкси винаги е виждал пазара на изкуство по по-различен начин – като експлоатационен. За това държи и да има пълен контрол над това как се продават нещата му.

На сайта му БВП има предупреждение, че екипът му има правото да не изпълни поръчка, ако види, че поръчаният предмет вече е обявен за продажба, още преди да е изпратен или ако заподозрат, че има такава възможност след това.

Но със сигурност няма да му е лесно в тази борба. За това той има още един план – свой собствен Ebay, носещ името Bbay. Навярно в бъдеще Банкси ще настоява хората да използват Bbay, ако искат да препродават творбите му. По този начин той отново ще има контрол над тях.

Графити майсторът променя изцяло разбирането за продажбата на изкуство. Според най-големите арт дилъри, продажбата на една картина е може би най-важната част от съществуването й. Сега контролът, който Банкси иска да наложи, се превръща в част от самата творба.

Магазинът, делото и сайтът на Банкси бяха родени от случай, който можеше да се развие и доста скучно. Но артистът, който винаги успява да преобърне нещата в своя полза, разигра ситуацията в типичния си стил – превръщайки ситуацията в брилянтен маркетинг.

Но дали намеренията му за война с арт дилърите ще бъдат разбрани? Предстои да разберем съвсем скоро в... Ebay.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако не ви е известно, миналата седмица Бански продаде картина, 4на3метра канвас, нарисувал британския парламент с насядали маймини вместо хора и една маймина изправена за прайминистър ...та продадено за 9.9милиона паунда, няма друг като Бански в момента, уникален е.преди продадоханегова творба нарисувано със спрейове на метална врата за около10хиляди само
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз видях витрините но не ми хареса, като видях брадвата ... имаше денонощтно двама пазачи с светлокафяви палта.миналата неделя беше последно и после махнаха изложбата. а тези плюшените мечета със забитите спринцовки...гадничко си е както и тигровата глава с кожата. но това е символично с цел да се обърне внимание на проблемите. първо като видях изложбата мислех че е магазин но няма врата, абе шантаво е но не ми хареса, гадно изкуство и привкус на извратеност, точно какъвто е днешният свят
11
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Колега Банкс, благодаря за разясненията. Недопустимо е да се използват чуждици при наличие на български думи.1. Арт - изкуство2. Артист - според изкуството, което практикува (артист в киното и театъра, художник, скулптор, музикант и т.н.)3. Дилър - търговец, прекупвачИзвод: Статията е написана от човек, невладеещ българския език.
10
1
 
8
 
! Отговори
Лошо Седларов, лошо! преди 4 години
Съвременият глобализъм роди марката Банкси! Тук има едни тарикати в Пловдив -галерия Сариев,те са от същото тесто. Има едни сноби,с мнооого пари и тарикатите се развихрят. Разбира се художникът получава известност но като заплащане само трохите на своя продукт. Най добре е лично с автора на произведението, но простите сноби предпочитат да бъдат издоени подобаващо!
9
0
 
8
 
! Отговори
Банкс преди 4 години
До House M.D.1. Арт е изкуството като цяло.2. В контекста на статията - дилър е прекупвач на произведения на изкуството. Купува ги за 10 единици пари, а ги продава, примерно, за 15 единици пари.3. В България наистина е по-правилно за хора, които се занимават с изобразително изкуство да се ползва думата художник. В българския език артист е синоним на актьор в киното или театъра. Може да се използва и за синоним на човеч на изкуството, но като чуждица.
8
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Поредната умопомрачителна статия, от *** Христова, както винаги най-измислените шашкании и глупости се опитва да ни пробутва.
7
1
 
6
 
! Отговори
Пазарът дава цената преди 4 години
Ако продавачът и купувача са съгласни, че нещо струва толкова и толкова лева - значи това е цената на нещото.Неговата стойност е друга тема и тя в повечето случаи е трудно измерима. Дори за индустриални стоки. За произведения на изкуството е неизчислима.Банкси, най-вероятно е цяла група художници, която твори под тази марка. Бил правил бронежилетка за рапър? Оня как се свързал с нещо, после Банкси как му я е предал? На каква сметка му е платено? Сигурно има поне 100 души, които знаят кои са.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хаусе МДПАК ЛИ ТИ БЕЕЕЕ!!!!Какво е артист, като си толкова напреде с мат'ряла? Ае кажи?
5
0
 
7
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
И какво лошо има, дилърите поначало са едно вредно звено живеещо в случая на гърба на твореца и възползващо се от глупостта на купувача.
4
5
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво е "арт"?Какво е "дилър"?Банкси е художник, а не артист.
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде сега, някъв отворил магазин за бански и айде на новината!
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, че и аз си купих бански за лятото.
1
9
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Кой е този и с какво толкова много ни го пробутвате последните дни.

Спонсорирани публикации