Военно престъпление или нужна атака: Преди 75 г. Дрезден е погълнат от пламъци

И до днес историците не са убедени дали е трябвало градът да бъде нападнат
13 фев 2020 21:00, Нели Христова
136

Снимка: БГНЕС

“Огнената буря бе невероятна... обхвана ме безумен страх и оттам нататък непрекъснато си повтарях едно изречение: "Не искам да изгоря до смърт.“ Не знам върху колко трупа съм паднал. Знаех само едно – не трябва да изгоря.“

На 13 февруари 1945 година британските военновъздушни сили нападат красивия германски град Дрезден. В следващите няколко дни те и техните съюзници от САЩ хвърлят над 4000 тона бомби. Огненият ад убива 25 хил. души, унищожава центъра на града и изсмуква кислорода от въздуха, задушавайки онези, които се опитват да избягат от пламъците.

Съдбата на Дрезден не е уникална. Хиляди умират в нападенията над Кьолн, Хамбург, Берлин, Токио, Хирошима и Нагасаки. Но бомбандировките над германския град се превръщат в един от най-спорните актове на Съюзниците, тъй като не е напълно ясно, каква е била военната стойност на Дрезден. Веднага след нападението, дори Уистън Чърчил изразява съмненията си, че атаката е била правилно решение.

"Струва ми се, че е дошъл моментът, когато въпросът за бомбардировките над германски градове, които имат за цел просто да увеличат терора, макар и под други предлози, трябва да бъде преразгледан", пише Чърчил в докладна.

Преди да бъде сравнен със земята, Дрезден е столицата на Саксония, наричана Флоренция на река Елба или Съкровищницата, заради климата си и невероятната си архитектура. Ала до февруари 1945 г. Дрезден е само на 250 километра от Източния фронт, където нацистите се опитват да спрат напредващата армия на Съветския съюз в последните месеци на войната.

Градът се превръща в огромен транспортен и индустриален център. Фабрики осигуряват муниции, части за самолети и други необходими продукти за нацистите

Войски, танкове и артилерия преминават през Дрезден и неговите пътища и жп линии. Градът се пълни с германски бежанци, опитващи се да избягат от фронта. А през това време Кралски военновъздушни сили вече се подготвят за атаката над най-големият германски град, който ще бъде нападнат досега. Според тях, това ще помогне на СССР, като се спре движението на нацистката армия през града и ще наруши евакуацията на германците от фронта.

Бомбите, които самолетите носели, били ужасяващи. Мощта им била толкова голяма, че те сривали сградите до основи, а след това огънят продължавал, причинявайки още по-голямо разрушение. Други германски градове били изгорени до основи, като Хамбург, където огнената буря след операция "Гамора“ е толкова силна, че си създава собствени метеорологични условия.

Атаката над Дрезден започва на 13 февруари, когато 800 самолета на Кралски военновъздушни сили се отправят към него. Само за 25 минути те пускат над града 1800 тона бомби през нощта. А през деня американските самолети продължавали атаката. 520 техни самолета кръжели над града в продължение на два дни и се целели в жп линиите, но всъщност унищожили голяма част от Дрезден.

На земята цивилните се опитвали да избягат от яростната атака. След като сирените предупреждават за приближаващата атака, по-голямата част от тях се скриват в бункерите. Първите бомби обаче спират електричеството. В момент на леко затишие, те излизат от скривалищата си на повърхността, точно когато идва втората вълна.

Хората умирали докато бягали от огъня – кислородът бил изсмукван от дробовете им заради огненият ад. Свидетелка на атаката разказва, как жена бягала с детето си на ръце, ала се спъва и пада. Бебето полита право в пламъците, а майката останала да лежи на земята... без да помръдва. 

Кърт Вонегът оцелява в нападението като военен затворник в града: "Дрезден беше един голям пламък. Той ядеше всичко органично, всичко, което можеше да гори“, пише той в "Кланица 5“. Вонегът пише, как след атаката "градът прилича на Луната – нищо друго, освен минерали. Камъните бяха горещи. Всичко останало бе мъртво.“

Разбира се, нацистите веднага използвали атаката, за да нападнат Съюзниците. Според Министерството на пропагандата, в Дрезден нямал военна индустрия, а градът бил само символ на културата. Умират около 25 хил. души, но тогава нацистите твърдят, че жертвите са 200 хиляди.

У британците също имало съмнение – Дрезден бил познат като красива туристическа дестинация сред тях. Някои министри също се усъмнили дали решението е било правилно. Според материал, публикуван в Associated Press, атаката била просто, за да се всее терор. Но според военните във Великобритания и САЩ, нападението било напълно обосновано, точно като атаките над всички останали германски градове.

Според американски доклад от 1953 г., бомбандировките унищожават 23% от индустриалните сгради в града и най-малко 50% от жилищните сгради на Дрезден. Ала населеното място било "легитимна военна цел“, а атаката не била по-различна от "вече установените военни политики".

И до ден днешен, 75 години по-късно, въпросът, дали атаката над Дрезден е била обоснована или не остава без отговор. Историците не са сигурни, че унищожението на германските градове е забавило нацистите или само е довело до ненужната смърт на цивилни граждани – най-вече в последните месеци от войната.

За разлика от инвазиите, като "Денят Д“, е трудно да се каже, дали подобни действия наистина са помогнали за спечелването на Втората световна война. Според някои унищоженията са морално падение за Съюзниците или дори военно престъпление. Други са категорични – всяка една бомба е помогнала за победата над нацистите. 


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Паисий

Това е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Да бомбардираш мирно население е варварски акт.
-------------------------------
Прав си ,така е,Хитлер не е мислел,когато е заличавал цели градове,села и държави.
105
1
 
9
 
! Отговори
Паисий преди 5 месеца
Това е ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Да бомбардираш мирно население е варварски акт.
104
0
 
0
 
! Отговори
До 115 преди 5 месеца
И какво мислят поляците? А?
Когато и да ликвидираш шляxта няма да сбъркаш.
103
5
 
4
 
! Отговори
Бай хой преди 5 месеца
Гледам има много русофили които плачат за руснаците...ами нека да попитаме поляците какво мислят по въпроса...
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
...хвърля в безсмислени атаки милионни войски, за да осъществи така наречения "отвличащ удар" от Сталинград...

Човече, какво му е безмисленото на един отвличащ удар в една война?
И хайде махни една нула от милионите...
101
1
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 5 месеца
Това без никакво съмнение е един варварски акт и военно престъпление, не по-малко от това с германските концлагери! Но - победителите не ги съдят! Напротив, днес точно тези две държави (Великобритания и САЩ) дават поучения на света относно хуманизъм, човешки права и др. подобни...
100
0
 
16
 
! Отговори
обикновен преди 5 месеца
Така действат истинските демокрации - сеят терор над мирно население! Да не забравяме бомбардировките над София!
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върнете Украйна на Русия,фашисти крадливи!
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А Менгеле какво е правил?Танци и купони ,ли?Или варварски експерименти и убийства на хора?
Нямате си и идея какви зверства са се извършили в първата половина на 19 век от нацистите,не само през ВСВ.
Да не мислите,че случайно Англия,Русия и Франция воюват срещу немците?И не могат да ги озаптят от ламтежа им за грабеж чужди територии в Европа.
Вижте новоизмислената румънска нация създадена от австрийците,които им изтриха Кирилицата и езика,по същия начин с жестокости превръщат руснаците в украинци
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

До 108

Не знам за Дрезден, но бомбардировките на София са ПРЕКРАТЕНИ по искане на Сталин.
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Самият Жуков в мемоарите си премълчава относно Ржев.
Имам първото издание (от общо 18) в оригинал.
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя недоразвит варварин,с психични отклонения - Хитлер,не само изби милиони европейци,а други остави инвалиди или сираци,но той унищожи цяла Европа и я превърна от световен лидер в колония на колонията!
А след това,спасилите се нацисти работеха срещу нашите източноевропейски държави,бяха избити тайно антифашистите,разбиха и единствените свободни държави в света - източноевропейските!
Мразя нацисти и нацизма до повръщане!
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма "виновни" тука, след като се води война с милиони жертви.
93
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Атаката е извършена по искане на Сталин, грехът на англичаните е , че са му угодили. Също като при бомбардирането на София. Човек да се чуди на наивността им, но те са мислили за по-бързо приключване на войната , а оне мръсник вече е мислил за завладяване на света и нови колонии, където той е "асвабадител", англичаните са гадни империалисти , които убиват мирно население
92
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То тия "мирни" градове са произвеждали бомби с/у съответната страна.
Войната си е война...
91
2
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 5 месеца
То обгорените катедрали и дворци в Дрезден стояха като паметник на военопрестъпленията през 80-те. Сега не знам. Иначе Дрезден е прекрасен град. Да се сравняват фронтовите действия с избиването на цели градове е смешно. Има само една държава и сателита и, които са го правили.
90
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-тъмното и зловещо петно в кариерата на прославения "пълководец" Жуков се казва "Ржев". Отбиченият генерал от Сталин относно Сталинград , хвърля в безсмислени атаки милионни войски, за да осъществи така наречения "отвличащ удар" от Сталинград.
А какви ги е творил в Ленинград (сегашен Петербург) преди това е отделна тема.
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен

До 102

Ако считаш, че да умреш, защитавайки страната си е безсмислено, това си е твой проблем.
Може би ще ни докажеш, че Хитлер е пращал милиони на смислена смърт?
88
2
 
23
 
! Отговори
гдр преди 5 месеца
До Курейшо

Още по-страшно е с унищожените от нацистите руски и белоруски села. Десетки, стотици села са напълно изгорени заедно с живеещите в тях жени, деца, старци.
Славянският холокост е много по-страшен от еврейския.
87
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
A това, че Жуков е пращал милиони на безсмилена смърт, дали е оправдано?
Простата справка дори в сравнение с Рокосовски показва друго.
Ся тук за някъв си нещастен Дрезден се коментира.