Митове и истини за антибактериалните гелове

Колко са ефикасни при коронавирус?
12 мар 2020 23:10, Криси Табачка
4
Митове и истини за антибактериалните гелове
IStockphoto

 Личната хигиена на ръцете е една от най-важните практики, които трябва да изградим като навици.

 
Особено важна роля в нея заема хигиената на ръцете, където неминуемо говорим за често измиване със сапун и ползването на антибактериални гелове.
 
Важно е да отбележим, че хигиената на ръцете винаги започва първо от доброто измиване със сапун, а едва след като ръцете вече са ни сухи – преминаваме към антибактериалния гел.
 
Какво трябва да знаем за антибактериалните гелове?
 
Вижте задължителните 7 неща, които трябва да имаме предвид!
 
1. Само сапун и вода не са достатъчни
 
Да измиете ръцете със сапун не е достатъчно, за да убиете всички бактерии и вируси. Необходимо е да използвате антибактериален гел СЛЕД като измиете ръцете със сапун. Многобройни изследвания доказват че геловете с алкохолна концентрация между 60% и 95% са най-ефективни в почистването и дезинфекцирането на ръцете. Антибактериалните гелове, които не са на алкохолна основа може да не свършат толкова добра работа за всички видове бактерии и вируси.

2. Важно е правилното използване
 
За да бъде ефективно дезинфектирането на ръцете трябва да знаем как да използваме антибактериалните гелове. Най-правилно е да поставим количество колкото стотинка върху дланта на едната ръка и след това да разнесем равномерно по целите ръце, докато попие изцяло. Задължително е да покриете всяка част от ръката – първо търкайте дланите, след това между пръстите и накрая разнесете във външната част на ръцете.

3. Колко са ефективни антибактериалните гелове?
 
Много проучвания по темата сочат, че антибактериалните гелове са най-добрият вариант за болници, където е най-възможно ръцете ни да бъдат в контакт с вируси и бактерии. Същевременно, ако ръцете ни се измърсят при дейности като спортуване, работа в градината, къмпингуване или ловене на риба, вероятно няма да бъде достатъчно да използваме само антибактериален гел. За тези случаи е абсолютно задължително да използваме първо сапун и вода и след това да дезинфектираме с гел.

Още за антибактериалните геловечетете в Tialoto.bg 
 
 
 
 
 
 
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Зависи кой и как ги преди 11 месеца
прави, ако са менте, естествено, че няма да са ефикасни. За сапуните същото важи. Ретро-домашният сaпун с много сода-каустик убива всички микроорганизми, а най добре дезинфекцира ракията, първака - външно за ръцете и добра гроздова вътрешно за кеф!
3
1
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 11 месеца
И всичко това защото на някъв китаец му се дояло прилеп
2
3
 
9
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 11 месеца
Поредните излишни свръхмерки за медийния вирус. На маймуни ни направиха. Това не е епидемия, а ИНФОДЕМИЯ
1
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами то вече ги няма никъде, за какво са ни подобни статии. По добре кажете на хората, че може ако няма алкохол, да смесят ябълков оцет с кислородна вода, прави слаба киселина и също е дезинфектант, доста добър при това, ползва се в медицината

Спонсорирани публикации