Имигрантите в Швеция по-тежко засегнати от пандемията

Особено тези от Сомалия и Ирак се разболяват повече от другите
13 май 2020 00:01, Елка Василева
47
Имигрантите в Швеция по-тежко засегнати от пандемията
Снимка: архив, БГНЕС

Полетът от Италия бе един от последните пристигащи за този ден на летището в Стокхолм. Шведска двойка - на възраст между 50 и 60 г., излезе и натовари ските си на таксито на Разак Халаф.

Беше в началото на март и вече имаше притеснения относно коронавируса. Двамата бяха кашляли по време на цялото 45-минутно пътуване, но увериха Халаф, че са здрави и че им действа зле само промяната на времето. Четири дни по-късно иракският имигрант легна тежко болен от COVID-19 и все още не може да се върне на работа.

Неговият случай е част от растящия брой доказателства, че имигрантските общности в северните страни са по-тежко засегнати от пандемията, отколкото цялото население, пише Асошиейтед прес.

Швеция възприе сравнително мек подход в борбата срещу коронавируса, с което привлече международно внимание. Големи събирания бяха забранени, но ресторантите и началните училища останаха отворени. Правителството призова за социално дистанциране и шведите до голяма степен спазиха препоръката.

Страната плати висока цена с 2769 починали от COVID-19, което означава над 26 смъртни случая на 100 000 души от населението, в сравнение с 8 на 100 000 в съседна Дания, която наложи строга карантина още на ранен етап и която едва сега бавно се смекчава.

Още по темата

Сред имигрантските общности в Швеция още в началото на епидемията се появиха изненадващи факти, които показваха, че някои имигранти, особено от Сомалия и Ирак, се разболяват повече от другите. По данни на шведската Агенция за обществено здраве, миналия месец почти 5 на сто от случаите на COVID-19 в страната са били на сомалийци, макар че те са по-малко от 1 процент от 10-милионното население на страната.

Мнозина в тези общности обикновено живеят в пренаселени домакинства с няколко поколения под един покрив и не могат да работят дистанционно.

"Никой не го е грижа за таксиметровите шофьори в Швеция", каза Халаф, който даде положителен тест и бе приет в болница, след като състоянието му се влоши. Въпреки трудностите с дишането 49-годишният иракчанин споделя, че е бил върнат вкъщи след 6 часа, като му казали, че организмът му е достатъчно силен "да се справи".

Властите в Хелзинки също обръщат внимание на подобно "свръхпредставителство" сред имигрантите в столицата на Финландия. Заболелите сомалийци там са около 200, или около 14 на сто от всички потвърдени инфекции. В Норвегия, където имигрантите съставляват 15 на сто от цялото население, сред тях са около 25 на сто от потвърдените случаи на COVID-19.

"Мисля, че пандемия като тази, или каквато и да е криза, винаги ще удари първо най-уязвимите в обществото, независимо в коя част на света, и ние виждаме това в много, много страни", каза Исабела Льовин, заместник-министър председател на Швеция, в интервю за АП.

Като отбеляза, че вирусът се разпространява по-бързо в някои пренаселени предградия на Стокхолм, Льовин каза, че градските власти предоставят кратковременен подслон на някои хора, чиито роднини са социално слаби.

Швеция, Норвегия и Финландия признаха, че на ранните етапи на епидемията незнанието на езици на малцинствата е затруднило решаването на този проблем. В град Ярфала край Стокхолм ученици от по-горните класове са раздавали листовки на сомалийски, персийски, френски и други езици с призиви към хората да си мият ръцете и да си стоят у дома, ако не се чувстват добре.

При сравнително мекия подход на Швеция в борбата срещу вируса, който разчита главно на доброволно социално дистанциране, има опасения, че посланието не достига до всички в имигрантските квартали. "Важно е всеки, който живее тук и който има различен майчин език, да получи правилната информация", каза Уарда Адалах - 17-годишен сомалийски швед.

Андерс Валенстен - заместник-главен епидемиолог на страната, каза, че властите полагат повече усилия за комуникация с такива групи и "за да се гарантира, че те знаят как да се пазят и да избягват предаването на заразата на други".

Но според Рашид Муса, който е учител и активист на своята общност, проблемът е много по-дълбок. "Де да беше толкова лесно - само да се преведат няколко документа, - каза той. - Трябва да се обърне внимание на по-фундаменталния въпрос, който е класов, който опира до расизъм, до социален статус, до доходи."

"Богатите имат възможност да се затворят в карантина, като отидат по летните си вили", добави той.

Една от главните препоръки на правителството към гражданите - да работят от домовете си при възможност, е по-трудно осъществима в маргинализирани райони, където много хора са заети в сектора на услугите. "Как може шофьор на автобус или такси да работи от дома си?", попита Муса.

Свидетелства за тази неравнопоставеност може да бъдат открити в анонимни данни, събрани от мобилния оператор "Телиа", който предоставя на шведските здравни власти информация за мобилността на населението. Сравнявайки броя на хората в даден район рано сутринта с тези, които са пътували до друг район за поне час по-късно същия ден, "Телиа" изчислява колко хора ходят на работа и колко си стоят вкъщи.

"Наистина, така виждаме, че в някои райони, където може би живее по-състоятелно население, има по-голям брой хора, работещи от дома си", каза Кристофер Агрен - шеф по информационен анализ в "Телиа". Данните показват разлика от 12 процентни пункта между Дандерид - едно от най-престижните предградия на Стокхолм, и Боткрика - един от районите с най-голям процент на имигранти от първо и второ поколение.

"Много наши хора са заразени с коронавируса, - каза Акил Захири - един от администраторите на най-голямата шиитска джамия в Швеция, намираща се в покрайнините на Стокхолм. - Но се справяме, доколкото можем." Захири говори за АП, седейки сам в празната джамията, докато координираше с богомолците по видеовръзка молитва за починал от COVID-19 член на тяхната общност.

По време на свещения месец на Рамазана, когато мюсюлманите гладуват през деня, джамията прекрати всякакви публични събития. Захири напомни на своята религиозна общност да спазват социално дистанциране, призова ги да си стоят у дома за ифтара - всекидневното прекъсване на постенето след залез слънце, и да избягват да споделят храна с приятели.

/БТА/
 


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
истината преди 1 месец
Не е вярно ,че починалите са толкова,колкото и през миналата година-по това време.В много страни са два до три пъти повече.
29
3
 
3
 
! Отговори
изнервен преди 1 месец
До факт и свой и други подобни. Тази плоча не се ли въртя вече много пъти? Като сте толкова отворени какво представлява този вирус и какви мерки трябва да се прилагат защо не кандидатствате за Нобелова награда?
28
9
 
12
 
! Отговори
Свой преди 1 месец
Да, точно така за годината починалите въобще в Швеция няма да се различават съществено от предните години!Смъртността не е така голяма,каквато ни я представят(тоа явно е целенасочено)Вероятно Мангъров е прав,като казва,че около 200-500хил са се срещали с вируса и даже да вземем по-ниската цифра, 100/20000 е супермалко.Ами то от катастрофи за два месеца вероятно са починали повече.
27
12
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 месец
До Статистик

В България през последните 2 месеца са починали 18 000 човека.
За тях обаче нячма обявено извънредно положение.
През последните 30 години населението у нас е намаляло с над 2 000 000 човека.
Сиреч по 200 човека на ден изчезват от България. По едно село всеки ден !
За тях обаче няма обявено извънредно положение.

И не се прави на луд. Знам, че от ГЕРБ ви плащат да пишете всеки ден против Мангъров, но истината е, че в края на годината Швеция ще има толкова поминали, колкото миналата.
26
2
 
22
 
! Отговори
tolup преди 1 месец
Много ясно, че ще се разболяеат повече, като са фмирисани прасетa.
25
18
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 месец
Швеция 30 000 заразени и 3300 починали.Дайте власт на Мангърчето и ще ги задминем!
24
2
 
31
 
! Отговори
Имаше една страна преди 1 месец
Тези ще направят Швеция термитник за 10 години.Снимайте сега и помнете какво е имало на мястото на бъдещото Гето Швеция,за да разправяте приказки на внуците си!
23
2
 
40
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
"В Норвегия, където имигрантите съставляват 15 на сто от цялото население" -- майка им жална на neндepaлитe норвежци..
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 25

И искаш да ми кажеш, че 300 000 българи взимат от 30 милиарда лева и нагоре заплати общо на година? Тея с доходи от 5000 до 7000 лева са сигурно милион поне. Пантев дето са с 2500 до 5000’са дваммилина, а?
21
14
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 1 месец
А, апокалипсис в Швеция нямало !
Умрели били 3 000 тежко болни, които така или иначе до края на годината са щели да умрат.
Накрая като ударим чертата ще се окаже, че смъртността в Швеция е като миналогодишната.
Е, някой и друг мигрант дал фира, но либерастията там и без това им струпа повечко.
А, фалирали фирми ? А, безработица заради COVID ? А, бедност ?
В Швеция няма !
Няма и да има !!!
20
8
 
1
 
! Отговори
Д-р Димитър Попкутуе преди 1 месец
Ленин, вече се знае, е починал от COVID-19 – антиреволюционна мутирала версия. Може тогава да се е казвал COVID-17 - на Октомвриската революция, нали разбирате. Което няма никакво значение за историята.
19
12
 
8
 
! Отговори
ФАКТИ преди 1 месец
АКО ПРИЛАГАМЕ ИЗВЪНРЕДНИТЕ МЕРКИ ЗА СМЪРТНОСТТА ОТ КАТАСТРОФИ, РАК И БИТОВА ПРЕСТЪПНОСТ....

ТРЯБВА ДА СМЕ В ИЗОЛАЦИЯ ОТ ПОНЕ 20-ГОДИНИ... И ДА КАРАМЕ ВЕЛОСИПЕДИ... С ПОМОЩНИ КОЛЕЛЕТА... И ДА СМЕ СПРЕЛИ ЦИГАРИТЕ И КАФЕТО... И ДА ИМАМЕ САМО ГУМЕНИ НОЖОВЕ ВКЪЩИ...

КАК ЩЕ ОБЯСНИМ ТЕЗИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ? КАК? КАК? БОЙКО? КАК?
18
17
 
9
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Не знам какво имаш предвид под като у нас, тук отдавна 7000 не е космическа заплата и над 300 хиляди човека получават от 7 до 10 хиляди, а над 90 хиляди получават над 10 хиляди. Май не знаеш какви са цените на апартаментите в Швеция, защото не си живяла там, е мога да ти кажа, на 30 км от Стокхолм 60 квадрата апартамент е 600 хиляди евро и данъците са им доста големи. Живейте си с мисълта, че тук е много зле, а там живеят като царе.
17
3
 
15
 
! Отговори
Супер е преди 1 месец
Точно тази новина ни интересуваше.

Радвам се, че е ТОП новина, а не къщата в БарЦилона.

Даже може да я направите на Pop-Up - като влезеш в сайта, да ти се удря в челото, като правила за поверителност на Гугле. :D
16
5
 
4
 
! Отговори
Дракон преди 1 месец
ПОСКАН САЛЗА
15
2
 
2
 
! Отговори
Що бе? преди 1 месец
До 2. Ти, па кога си видял Запада бе, главанак?
14
1
 
7
 
! Отговори
noname преди 1 месец
Емигрантите в дадената за пример от СЗО Швеция са виновни за погрома, разбира се.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6

Мадам, не е като у нас. Ефтинийка на кирийак.
1000 лева заплата и 22% данък. Там е 7000 лева заплата и ... 32% данък.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"съседна Дания, която наложи строга карантина още на ранен етап и която едва сега бавно се смекчава."

S
Само дето децата са на детска от две седмици в ... Строгата Дания
11
0
 
6
 
! Отговори
Коментатот преди 1 месец
Какво казва Стефан д-р Чолаков по въпроса?

Спонсорирани публикации