Атанас Скатов се е устремил към историческо зимно изкачване на К2

Никой не е успявал да покори втория по височина връх на планетата през зимата
9 дек 2020 14:08, Ния Христова
20
Алпинистът Атанас Скатов се е устремил към първото в историята зимно изкачване на един от най-трудните осемхилядници в света - К2.
 
"Готвя се вече 9 години, откакто започнах да ходя на експедиции. Тази експедиция е много специална, включил съм нови методи на тренировки - различни дишания, закалявания. Взел съм специален генератор, който ми намалява съдържанието на кислород, все едно съм на височина 6-7 хил. метра в домашни условия", сподели алпинистът в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Днес Скатов ще подаде документи за виза за Пакистан и очаква на 20 декември да излети от България. В експедицията ще участват над 20 алпинисти от цял свят, които ще бъдат придружени от 15 шерпи. Вече трима души са в базовия лагер на групата.
 
"Ще бъде много интересна, но и много трудна експедиция, защото досега няма успех, стига до 1000 метра под върха. Всяка крачка след 7600 метра ще бъде невероятен успех за световния алпинизъм. Няма нищо общо изкачването през лятото и зимата. Лятото е с 40 градуса по-топло, отколкото ще бъде сега", подчерта Скатов.
 
Той изтъкна, че вече 45 дни от сутрин до вечер се е концентрирал върху подготовката си. Периодът му харесва, защото по думите му човек се чувства концентриран, събран и не губи нито секунда ценно време.
 
"За първи път реших да прочета малко и за върха. Започнах една книга за К2, но реших, че е по-добре на място да усетя нещата", отбеляза алпинистът.
 
Атанас Скатов наскоро успя да завърши и да издаде книга за седемте контитентални първенци. Той предвижда премиера и представяне по градовете след завръщането си от Пакистан. 
 
"Всеки ден получавам имейли с поръчки за книгата, по 2-3 часа на ден отделям за надписване на книги. Този проект е за пътешественици. Не са най-важното върховете. По-важното е, че посещаваш тези континенти, които са коренно различни, и се запознаваш с хората, с културата, с битието им...", разказа още Скатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Ради преди 3 години
Атанас Скатов, нисък гном си бъркат по дупките с Иван Кристоф и двмата са отявлени пергели!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Хубаво е човек да разсъждава, ако има някаква база. Не става дума за градусите, детко! А за сезонити на мусоните. В Хималаите, Каракорум и Хиндукуш това е от първостепенно значение. В Памир и Хан Тенгри вече не - те са извън влиянието на мусоните. Истински успешните алпинисти побеждават с главите си! Боян беше такъв, но подла цепка в леда ни го отне!
15
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Дупе да му е яко на Наско и дано не си остави кокалите там като Боян Петров. Хора като него носят слава на българската нация. Пожелавам ти успех, момче, макар това изкачване при минус 40 граничи с невъзможното!
14
0
 
5
 
! Отговори
ку ку бенд преди 3 години
Върхът К2 не е изкачван зимата, но САМО от българи! Стига с тия гръмки статии, че ставате смешни. Успех на Скатов, но той няма да пренапише нова страница в алпинизма и дай боже да се върне жив!
13
1
 
5
 
! Отговори
KALki4 преди 3 години
K2 с Анапурна са най-смъртоносните върхове.Не случайно К2 не е изкачван зимана!!!Успех на г-н Скатов, но смятам, че това е много голяма летва.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е успявал да покори втория по височина връх на планетата през зиматаБАРЕМ ЩЕ ОТИДЕ ДАЛЕЧ ОТ ЕПИДЕМИЯТА, КОЕТО ЯВНО Е ЦЕЛТА, ПА АКО ИЗКАЧИ И ВЪРХА ОЩЕ ПО-ДОБРЕ
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не уважавам хора, които за да си начешат крастата харчат луди пари в това усилно време! И не стига това, ами ни навират и в очите наглостта и глупостта си!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E, и? Виж, ако изкачи върха като търкаля пред себе си празно буре, със сигурност ще е първия. Що не вземе да се занимава с нещо стойностно?
9
0
 
17
 
! Отговори
Бачи Кико преди 3 години
Влезте в планина форума,да видите какво е мнението на планинари, които го познават. Надут, самовлюбен и абсолютно неколегиален,комерсиален, алчен и егоцентрик. 2014 та се хвалеше пред всяка медия, че е качил, че е първия веган качил Еверест без кислород и без шерп. Не може да се докаже дали е е първия веган, както няма как да се провери дали не е ял пържоли в лагера, но се доказа, че е бил кислород и гид. Лъже и маже само за спонсори. Всеки с пари може да се качи на Еверест. Дано се върне жив.
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отличен алпинист, дано успее! Нов планината има закони, по-силни даже от веганските! Има два прозореца, през които се качват осемхилядници и тежки седемхилядници! Всъщност - и всички седемхилядници! Който наруши закона, плаща!1Боян изкачи К-2 на второто отиване, след като на първите два месеца очакваше подходящи условия и той не ги получи! Това го казвам за онези невежи злобари, които го обвиняваха в безрасъдство! Шиша Пангма беше съдба,лоша съдба!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълното име на К2Ку.. ми 2!!!
6
8
 
6
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Давай пич, с теб сме, дано успееш.
5
8
 
11
 
! Отговори
Скпанов преди 3 години
Ей купи с парите за експедицията няколко апарата за дишане.Ние до магазина се чудим дали да отидем ти ще пръснеш стотици хиляди да си чешаш крастата.
4
5
 
11
 
! Отговори
УСПЕХ преди 3 години
му пожелавам. Голям българин. Да изкачиш К2 е много много по-трудно от Еверест. Ако успее да го направи през зимата ще се нареди до най-великите алпинисти в историята.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аз му желая успех в начинанието и безпроблемно връщане, най-вече.
2
3
 
14
 
! Отговори
Устремил се е преди 3 години
По-скоро към изкачване на небето !
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ко от туй?

Спонсорирани публикации