Сирия избира президент: Асад върви към затвърждаване на властта

Това може да е четвърти мандат в осеяната от войни държава
27 май 2021 01:00, Петя Славова
93
Сирия избира президент: Асад върви към затвърждаване на властта
Снимка: БГНЕС

На днешните президентски избори в Сирия малцина се съмняват, че Башар Асад ще продължи властта си за четвърти мандат в осеяната от войни държава, затънала в икономическа криза пише Махер ал-Мунис и Руба ел-Хусеини за "Франс прес" .

Противоречивият вот е вторият от началото на десетилетния конфликт, който уби повече от 388 000 души и разсели половината от предвоенното население, припомня БГНЕС.

Огромни предизборни плакати, прославящи Асад, се виждат в две трети от държавата под управлението на правителството.

Още по темата

Тъй като на опоненти в чужбина е забранено да се кандидатират и няма гласуване в териториите извън неговия контрол, Асад се изправя само срещу двама почти неизвестни претенденти.

Официалната новинарска агенция SANA обяви, че гласуването е започнало, както е планирано в 7:00 ч., а държавната телевизия показа дълги опашки в няколко части на страната. Сирийците могат да гласуват в повече от 12 000 избирателни секции, а резултатите се очаква да бъдат обявени до петък вечерта, 48 часа след приключване на гласуването.

Изборите се провеждат на фона на най-ниските нива на насилие от 2011 г. насам, но с икономика в свободно падане. Повече от 80% от населението живее под прага на бедността, а сирийската лира спадна спрямо долара, като инфлацията скочи стремително.

Лозунгът на кампанията на Асад "Надежда чрез работа" визира колосалната реконструкция, необходима за възстановяване на страната и изискваща милиарди финансиране.

"Толерирана опозиция"

Асад, 55-годишен офталмолог по образование, е избран за първи път на референдум през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез, управлявал Сирия в продължение на 30 години.

Той се изправя срещу бившия държавен министър Абдалах Салум Абдалах и Махмуд Мерхи, член на т. нар. "толерирана опозиция", дълго описвана от прогонените опозиционни лидери като продължение на режима.

Асад се въздържа от провеждането на медийни събития и интервюта по време на кампанията. Но той издаде обща амнистия за хиляди затворници по-рано този месец, наред с поредица от укази, които имат за цел да подобрят икономическите условия.

Във вторник сирийският вътрешен министър Мохамад Халед ал Рахмун заяви, че 18 милиона сирийци в страната и в чужбина официално имат право да гласуват. Но действителният брой гласоподаватели вероятно ще бъде по-малък, с широки части от Сирия извън контрола на Асад и с изключени много бежанци. Миналата седмица хиляди сирийски бежанци и емигранти гласуваха предварително в посолствата на приемащите страни. Но на сирийци, които избягаха от страната нелегално и затова не можещи да покажат изходен печат в паспорта си, беше забранено да гласуват.

Няколко държави, които се противопоставят на Асад, блокираха вота, включително Турция и Германия, които са домакини на голямо сирийско бежанско население.

"Фарс"

САЩ и Европейският съюз заявиха във вторник, че изборите не са "нито свободни, нито честни", а разпокъсаната опозиция на Сирия нарече вота "фарс".

Но те ще гледат безсилни, докато Асад се подготвя да поднови властта си.

В контролирания от бунтовниците в Сирия северозапад, където живеят три милиона души, във вторник активисти на опозицията разпространиха фалшиви плакати на кампании, осмиващи Асад в знак на протест.

Кюрдските власти в североизтока, които са изградили полуавтономна зона, заявиха, че "нямат притеснения" за изборите.

В последния вот с много кандидати през 2014 г. Асад взе 88% от гласовете. Това бяха първите избори в Сирия от близо 50 години насам, когато Асад и баща му Хафез подновиха мандатите си на последователни референдуми. Те се проведоха, докато войната бушуваше, като военновъздушните сили бомбардираха бунтовническите райони в Алепо и ожесточени боеве се водеха в Хама, Дамаск, Идлиб и Дараа.

Този път фронтовете са относително тихи.

"Асад поема риска да бъде единствената сигурност в държава в руини", каза европейски дипломат, запознат със сирийските дела.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До za Syria Русофилите пак разпространявате лъжи. Режима в Сирия е подчинен на Русия а преди нея на СССР открай време, но явно за вас това е съвсем в реда на нещата.
8
3
 
12
 
! Отговори
za Syria преди 2 години
Сирия е една от многото провалени държави...............заедно с Либия и Украйна...............така казват и на запад.....................failed state!!!Целта е подчиняването на държавите и инсталирането на марионетни правителства, които ще слушат политиците в Лондон, Париж и Вашингтон!!!
7
2
 
11
 
! Отговори
!!!! преди 2 години
В Сирия няма "умерена опозиция"..................там има само два фронта, законната армия на Асад и опозицията, която малко или много е в услуга на ИДИЛ.......затова никаква милост за терористите от ИДИЛ и техните симпатизанти..............армията на Асад си знае работата!!Да не забравяме и кюрдския фактор..................особено важен в Сирия!!!
6
0
 
6
 
! Отговори
Петко преди 2 години
По принцип е хубаво политиците да знаят, че страната не им принадлежи по призюмция, че не е тяхна, не са я създали и както се казва, че и без тях ще съмне. Та идвам да ви кажа, че това за любовта към политиците са пълни глупости. Едва ли народът го иска, просто в момента нямат по-добра алтернатива или самите политици не им позволяват да имат такава. Хубаво е политиците да знаят, че не са абонирани до живот на това място и е здравословно да се сменят на няколко години.
5
3
 
18
 
! Отговори
за Турция преди 2 години
Много бой ще яде аскера на Ердоган - лудия "султан" в Сирия................и от армията на Асад , и от кюрдите!!!Турция е държава-агресор в Сирия и Либия и Турция трябва да бъде осъдена от ООН!!!Но ООН позорно мълчи и не осъжда турската агресия, защо ли???
4
2
 
14
 
! Отговори
за Турция преди 2 години
Ердоган , мустакатия диктатор в Турция вкара аскера си в Сирия НЕЗАКОННО, без резолюция на ООН...............ООН мълчи и не осъжда турската агресия.................още едно доказателство за безполезносста на тази организация...............ООН!!!
3
2
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 2 години
Кой ти каза, че Асад е диктатор?Ердоган, лудия султан в Турция е 100 пъти по-голям диктатор от Асад в Сирия..............и не мога да разбера защо велики сили като САЩ и Русия позволяват оставането му на власт в Анкара!!!
2
6
 
15
 
! Отговори
!!!!! преди 2 години
Голям мъж и голям политик е Башар Ал-Асад.............не предаде страната си на терористите от Ислямска държава, не се предаде нито пред рях, нито на западните стратези..........армията на Асад има почти пълен контрол над територията на Сирия!!!Един от последните политици, които не се подчинават на световната мафия от глобалисти, илюминати и масони!!!
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диктаторите така правят "избори". Той и Фигуранта иска с новия ИК и помощта на силоваците на ДС да си "направи" такива "избори" и точно както Асад (несъмнено) ще ги нарече "най-демократичните".

Спонсорирани публикации