Прогноза на БНБ: Лошите кредите ще се увеличат, лихвите ще скочат

Очакванията са да има ръст в новите заеми
94
Прогноза на БНБ: Лошите кредите ще се увеличат, лихвите ще скочат
Снимка: БГНЕС

С изтичането на удължения срок за отлагане на задължения на клиентите на банките е възможно да се наблюдава увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще доведе и до известно увеличение на лихвените проценти по новите кредити. Това се казва в прогноза на БНБ, публикувана в периодичното издания "Икономически преглед", информира Нова телевизия.

Още по темата
От страна на търсенето, несигурността относно бъдещото развитие на макроикономическата среда, както и относително слабата инвестиционна активност на фирмите, е вероятно да имат ограничаващ ефект върху растежа на кредита за частния сектор.

Очакванията на банките за първото тримесечие на 2021 г. са за известно повишение на търсенето на кредити както от фирмите, така и от домакинствата, като в сектора на предприятията се очаква повишението да бъде концентрирано в сегмента на краткосрочните кредити.

През второто тримесечие на 2021 г. очакваме депозитите на неправителствения сектор в банковата система да нарастват с темпове, близо до наблюдаваните през първите два месеца на годината и да започнат да следват плавна тенденция на забавяне от втората половина на годината в съответствие с прогнозираното постепенно засилване на икономическата активност, посочват от БНБ.

При кредита за нефинансовите предприятия и домакинствата може да се очаква допълнително забавяне на растежа през следващите две тримесечия под влияние на постепенното изтичане на удължените срокове по мораториума върху плащанията по банкови кредити.

При реализиране на допускането, че напредъкът през следващите месеци в постигането на групов имунитет срещу COVID-19 поради увеличаващия се брой преболедували и ваксинирани ще позволи поетапно смекчаване на противоепидемичните мерки в България и в основните търговски партньори на страната, през второто и третото тримесечие на 2021 г. очакваме по-съществено нарастване на реалния БВП на верижна база, пише още в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: БНБзаемикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
ИНКОГНИТО преди 2 години
Държавата трябва да забрани банките да раздават ипотечни кредити, защото е пълно с налудничави и неграмотни хора, които нямат стабилни и високи доходи, нито перспективна професия, но теглят по една и по 2 ипотеки. И за кола и за апартамент за 70 -80 000 ЕВРО. После ще фалират и политиците популисти ще тръгнат да ги спасяват с финансови буфери като количествени улеснения, социални помощи и други. Така всички ще плащаме това психопатно печатане на пари и повишаването на общия дълг ! Айде АМАН
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е дървжавна политика която продължава вече повече от 20г.Ниските доходи ,пенсии и заплати те принуждават да теглиш заеми от банките.Заеми за раждане ,погребение,сватба,абит.бал,екскурзия,кола,електроуреди,жилище,лечение,операции.Банките от това живеят и това е единствената им цел.ЗАЕМ-ЛИХВА=ЛИХВАРСТВО.
57
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толупа ни съсипа.СЕга всичко се вдига и върви нагоре.Но на Толупа не му пука.Той е пълен с пари.Пари направени от далавери.
56
7
 
7
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Точно това е целта на "най доброто правителство".Да се вдигнат лихвите! Браво им!
55
2
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Почна се. Първо тръгват медиите да подготвят психиката на гласоподавателите. После излизат счетоводителчетата с гръмка титла ИКОНОМИСТ. По сладкодумните и послушковци ще реализират едни ЛИЧНИ приходи. Накрая при ошашавен народ от ибълвани глупости и икономически безсмислици , на терена са вече големите играчи, дето не признават норма на печалба по 100%. Гледайте телевизия, слушайте и се ограмотявайте. После , е слугинажа поне ви е гарантиран
54
2
 
31
 
! Отговори
Quadrant преди 2 години
Ганню не се научи, че ако взема 2 хил лв трябва да си пие бирата и да кротува. Той смята, че е забогатял и започва с кредитите. 700-800 за ипотечен и няколко стотин за потребителски. После започват да му остават едни 700-800 лв, мизерства, стигат му за цигари и лошо храна, разболява се, и накрая умира. Но какво пък, опитва да доизплати кутийката, която евентуално става негова преди да е ударил камбаната. Е такава ни е селската философия и никакви банки не са ни виновни. Като имаш 5 лв, къде?
53
2
 
24
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
За коя поредна година печалбите на банките удрят рекорди?! А там, може би има картел/и, но никой не ги търси?! Как може лихвата по влоговете да е 0%, а за потребителски кредит ГПР да е почти 10%?! Къде отива разликата от почти 10%?! .... Все риторични въпроси ;)
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се оправим докато има хора, които докато крадат, ви говорят за комунисти и ДС и някои им вярват.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, точно така. Сега нали ще раздават пари на малък и среден бизнес, по лесно.А то лесното, щели да го платят го платят всички, през по високите лихви. Толкоз от бивши комунисти и номенклатурни кадри на БСП. Това могат, това правят. и СИ ВЯРВАТ!
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на Орешарски мутрите фалираха цяла банка, за да обвинят за това БСП и да се върнат на власт. Дали сега пак ще опитат да направят същото?
49
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Огромната ни грешка беше, че през 2009 година пуснахме мутрите до парите на държавата. Стотици милиарди евро потънаха в джобовете на мутрите за тези 12 години.
48
16
 
10
 
! Отговори
БСП преди 2 години
Това е наследството оставено от ГЕРБ!!Ограбена държава!!! Всичко е натъпкано в чекмеджетата на Борисов
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За малкото време с което разполага служебното правителство ще постави нов световен рекорд
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БСП да стои по далеч от Парите
45
4
 
7
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
Аз ако бях на власт нямаше да има банки да знаете. Бившите ми съпартийци го знаят, но вие гласувайте за тях. И Слави го знае, че добре управлявах и за него гласувайте.
44
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев+Нинова+Мая+Слави успяха да съборят имиджа на България Народа трябва да ги накаже
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лихвите в България ще се повишат, когато това стане и в другите държави от ЕС.
42
4
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Защо разказваш вицове? БНБ по закон не може да кредитира никого, а и няма парите, с които да го прави. ББР кредитираше с пари на държавата управлявана от мутрите. Мутрите чрез ББР даваха пари на мутрите.
41
3
 
6
 
! Отговори
Жан Виденов преди 2 години
ВЕй Решетник докара харвардаките *** Асенчо и Кирчо..за да разбираш банковата система ли ?! Днес седнали да хортуват,че банките щели да раздадат 2.5 МИЛИАРДА кредити БЕЗ ОБЕЗПЕЧЕНИЕ?? Тази банкова стабилност ( Мудис,Фич,Стандарт Пуърс) трън в очите ти беше вече 5 г.! Ама ако предизвикат банков хаос...имаш ли представа какво яйце се пече на *** ти?? От личен опит ти го казвам...
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вече много българи с кредити са в дилема:дали да платя вноската към кредита или да си купя храна!тук възниква въпроса къде е отговорността на банката?не е луд този,който яде баницата а този,който му я дава,нали?

Спонсорирани публикации