Първият разказ на Карлос Гон за ареста, кутията и бягството от Япония

Час и половина в кутията му се сторили като година
14 юли 2021 18:00, Нели Христова
15
Първият разказ на Карлос Гон за ареста, кутията и бягството от Япония
Снимка: БГНЕС

През една студена декемврийска нощ на 2019 година, в 22:30 часа, бивш титан на световната автомобилна индустрия лежи в кутия на борда на самолет в очакване да избяга от Япония.

"Самолетът трябваше да излети в 23:00", спомня си Карлос Гон. "30-те минути чакане в кутията, вътре в самолета, може би бяха най-дългото чакане, което съм изпитвал в живота си."

Сега за първи път човекът, който някога беше шеф както на Nissan, така и на Renault, подробно описва своето смело бягство.В ексклузивно интервю за BBC, Карлос Гон разказва как се е маскирал, за да се измъкне незабелязано по улиците на Токио, защо е избрана голяма кутия с музикално оборудване, за да го изведе контрабандно от Япония, и въодушевлението, което е усетил, когато най-накрая е кацнал в родния си дом в Ливан.

Още по темата

"Тръпката беше, че накрая ще мога да разкажа историята си", каза той.

Гон беше арестуван през ноември 2018 г. заради твърденията на Nissan, че е занижил годишната си заплата и е злоупотребил с фирмените средства, което той отрича. По това време той е председател на японския автомобилен производител. Гон е председател и на френската автомобилна компания Renault и шеф на трипосочен съюз между производителите на автомобили и Mitsubishi.

В крайна сметка стана ясно, че спорното намаляване на разходите в Nissan е спасило автомобилния производител, а това го превърна в много уважавана и разпознаваема фигура. Но той настоява, че това е било "съпътстваща щета" в отговор на Nissan срещу нарастващото влияние на Renault, който все още притежава 43% от японската компания.

Документалният сериал Storyville описва неговия необикновен възход и внезапно падане в Carlos Ghosn: The Last Flight, който ще бъде показан по BBC 4 в сряда, 14 юли.

"Шок, смразяваща травма"

Описвайки момента на ареста си на летището в Токио преди три години, Гон казва: "Все едно сте ударени от автобус или ви се е случило нещо наистина много травматично. Единственият спомен, който имам от този момент, е шок, смразяваща травма", споделя той.

Гон е откаран в центъра за задържане в Токио, където са му дадени затворнически дрехи и е затворен в килия. "Изведнъж трябваше да се науча да живея без часовника, без компютъра, без телефона, без новините, без писалката - без нищо", спомня си той.

Повече от година Карлос Гон прекарва дълги периоди в ареста или е държан под домашен арест в Токио, след като е бил освободен под гаранция. Не е ясно кога ще се проведе съдебен процес, а той се опасява, че може да отнеме години. Гон е изправен пред още 15 години затвор, ако бъде осъден, в държава, която налага присъди в 99,4% от делата.

По време на домашен арест, когато властите казват на Гон, че няма да му бъде разрешен никакъв контакт със съпругата му Карол, той решава да намери изход.

"Планът беше, че не мога да покажа лицето си, така че трябва да бъда скрит някъде", разказва той. "И единственият начин да бъда скрит беше да бъда в кутия или да съм в багаж, така че никой да не ме вижда, никой да не ме разпознава и планът да работи.“

Той казва, че идеята да се използва голяма кутия, която обикновено съдържа музикални инструменти, "е най-логичната, особено че по това време е имало много концерти в Япония".

Но как някой някога толкова известен, а вече и скандален в Япония, ще може да стигне от дома си в столицата до летището и да избяга?

"Трябваше да се държим възможно най-нормално през деня. Да бъде нормален ден, в който да имам нормална разходка с нормални дрехи, нормално отношение и изведнъж всичко да се промени", разказва Гон. След това той заменя костюмите, които носи години наред като високопоставен изпълнителен директор в глобалния автомобилен сектор, с нещо малко по-небрежно - дънки и обувки.

"Трябваше да ходя на места, където никога не съм бил, да купувам дрехи, които никога не съм купувал. Всичко това беше част от плана, за да получа максимален шанс да постигна успех и да не привличам никакво внимание към себе си", спомня си той.

Моментът на истината

От Токио Гон пътува с бърз влак до Осака, където частен самолет чака на местното летище, за да го отведе далеч. Но първо - кутията чака Гон в близкия хотел.

"Когато влезете в кутията, не мислите за миналото, не мислите за бъдещето, а само за момента", казва той. "Не се страхувате, нямате никаква емоция, освен огромната концентрация върху факта, че това е вашият шанс, не можете да го пропуснете. Ако го пропуснете, ще платите с живота си, с живота на заложник в Япония."

Гон е транспортиран от хотела до летището от двама мъже, баща и син - Майкъл и Питър Тейлър, които се представят за музиканти.

Като цяло Гон смята, че е бил в кутията около час и половина, въпреки че изглежда, че се е чувствал сякаш е продължило "една година и половина".

Частният самолет излита навреме и Гон - вече свободен човек - сменя самолета в Турция, преди да кацне в Бейрут на следващата сутрин. Ливан няма договор за екстрадиция с Япония, така че на Гон е позволено да остане там.

Оттогава обаче американците Майкъл Тейлър и синът му Питър са предадени от САЩ на Япония и сега са изправени пред три години затвор заради помощта, която са оказали на автомобилния шеф.

Също така пред опасност да попадне зад решетките е и Грег Кели, бивш колега на Гон в Nissan, който остава под домашен арест в Токио заради твърденията, че е помогнал на бившия си шеф да прикрие доходите си. Кели отрича обвиненията.

Какво ще кажете за хората, които са останали в Япония, попитан е Карлос Гон.

"Казаха ми, че краят на процеса на Грег Кели вероятно ще бъде до края на тази година. И тогава Бог знае какви ще бъдат резултатите от това съдебно следствие по, както казах, фалшив причина", казва Гон и добавя: "Съжалявам за всички хора, които са жертва на системата за заложници в Япония."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
0
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Всъщност японците никога не са се отличавали с особен интелект. Общо взето робско племе са и имат склонност да крадат безочливо. И писменост, и традиции, че и част от културата си крадат от Китай. Изобщо нация която за 2000 години не се е научила че рибата се готви - не ми я хвалете!
9
1
 
3
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Гон спаси Нисан и го изправи на крака, Мицубиши също получи шанс. Гон е гений в автоиндустрията.За няколко години той преустрои тези гиганти, като Рено си остана водещ собственик.Японските автокомпании не можаха да преглътнат факта, че Европа и европеец така се намесиха в тяхната индустрия. като най-върли националисти започнаха всякакви нападки, с крайна цел да си върнат управлението. Не стана. И сега им остава само разправата с пионките.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пратим тиквата в Япония .Там каскети да го пазят няма . 99,4 % доживотен пандиз .
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
10 години само за мутра
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горе-долу така си представям че ще избяга и Тиквата за да се прибере в Турция.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да го съдят, защото си е намалил заплатата... В японската форма, ако най-големия шеф си намали заплатата, всички шефове под него също трябва да им намалят заплатите.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който бяга от правосъдието, не му е чиста работата. Освен ако не бяга от Гешев.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъже, в Япония има демокрация и човешки права. Той ще каже и че в Мадагаскар има глад и хората умират
2
2
 
8
 
! Отговори
Рено Ентусиаст преди 2 години
Направи "умните" японци да изглеждат като пълни глпци
1
5
 
4
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Нито го познавам, нито искам да го познавам.

Спонсорирани публикации