Иска ли футболният свят да се справи с хомофобията?

ЛГБТК+ общността не се чувства достатъчно подкрепена
6 окт 2021 20:30, Нели Христова
62
Иска ли футболният свят да се справи с хомофобията?
Снимка: БГНЕС

В света има само няколко футболисти от най-високо ниво, които се почувстваха сигурни да признаят каква е истинската им сексуалност. Малцина са го направили, докато все още играят.

Но не само футболните звезди се притесняват от приемането в своя свят - същото важи и за феновете.

Ако Уелс се класира за Световното първенство през 2022 г., това ще бъде сбъдната мечта за Джеймс Брининг. Като дългогодишен фен на националния отбор, Бриннинг не би искал нищо повече от това да види Гарет Бейл, Арън Рамзи и компания да стигнат до най-големия международен футболен турнир.

Но ако "Драконите" все пак се окажат на световната сцена догодина, за първи път от повече от шестдесет години, тогава Брининг е изправен пред възможността да не може да пътува, за да гледа на живо някой от мачовете на отбора - не заради ограниченията на коронавирус, а тъй като е гей и това световно първенство трябва да се проведе в Катар, където хомосексуалността е незаконна и се наказва с до три години затвор.

"Да можеш да гледаш как Уелс играе на Световното първенство по футбол би било възможност веднъж в живота", казва Брининг пред CNN. "Но, честно казано, просто не знам дали бих могъл да отида, защото няма да се чувствам в безопасност. И наистина е обезпокоително да се мисли за това - защото трябва да мога да бъда част от такъв огромен момент в историята на уелския футбол, ако това се случи."

През юли организаторите на световното първенство в Катар заявиха пред CNN, че няма да попречат на никого да влезе в страната въз основа на "сексуална ориентация" или дори на други аспекти, включително тяхната "раса, религия, вероизповедание".

"Това световно първенство е отворено за всички", заявиха те.

Решението, взето от ФИФА, домакин на турнира да бъде страна, където феновете на ЛГБТК+ общността потенциално не се чувстват добре дошли, е само един аспект на по-широк проблем, пред който е изправен футболът в момента -  в който привържениците от ЛГБТК+ общността смятат, че хомофобията се засилва в спорта и управляващите органи не правят достатъчно, за да се справят с нея.

В изявление пред CNN говорител на ФИФА заяви: "Както е посочено в Стратегията за устойчивост на Световното първенство по футбол, Катар, като страна домакин, е напълно наясно със своята отговорност да се придържа към очакванията и изискванията на ФИФА относно правата на човека, равенството и недискриминацията. Катар се ангажира да гарантира, че всеки ще може да се наслади на турнира в безопасна и приветлива среда, да изгради мостове на културно разбирателство и да създаде приобщаващо преживяване за всички участници, посетители и местни общности, включително от ЛГБТИК+ общността."

"ФИФА е уверена, че всички необходими мерки ще бъдат въведени за феновете от ЛГБТИК+, общността, за да се насладят на турнира в приветлива и безопасна среда, както всички останали", допълват от организацията.

Притесненията на Брининг не се ограничават само до най-престижния футболен турнир.

Феновете от ЛГБТИК+ общността, казва той, често се налага да изследват какво е отношението към ЛГБТИК+, хората в определени нации, когато събития като Еврото, Лига Европа и Шампионската лига се провеждат там, преди да предприемат пътуват в чужбина, за да подкрепят отборите си - само за да знаят дали ще бъдат безопасни да стъпят на стадионите.

В Обединеното кралство Бриннинг посочва, че е дълбоко обезсърчаващото преживяване да чува хомофобски песни от трибуните, излизащи от устите на фенове на същия клуб.

"Спомням си как гледах "Спърс" (Тотнъм Хотспър) да играят с Челси във ФА Къп и бях толкова развълнуван", разказва Брининг. "И тогава се разнесе тази позната песен Rent Boy. Бях толкова разочарован, не само защото трябваше да слушам хомофобски език - а защото идваше от други фенове на "Шпорите". Това просто отнема от приятелството, което трябва да споделите с останалите почитатели на отбора."

Песента, за която говори Брининг, е унизителна песен, която се счита за дълбоко обидна за ЛГБТИК+ общността и която се използва от години за подигравка с Челси.

В изявление по темата за дискриминационна злоупотреба в началото на новия сезон изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Мастърс каза: "Мисля, че много ясно казахме, че борбата с дискриминацията е приоритет за Висшата лига, както и всички останали на нашите клубове. Въведохме забрана за цялата лига, така че ако бъдете хванати, няма да можете да гледате мач не само на собствения си клуб, но и на всички други клубове от Висшата лига."

Мастърс също така каза, че Висшата лига "работи с фен групи, с фенове, за да помогне за финансиране на известно образование на феновете, така че хората да могат да разберат напълно въздействието на дискриминационното насилие".

В Закона за футболните престъпления - въведен за първи път във Великобритания през 1991 г. - не се споменава нищо за хомофобски песни или използването на хомофобски език на стадионите като престъпление. Дори и съгласно частта от закона, която счита за нарушение да се ангажираш при скандиране от "инцидентен" характер няма конкретно позоваване на хомофобския език или хомофобията като "неприлично" поведение.

Наистина ли управляващите органи на футбола се опитват да изкоренят хомофобията?

През август Асоциацията на професионалните футболисти - съюз на бивши и настоящи футболисти от английските лиги - публикува анализ на онлайн злоупотребите, насочени към футболистите между септември 2020 г. и май 2021 г.
Установено е, че почти една трета от всички обиди, насочени към играчите, са хомофобски.

През декември 2020 г. този вид злоупотреба достигна своя връх - в същия месец, в който кампанията Rainbow Laces, посветена на демонстрирането на подкрепа за общността на ЛГБТИК+ в целия спорт, започна да се провежда в целия английски футбол.

Анализът на PFA дойде само месец след края на Евро 2020 - състезание, което при цялата радост, което донесе, също служи като място за дискриминация спрямо футболните фенове от ЛГБТК+ общността.

На 23 юни Германия се изправи срещу Унгария в игра, която беше облечена в атмосфера на напрежение и дълбок дискомфорт, тъй като ЛГБТК+ активистите разясниха опасенията си, че не се чувстват особено добре дошли.

Преди мача ЛГБТИК+ феновете, техните поддръжници и германските представители, включително кметът на Мюнхен Дитер Райтер, бяха отправили искане до УЕФА - ръководния орган за европейския футбол - за разрешение да освети Алианц Арена в цветове на дъгата. Искането е направено в знак на солидарност с унгарската ЛГБТК+ общност, след въвеждането през лятото на законодателство в Унгария, забраняващо всякакви материали в училищата, за които властите смятат, че са виновни за "насърчаването" на хомосексуалността или промяната на пола.

Законодателството е едно от поредицата разделящи политики, подкрепяни от унгарския лидер Виктор Орбан, който преди протестира срещу ЛГБТИК+ хората и имигрантите. "Не става въпрос за хомосексуалисти, а за децата и родителите", каза Орбан през юни за законодателството.

УЕФА отхвърли искането на Райтер и издаде изявление, в което твърди, че решението се дължи на неговия "политически контекст", като напомни на света, че самият орган е "политически и религиозно неутрална организация".

Отказът на УЕФА да позволи да се действа толкова доброкачествено, като осветяването на стадион с цветовете на флага на дъгата, не само остави редица футболни ЛГБТК+ фенове да се чувстват отблъснати и отхвърлени - това също повдигна въпроса какво точно правят ръководните органи във футбола, за да защитят и овластят любителите на играта, които не са хетеросексуални или цисгендерни.

Всичко това накара феновете, клубовете и играчите футбола да попитат: Дали футболният свят се интересува от изкореняването на хомофобията от играта?

Лу Енгълфийлд, директор на Pride Sports и ключов лидер в глобалната кампания "Футбол срещу хомофобия", смята, че ръководните органи на футбола могат да направят много повече в борбата с този вид дискриминация.

"Тази година УЕФА лицензира Европейското първенство в страни, които забраняват ЛГБТК+ прояви на гордост и солидарност", казва тя пред CNN. "След това те не застанаха до общността, когато им се наложи, и позволиха на нации, които насърчават все по-хомофобски настроения, да се разбунтуват. А това всъщност пряко се противопостави на принципите на УЕФА за защита и отстояване на правата на човека."

Енгълфийлд посочва, че сред привържениците от ЛГБТК+ общността във футбола има резонен въпрос дали те наистина имат глас в управлението на спорта - тъй като техните притеснения относно наличието на враждебност и хомофобия в играта често остават без внимание: "Преди Европейското, например, няколко футболни организации и инициативи представиха писмо до УЕФА, за да изразят притесненията си от хомофобската реторика и обстановка, които могат да бъдат открити в някои от приемащите нации“, каза Енгълфийлд. "И никога не получиха отговор. До ден днешен все още няма потвърждение на писмото."

За Енгълфийлд липсата на отговор от страна на УЕФА на това писмо показва "провал" от тяхна страна да защити ЛГБТК+ феновете.

"Знаем, че има усложнения, когато става въпрос за провеждане на големи футболни събития в нации със собствено законодателство и отношение към правата на ЛГБТК+ хората", казва тя. "Но има начини да се справим с одобрената от държавата хомофобия, но УЕФА не се справи с това  по време на Евро 2020. Изобщо."

Що се отнася до начините за справяне със задачата да се гарантира, че ЛГБТК+ феновете  се чувстват сигурни и добре дошли на мачовете, провеждани в среди, които са дом на тежка хомофобия, Енгълфийлд бърза да предложи какво УЕФА и ФИФА могат и трябва да направят.

"Когато последното световно първенство се проведе в Русия, например, FARE-мрежата за борба с дискриминацията за футбол в Европа и по-далеч , използваше две места, едно в Санкт Петербург и едно в Москва, наречено "Къщи за разнообразие", обяснява тя. "В тези къщи се проведоха семинари и се прожектираха информационни филми, предназначени да насърчат солидарността към ЛГБТК+ хората и да се повиши осведомеността за тежкото положение, с което ЛГБТК+ хората толкова често се сблъскват в Русия. Това беше толкова въздействащ начин за осигуряване на подкрепа за футболните фенове  - не изискваше от нас да бойкотираме турнира, но вместо това създаде безопасни пространства за нас и насърчи другите да научат повече за нашата общност, нашите борби и нашите гордост", обяснява тя.

"Това ни позволи да използваме турнира, за да подчертаем факта, че  ЛГБТК+ хората съществуват във футбола, и да насърчим съюзничеството", добавя Енгълфийлд

Тя остава разочарована, че когато мачовете на Евро 2020 се провеждаха в нации, където хомофобски настроения могат да бъдат намерени почти на всеки ъгъл, нямаше подобни "къщи за разнообразие" или инициативи, предназначени да подкрепят  ЛГБТК+  феновете, създадени от УЕФА.

"Футболът трябва да се развива, за да включва малцинствата - или играта ще умре"

Рори Маграт е професор по социология в университета Солент в Саутхемптън, чиято работа се върти около ЛГБТК+ идентичността във футбола, приемане на хомосексуалността сред футболните фенове, политика срещу дискриминация и представителство на спортни медии.

"Въпреки че през последното десетилетие се наблюдава увеличение на видимостта на ЛГБТК+ хората във футбола, тъй като Rainbow Laces стартира и след като изявени играчи като Хари Кейн и Джордан Хендерсън започнаха да носят лентите с ЛГБТК+, това все още не е достатъчно", казва Маграт

"Кампанията Rainbow Laces продължи само няколко седмици в началото на сезона, така че какво от това ? Играчите не носят лентите през цялата година. Какво се случва с видимостта за ЛГБТК+ феновете във футбола, когато не е месецът на Прайд?"

Маграт смята, че трябва да се направи повече за борбата с хомофобията в спорта по всяко време на годината, а не само когато празнуваме общността в определени месеци. Той е на мнение, че проблемът отчасти се крие и в друг от основните ръководни органи на футбола и неговата тенденция да "реагира" на социални проблеми, вместо да поема водеща роля по тях.

"ФА  - Футболната асоциация - отговорна за надзора на английския футбол - обикновено са реактивни, а не проактивни, когато става въпрос за борба с хомофобията", казва Маграт. "Въпреки че през последните години наблюдаваме повишена видимост, това се дължи на външен натиск и кампании от групите на привържениците на ЛГБТК+ хората, водени от фенове на клубове, на които ФА е отговорила, а не на вътрешна инициатива.“

В изявление говорител на ФА каза пред CNN:

"ФА е твърдо против всички форми на предразсъдъци и ние сме ангажирани да се справим с хомофобията, бифобията и трансфобията на всяко ниво на английския футбол. Ние се стремим да гарантираме, че футболът на всички нива е приветлив, приобщаващ и безопасна среда за всички."

FA също така конкретно посочва темата за видимостта на ЛГБТК+ по време на Евро 2020.

"Ние вярваме, че образците за подражание и съюзниците са от ключово значение за повишената видимост и се гордеем, че бяхме в съюз с ЛГБТК+ общностите по целия свят по време на мача на Англия на УЕФА ЕВРО 2020 срещу Германия това лято“, се казва в изявлението. "Ние приветстваме знамето на Pride във всички мачове на Англия на стадион "Уембли" и продължаваме да показваме подкрепа за групата от привърженици Three Lions Pride, като същевременно предоставяме пример за подражание и съюзнически програми на нашите служители, в партньорство със Stonewall."

Далеч от английския футбол Маграт смята, че като избират за домакини на големи състезания нации, които наказват еднополови връзки и действия, ФИФА и УЕФА изпращат смесени съобщения до ЛГБТК+ феновете на футбола.

"От една страна феновете виждат видни играчи, носещи ленти с техния флаг, което ги кара да мислят, че има място за тях във футбола", казва Маграт. "А от друга страна, следващото световно първенство се провежда в Катар - където ЛГБТК+ феновете знаят, че са изправени пред последствия, ако се изявят публично, докато са там."

Маграт смята, че УЕФА и ФИФА не успяват да застанат правилно в солидарност с ЛГБТК+ общността, както направиха по време на мача Евро 2020 между Германия и Унгария, че не искат да бъдат част от каквито и да е "политически действия или изявления". Това, според него, им позволява да избягват предприемането на сериозни действия срещу одобрената от държавата хомофобия, проникваща във футбола.

"Когато не показват демонстрации на подкрепа за общността, например в отказа си да осветят Алианц Арена в цветове на дъгата, те се опитват да деполитизират футбола", казва Маграт. "Сякаш никога досега не е имало политика в спорта!"

В цялото си изследване Маграт е установил, че макар много ЛГБТК+ феновете да смятат, че футболът става всеобхватен, почти всички онези, с които той говори, все още не мислят, че футболът е приветливо място за тях.

И тъй като най-влиятелните ръководни органи на спорта са обвинени, че не са оказали подкрепа на общността, когато тя е била най-необходима, хомофобията продължава да се развива през красивата игра.

"Феновете все още смятат, че трябва да проявят хетеромаскулино поведение, за да се впишат", твърди Маграт. "Въпреки положителните промени в нагласите, които видяхме през последните няколко години, има несъответствие между възприятията за видимостта на ЛГБТК+ хората във футбола и преживяванията на самите фенове."

Тъй като най-мощните институции във футбола са безразлични към хомофобията, която толкова ясно съществува в спорта, Маграт предупреждава, че - освен ако не бъдат предприети сериозни действия за справяне с проблема - играта е изложена на риск в бъдеще.

"Футболът трябва да еволюира, за да включва малцинствата и ЛГБТК+ феновете - ако това не стане, те губят тези фенове завинаги и изключват голям брой хора", каза Маграт. "Ако не подобрим културата във футбола, за да го направим безопасно място - и ако неговите ръководни органи не направят достатъчно, за да гарантират това - тогава играта ще умре."


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Киряков навремето какви пръсти им пускаше в задния вход
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Брининг е изправен пред възможността да не може да пътува, за да гледа на живо някой от мачовете на отбора - не заради ограниченията на коронавирус, а тъй като е гей"-----------------Трябва да копираме тази формула, за да ги спрем дори да се показват по улиците.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя убавец, дето се притеснявал да иде в Катар да не мисли да се фръцка по улиците там и да задява араби? Ако се съобразява с местните обичаи никой нищо няма да му направи. Или ще реве, докато получи безплатна екскурзия и билет, щото така е свикнал - всичко, което не получава е защото някой лош хетеро не му дава.
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Политиците ни натрапват нарочно педерунгелите, защото огромна част от тях са такива. А обратните мразят обикновенния човек. Плюя аз на всички тези болни твари. Никога не съм скачал срещу тях и не съм ги обиждал , но нама сила на света ,която ще ме накара да ги харесам . Просто неискам да ми се мешат в живота , а те точно това целят .
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кой каквото иска да си завира отзад, само да не ми реве, че не го харесват и не уважават "правата" му да си пъха разни неща там. И дано един ден, всички гейове се заселят на едно и също мяст0, така че след 30-40 години да изчезнат по естествен път. Амин.
37
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредната доза гей пропаганда! Колкото и да ревете, няма да променям живота си, за да угодя на ненормалниците. Гейовете и женичките нямат място във футбола, това е мъжка игра, а някаква лигавщина!
36
2
 
32
 
! Отговори
Каква хомофобия преди 11 месеца
ви гони постоянно, бе? Какъв расизъм ви се привижда навсякъде? Белите хетеросексуални хора сме най-толерантни и тъпеливи към всички извратености, които се опитвате да ни натрапите. Но явно грешим, защото ставате все по-нагли. Да не би Нелито Хр. и останалите й колеги да са комбинация между третия пол и шестата раса?
35
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма как някакъв минимален процент от психично болни хора да таковат майката на целия свят . Аз това няма да го приема, никога.
34
2
 
23
 
! Отговори
@ преди 11 месеца
"Футболът трябва да се развива, за да включва малцинствата - или играта ще умре"Точно обратното. Ако футбола тръгне да угажда на малцинствата и на всеки различен, точно тогава ще умре. Футбола се гледа от 99% нормални основно мъже, но и жени. Ако се опиташ да им натрапиш нещо, което засяга 1% в най-добрия случай, какъв ще е резултата скъпи Айнщайн? Да си провеждат политиката в спортове, които са предназначени за тях. Фигурно пързаляне, балет, гимнастика и подобни.
33
1
 
20
 
! Отговори
Ами преди 11 месеца
Футболните агитки мразят меки китки! Както всички психически здрави и нормални хора.
32
9
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 11 месеца
Че то 99% от футболистите са обратни. Няма как хетеросексуален мъж да стане футболист.
31
1
 
9
 
! Отговори
Лош хомофоб преди 11 месеца
Аз ще ви отговоря - НЕ, НЕ ИСКА!
30
0
 
30
 
! Отговори
Светозар преди 11 месеца
Леле, какъв ферман ! Абе, господа журналисти вие романи ли пишете ? Мислите ли, че някой ще го прочете това ? На изречение ли плащат ? Аз го изчетох с усилие и отегчение, ама 99.9% от няма да го прочетат. Или не ви интересува, дали някой ще го прочете изобщо ? Такива романи в интернет се пишат, ако е нещо интересно и държащо вниманието на публиката.
29
3
 
32
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
Проблем не е хомос*ексуализмът,а пропагандата му,която става все по нагла и дразнеща!Както и претенциите за несъществуващи права.Впрочем,ако въпросният фен-ге*й се държи като нормален,нищо не го заплашва в Катар.Ако обаче смята да прави ****д*ераски неща там-логично ще пострада.
28
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
Я!..И такъв БИБЛЕЙСКИ персонаж,като..Еееееева,е "запретен за употреба тук%"?!?!?!..Нещо уптян ойде коня у ряката..
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
пак ли ще ни занимавате с болните мозъци на малка група хора да се лекуват и им желая всичко най-хубаво
26
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква хомофобия сънувате? "Новото нормално", няма нищо общо с нормалността. Има мъж и жена. От двата пола се ражда дете и биологичния ни вид продължава. Точка. Трети пол, транс-мега-гига сексуален, варени картофи, зелени марули нямат нищо общо с природните закони.Ако ще учените и в.ангина /член да ти лепнат на челото, си оставаш мъж/жена
25
5
 
11
 
! Отговори
Нане преди 11 месеца
В катар ше им перат по 100 камшика на голо, и по 5 годин в панделата на извратеняците...))
24
2
 
8
 
! Отговори
Друга тема преди 11 месеца
В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите !
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
do 13 "Хората прибягват до сурогатно майчинство, когато бременността от медицинска гледна точка е невъзможна или представлява неприемлива опасност за здравето на майката, или когато човек е сам, или двойка мъже желаят да има дете (деца)." Аре се изкажи пак, разбирач!

Спонсорирани публикации