Сеч за жените в Туркменистан, забраниха им маникюр, дънки...

Пластичните операции също остават извън закона
14 май 2022 09:48, Александър Попов
243
Сеч за жените в Туркменистан, забраниха им маникюр, дънки...
Снимка: БГНЕС

Туркменистан наложи серия от забрани на жените в страната, сред тях са да си правят маникюр, да се подлагат на пластични операции и декоративна хирургия, забранено им е да правят аборти.

Дамите също така нямат право да носят "тесни" дрехи, да боядисват косите си, да удължават ноктите си или да си слагат мигли, както е забранено и уголемяването на гърдите.

Подготвяните в последните седмици забрани са причина много жени в страната да загубят работата си уж заради поставени гръдни импланти или увеличени устни.

В Ашхабад и други туркменски градове полицията задържа жени с изкуствени мигли и нокти и ги отведе в полицейските управления. Там са били принудени да се "отърват" от миглите или ноктите си, и им е била наложена глоба от 140 долара.

В Ашхабад най-малко 20 стюардеси са били уволнени през последните седмици за предполагаемо използване на ботокс и уголемяване на устните. Около 50 служителки на националния железопътен оператор са загубили работата си заради гръдни импланти и уголемяване на устни, твърдят източници.

В резултат на ограничителни мерки десетки салони за красота в цялата страна спряха дейността си, след като получиха предупреждение от полицията за забраната за „неразрешени“ процедури и услуги на клиенти.

Новите правила включват забрана за носене на сини дънки и всякакви други прилепнали дрехи. Разрешено е носенето на широки дълги рокли.

Служителите на реда, обаче, са упълномощени да задължат жени за носене на „грешни дрехи“. Полицаите снимат нарушителите, съставят им протокол и ги принуждават да платят глоба.

Забранено е и носенето на бели сватбени рокли.

Властите забраниха на жените да се возят в коли с мъже, които не са им роднини. Полицаи от Пътната полиция спират коли с пътници и изисква доказателства, че жената е роднина на шофьора. Жените нямат право да сядат на предната седалка до шофьора.

От април тази година бе въведена и забрана за извършване на аборти. Правозащитни организации отбелязват, че Туркменистан разрешава аборт до 5-ата седмица на бременността, докато в другите страни е до 12-та седмица.

Правителството, обаче, обнародва закона, който беше приет още през 2015 г. без обществено обсъждане. Този закон забранява абортите, тъй като повечето жени в петата седмица от бременността дори не знаят, че са бременни.

Жените в страната обмислят провеждането на масови протести.


243
Още от Войната в Украйна
Какви уроци научи Северна Корея от войната в Украйна?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вече е късно.. Целият Туркменистан се изсели в Истанбул.. чувстваш се все едно намериш в друга държава...
174
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Съседи на Иран и Афганистан и бъка с газ и петрол - какво друго може да се очаква. Наистина Запада трябва да впрегне целия си интелектуален ресурс и да отърве енергетиката от зависимост от газ и петрол. И тогава средновековните азиатски държави държави, т.е. ислямските, + Мордор ще цъфнат и ще вържат.
173
3
 
8
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 6 дни
Таз държава територията требва да са разпредели между съседите си. Не че наоколо е цвете за мирисане но ще е по добре така.Пък ако искат сички жени моми може да дойдат в България, ще си намерят се некой ерген, щото доста има, ще си правят които искат, маникюр, масаж, и е са длъжни да носят бурки в 40градуса жега. Ненирмална работа.
172
1
 
14
 
! Отговори
ВАРНА преди 6 дни
НА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ КАКВО ИМ СТАВА, НЕКАДЪРНИЦИ ВСЕ ЖЕНИТЕ ИМ СА ВИНОВНИ. НЕ ЗНАЯТ ОТ КЪДЕ СА ИЗЛЕЗЛИ.КАК ТАКИВА ЛОШИ ХОРА ГОСПОД НЕГИ ПРИБИРА В АДА.
171
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
До философ - да, женски родител съм и съм хиляда процента сигурен, че такъв като теб няма да припари до дъщеря ми. Направи си справка и виж как живеят жените и какви права имат в най-богатите и уредени страни, до които всички се мъчат да се доберат, доста ще се разочароваш, като разбереш.........
170
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Ви преди 6 дни
Религиозните са във възход навсякъде.Прости, прости, но на другите акъл дават.В главите им нищо не влиза и само злоба таят.Явно света е забравил какви л..на е ял религиозни. Вашите дядовци решиха проблема от 1920 насам, но сега "традициите" връщате т.ъ.пун.гери.
169
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Като се замисля, светът е крайно несправедлив и за мъжете, и за жените. Първите трябва едва ли не да работят на три места и то не за богатства, а за сносен живот, тъй като шепа прибират парите, а вторите потискани от вековни чудовищни закони, ограничаващи ги дори някъде по света и да излизат от къщи навън. Наистина трябват някакви радикални промени.
168
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Права да има за всеки! Ако се спазват законите, няма значение дали си мъж, жена ли и т.н. А за раждаемостта - трябва железен закон - като искаш да оставиш много гени на този свят, ти трябва и да си ги отгледаш! Никакви детски и темподобни! Нещата ще се нормализират от само себе си дори за десетина години! това сега е абсолютно извррращение!
167
5
 
3
 
! Отговори
жена преди 6 дни
не познавам нито едта омъжена за тези, които изброявате. Не знам причината за вашето озлобяване, може и да имате, мислете си каквото си искате, вашето мнение няма никакво значение. За щастие.
166
2
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 6 дни
Такива като философ ще се преродят като жени, без собственост, без абсолютно никакви права, без имена дори, защото ще са ивановица, драгановица, ще раждат всяка година, ще са вързани към печка и корито, защото перални няма да има, а някой, като се върне от публичния дом, ще ги бият за удоволствие, защото все нещо няма да му хареса, защото ще му е безсолно, люто, рядко, гъсто и т.н.
165
1
 
10
 
! Отговори
анонимна преди 6 дни
До жена - не спорете с фанатици, безмислено е, освен това са и тъ.пи, аргументи при тях няма, има само врещене.
164
0
 
7
 
! Отговори
777 преди 6 дни
А могат ли да дишат когато са в едно помещение с мъже на друга възраст?Защо вървят назад тези мюсюлмани?Сигурно смятат, че ако погледнеш жена и тя е вече бременна! По *** раса не съществува!
163
1
 
9
 
! Отговори
жена преди 6 дни
Много си нагъл, философе. Свободата, за която са изписани тонове, е само за вас, така ли, а за нас робство, да, ама не. Въпрос - защо и в далечното минало, когато жените и грам права не са имали, сте се млатили ноностоп, беднотия до шия, болести и живот средно около 40 - 50 години. Жените били виновни за упадъка - сега надали има такъв упадък, който е бил напр. през средните векове, напротив има напредък.
162
14
 
3
 
! Отговори
философ преди 6 дни
Колкото и да се отричате,природата е създала мъжа и жената различни.Във всичко.това важи и за труд,поведение,психика и пр.Под формата на "равенство",жената започна да прави неща,оито не са присъщи.Във всяка област.Под претекст "свобода",всъщност жената стана безконтролна,и.....започна моралния упадък на христ.свят.Кажете,че ве е вярно.В свят,където жената не е морално разпусната,сима семейсва,има и деца.Другото са приказки на озлобени жени и женски родители.
161
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
Стига сте спорили за раждаемост, та раждаемост! Ако имате по седем - осем да не си мислите, че няма да стоят гладни? Ще ликвидирате Земята с тези ваши пр.остотии! Нищо прекалено, са казали мъдрите! По темата - също се отнася и за това нищо прекалено - въпрос на време да надигнат глави жените.
160
1
 
5
 
! Отговори
един преди 6 дни
До ерген - прочетох това, за което пишете - разбира се, че анонимна е права - основно президенти, сенатори, директори, мениджъри и други началници засега са мъже. Не само у нас. Ако отричате това, просто не сте честен. А раждаемостта не намаляма само и единствено заради жените, а поради много причини. Имам братовчеди, които и по едно не искат. Дори имам впечатление, че жените са по-склонни да родят, дори и не толкова много деца, но нещо все не става....
159
0
 
2
 
! Отговори
Каунь преди 6 дни
Ислям, шериат, - 16 000 г.
158
1
 
2
 
! Отговори
един преди 6 дни
Вече надали искат да се омъжат повечето. Според мен - не. Немалка част предпочитат сами, с по една дете, намират начин да го гледат. И причините не само в жените, а в промяна на нравите изобщо, не търсете непременно вини. Но аз съм оптимист и не мисля, че ще се затрием поради това и че други щели да ни превземат. Неведоми са пътищата божии.
157
1
 
3
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 6 дни
Единствената ми надежда, че някои тук се шегуват. А ако ли не, вън от хубавата ни цивилизована страна, има достатъчно по света място и за тях. Тъкмо жена няма да видят никъде, но ще има да ги издържат докато се преселят в по-добрия свят!
156
9
 
1
 
! Отговори
Нухрадин Мандырбаев преди 1 седмица
Само така. Трябва да се върнем към средновековието. Allah е велик.