Бюти съвети: Как порите да изглеждат по-малки?

Отговорът се крие в рутинната грижа
28 мар 2023 22:30, Дарена Найденова
13
Бюти съвети: Как порите да изглеждат по-малки?
IStockphoto

Вярно или невярно – можете да „изтриете“ порите си? Ако сте отговорили вярно, грешите. Но не се притеснявайте. С толкова много продукти, които твърдят, че свиват порите, и инфлуенсъри, рекламиращи стъклена кожа, разбираемо е да бъдете погълнати от това погрешно схващане. Честно да си кажем, може би няма тема за красота, която да е по-измъчвана от дезинформация. 

„Това ме побърква. Всички реклами казват, че можете да се отървете от порите, а вие просто не можете“, казва дерматологът д-р Робин Гмирек. По думите ѝ, хората сравняват визията си с филтрирани снимки в социалните мрежи, като истината е, че наличието на пори е нещо съвсем нормално и естествено.
 
Първата стъпка към любовта към себе си, е да осъзнаете, че порите не са неудобство, което трябва да бъде изкоренено. Въпреки това, все още може да искате кожата ви да изглежда по-гладка, което, за разлика от свиването на порите, е постижимо. Самите пори няма да изчезнат, но има начини да ги накарате да изглеждат по-малки, ако искате.
 
Какво са пори и какво правят?
 
Като за начало, порите съществуват почти навсякъде по нашите тела и са звездата в здравословното функциониране на кожата. Биологично те служат като отвор на космен фоликул. Вътре има мастна жлеза, която отделя кожна мазнина, наречена себум. Този себум смазва повърхността на кожата ви.
 
Всеки от нас е роден с определен брой пори. Диапазонът се основава на етническа принадлежност, пол и размер на тялото. Според дерматолози, пет милиона пори е средната стойност върху човешкото тяло. Приблизително 20 000 от тях се намират на лицето.
 
Вие също така се раждате с предварително определен размер на порите, който също се основава на вашата генетика. И без значение какво казва любимият ви инфлуенсър, размерът на порите не може да се промени. С две думи казано, няма магически начин да ги свиете. Това, което може да се промени, е колко големи или малки да изглеждат.
 
Когато мъртвите кожни клетки, гримът, мръсотията или, най-важното, маслото попаднат в порите, те изглеждат по-големи. Ето защо мазната кожа и изпъкналите пори вървят ръка за ръка и защо порите са най-забележими в T-зоната, където има по-висока концентрация на мастни жлези. Когато част от това масло се окисли и потъмнее, превръщайки се в черни точки, става още по-видимо.
 

Грижа за кожата през пролетта – шест тенденции, които да следвате

Грижа за кожата – 6 причини за беленето и лющенето

Серум с витамин С – задължителен за всяка кожа

Порите също започват да изглеждат по-големи, когато остареем, защото естественото разграждане на колаген и еластин кара кожата да увисне и да се отпусне, което ги кара да изглеждат по-изразени, отколкото при стегната кожа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смени ЕГН-то и си ти!
8
0
 
3
 
! Отговори
Пен преди 1 година
Ей *** неграмотни , какво е това "бюти" ?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ин Булгериа, на бютито му викаме красота. Лърн булгериан.
6
0
 
5
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 година
че са 20 000 на лицето.18457 са. Преброих ги. И си ги истисквам редовно.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пория малко под ъгъл и мърка като с_лед - Ох котьо
4
0
 
4
 
! Отговори
Тая на снимката преди 1 година
ли е тази Бюти от заглавието, дето дава съветите? Какво съвпадение, че и името и означава "хубост"
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бюти съвети, викате? Що да не са "съвети за красота"? Аман от "журналисти".
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се отдалечите.
1
0
 
7
 
! Отговори
Е6ач преди 1 година
Порим наред, няма значение как изглеждат.

Спонсорирани публикации