Дойдох тук само да гледам този цирк: Как посрещнаха Великден в Киев?

В душата си не мога да ходя в московските църкви, казват пък войници
16 апр 2023 21:18, Нели Христова
117
Дойдох тук само да гледам този цирк: Как посрещнаха Великден в Киев?
Снимка: БГНЕС

В неделя, на православния Великден, мракът над военновременния Киев постепенно избледня, оставяйки върха на камбанарията от 18-ти век, обвит в бледна мъгла.

Скоро след 5.30 ч. сутринта вярващите започнаха да се стичат в катедралата Успение Богородично, която стои в сърцето на Киево-Печерската лавра или пещерния манастир.

Семействата носеха плетени кошници, покрити с ръчно бродирани платове и пълни със сладки великденски хлябове, яйца, боядисани с люспи от лук, сол и месо. Членовете на паството, като се прекръстиха, запалиха свещи, а големият златен канделабър пред иконостаса скоро настръхна от пламъци.

Великден се празнува на това място от 11 век, когато монасите от Атон за първи път издълбали скалистия склон, за да оформят своите килии и светилища, установявайки лаврата като духовното сърце на източното православие.

Но тази година промените бяха в ход. За първи път от 17 век Великденската служба се води от духовници, независими от Московската патриаршия. Или казано по друг начин, богослужението ръководеше Православната църква на Украйна (ПЦУ), а не Украинската православна църква (УПЦ).

Отвън разликата между двете може да изглежда голяма. Но в главозамайващата история на православната общност на разцепления, спорове за власт и декларации за автокефалия (или самоуправляващ се статут), политиката никога не е била далеч.

Киево-Печерската църква от векове е била под властта на Московската патриаршия. Но редица духовници на УПЦ наскоро бяха заподозрени във връзки с Кремъл. През ноември украинската служба за сигурност, СБУ, извърши обиски в манастирския комплекс, като иззе проруска литература, 100 000 долара в брой и руски паспорти.

След това миналия месец правителството, позовавайки се на договора за наем, чрез който на свързаната с Москва УПЦ беше предоставено наемане на манастирския комплекс, обяви, че ще трябва да напусне помещенията до 29 март – освен ако не реши да се присъедини към OCU.

Но много от монасите останаха на мястото си и останаха верни на УПЦ, а митрополит Павло, реши да оспори известието за изгонване чрез съда.

Въпреки това, няколко дни по-късно, на 1 април, той беше поставен под домашен арест до края на май, обвинен в подбуждане на религиозна омраза и оправдаване на руската агресия срещу Украйна – решение, което той обжалва.

Така се оказа, че тазгодишната Великденска утринна служба беше водена от архимандрит Авраамий, изпълняващ длъжността викарий на лаврата от ПЦУ – която сама по себе си се роди през 2018 г. от две отделни преди това украински православни църкви.

На фона на радостта от службата имаше напрежение. Голям полицейски кордон стоеше пред тесните порти на лаврата и проверяваше документите на посетителите.

Преди началото на службата млад мъж, който пожелава анонимност, казва пред The Guardian: "Дойдох тук само да гледам този цирк. Те са го отнели от истинската църква. Добре, технически принадлежи на държавата, но те никога не са направили нищо, за да се грижат за него. А и защо проверяват документите на хората? Те никога не са правили това преди."

Но тогава големите сребърни врати на иконостаса се отворят и вълна от тамян погълъща паството. Тържествените гласове на хора, дълбоките баритони и страхотните вибриращи баси, започват да звучат, но извън полезрението, сякаш цялата сграда резонираше от песнопения и песни.

Блестящо осветени от големи златни полилеи, стените на катедралата блестят със стенописи на стотици брадати светци и пророци, а разпнатият Христос гледа надолу от върха на иконостаса.

В сложен, повтарящ се танц, духовниците се появяват по двойки: единият люлее кадилото, разпръсквайки кадения аромат, другият, облечен в бяла роба с червено-златен пояс през тялото, го следва отзад с висок златен свещник. Тогава дойде големият вик "Христос Возкресе", на който хората отвръщат: "Наистина Возкресе".

Извън катедралата, възстановена през 90-те години на миналия век, след като отстъпващата съветска армия взривява оригинала през 1941 г., вярващите се редят на опашка, за да бъдат осветени и поръсени със светена вода великденските им кошници от духовник, който размахва аспергилум (вид четка, използвана за предназначение).

Във великденската си кошница Анджелика Евдокименко има  домашно приготвени козунаци, зеленчуци и сало, или мас, които да консумира за празничната си закуска и вечерта с гостите. Беше идвала в катедралата миналата година, споделя тя, и ето я отново. Докато нещата се правеха законно, всичко беше наред за нея.

Денис Битуков, родом от Суми в североизточна Украйна и сега войник в разузнавателна част, споделя кратка целувка с партньорката си след благословията – макар и влажна след енергичното пръскане на свещеника със светена вода.

Битуков има какво да изтъкне: „Църквите на Московската патриаршия благословиха войната и одобриха убийството на нашите деца“, казва той, имайки предвид тясната връзка на Владимир Путин с патриарх Кирил от Руската православна църква. „В душата си не мога да ходя в московските църкви. Аз съм войн."

Филип Трунов и Анастасия Каменска, млада двойка родом от Лисичанск в Луганска област, град под руска окупация от лятото, донесоха клонки от върба, която в украинската традиция се свързва със здраве и сила.

"Ние дойдохме тук, защото това е една от най-големите църкви в Киев – а сега е украинска църква", казва пред The Guardian Трунов. "Ако изобщо имаме нужда от църкви, имаме нужда от украински църкви."


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
14
 
7
 
! Отговори
Иванов преди 5 месеца
Аз не разбрах къде е циркът,само че виждам че цяла година уж християнска и православна Русия не спира да бомби Украйна че вече и храмовете разрушава,това са сатани отвсякъде,и затова прошка не трябва да има към русия
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киевската митрополия всъщност става една от обикновените епархии на Московската патриаршия, когато през 1722 г. Петър Велики назначава(?!?) Варлаам (Вонятович) в ранг на архиепископ, а не на митрополит.
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От 988 Киевската Митрополия на държавата Рус (известна като Рутения на запад, Русия в Константинопол) е под патриаршията на Константинопол. По това време Московия е още под управлението на Златната Орда. През 1448 г. Съборът на Московските епископи, без съгласието на Вселенския Патриарх в Константинопол, назначава Рязанския епископ Иона за митрополит на Киев. През 1685 започва анексацията на Киевската метрополия от Московската. Рус по това време вече е изчезнала от картата. През 1721 Иван Грозни преименува Московиското княжество, но превежда името от византийските книги грешно и я нарича Росси
67
13
 
1
 
! Отговори
todor преди 5 месеца
Руснаци и Украинци са безбожници,никой не зачита църквата,а само имитират уважение!!!Даже и Путин с презрение се кръсти!!!
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 88: Това, което си написал, не е дори на нивото на седянка пред блока или дискусия в кръчмата. Дори не ми звучи на нещо, което си прочел някъде и възроизвеждаш тук, защото при пропагандните писаници се скрива истината, подменяйки се с лукава неистина, а ти си написал откровена лъжа. Предполагам, че или сам си сглобил тази глупост, или си чел някъде нещо, но не си го разбрал и запомнил добре, и тук си постнал някаква чутовна глупотевина. Най-хубавото (за теб) е, че писаницата ти е анонимна.
65
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Центърът на православието в държавата Рус (Украина, Балторус/Белорус, Литовското Княжество) е бил Киев, Московското, по това време, не е било част от тази държава. както пише в статията, центърът се мести в Моска през 17 век, НО! Вселенският Владика не признава този акт на Московската Патриаршия -т.е. тя, в този вид не е официална част от Вселенската Църква а е нещо като секта. Това не и пречи да е с претенции за наследник на Римската Империя...да, абсурдно но това е официална идеология там.
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Посрещат укрите Великден спокойно и пак изстреляха снаряди в църквата на Донецк, убиха жена, раниха 7. Дяволски изчадия.
63
1
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 5 месеца
''взривена от отстъпващата Червена армия през септември 1941г.'' - без коментар
62
2
 
12
 
! Отговори
Най-добре преди 5 месеца
приемете КАТОЛИЦИЗМА, като по този начин ще направите мръсно на руснаците и ще докажете вярност към господарите си, а ще си имате и "независима" църква в която и Зеленски няма да вярва.
61
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На евреин църкви не му трябват.
60
40
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Крайно време е московците да забравят за бившата колония Украйна и да се приберат в исконните си блата където им е мястото.
59
18
 
13
 
! Отговори
До Васил преди 5 месеца
Васе, Васееей, пий си самогона и недей да се занимаваш с неща, от които не разбираш. Явно е, че спечели 20 копейки от коментарчето си, но все пак - струва ли си!?!??!
58
38
 
15
 
! Отговори
Подкрепям преди 5 месеца
Христос Воскресе! И. Украйна ще Възкръсне, а руша не ще! Слава на Героите!!!
57
37
 
14
 
! Отговори
Наглост преди 5 месеца
Наглеят си руските таракани, лъжейки как украинците обстрелвали собствените си територии! Преди Путин да пусне ордите си да грабят , убиват и мародерстват, не си спомням да е имало да е имало артилерия из Украйна!
56
15
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе, някой видя ли Зеленски да влиза в църква и да се моли? Не че може да го видим де, нали е евреин! Обаче насъска християни срещу християни антихристчето наркоманясало. И да не забравите да ву дадете каквото иска ей! И после да се прекръстите като добри християни.
55
10
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
72, само да питам, в страната на великия ти задокеатски господар не се ли убиват жени и деца? Или викаш там е друго. Там децата убиват деца директно в класните стаи, деца застрелват учителите си за една забележка, баща изнасилва дъщеря си, но това е хуманно и демократично. Еваларка пич. Добре са ти изкъпали мозъка, чистак нов е вече, да знаеш.
54
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се посвенихте от нищо свято и на празника го ударихте на пропаганда, вие журналята на хранилка!!!! Впрочем нормално, то за вас няма нищо свято, освен зелените шумолящи банкноти...Умнокрасивитета доволно чете за храбрия шивач от укромайната си който бил боец и не искал да ходи в московски църкви...и ето Зеленската администрация е отнела църквите от грабливите нокти на Руската православна....какъв подвиг...за съжаление обаче никой укропитек няма да възкръсне
53
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всъщност нали ни заливахте с пропаганда как Украйна празнува Великден преди седмица, демек католическия такъв! Уж беше цяляла Украйна. Та даже тука някакви псевдо българи крещяха по форумите как трябвало да се откажем от православието и да сме станали католици! А сега изведнъж колко много православни били! Ехо, пропагандата, стиковайте се бе. Или поне си четете пасквилите дето пускате, да не ставате за смях.
52
16
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В какви московски църкви искате да ходини? Всички украинци сте сатанисти. Не ви е мястото в нормална църква, само ще я оскверните с присъствието си.
51
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Църквите трябва да се разрушат и на тяхно място да се построят красиви молове казина или жилища за хората айде стига с тия християни с тия простотии и не знам какви там

Спонсорирани публикации