Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират

Започват проверки на крайните цени
158
Млякото от фермата до щанда поскъпва 6 пъти, все повече животновъди фалират
Снимка: Pixabay

Започват проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните по магазините назад по веригата търговец-преработвател-производител, обяви земеделският министър Кирил Вътев. Причината е в необосновано високите крайни цени, на които се предлагат на потребителите основни хранителни продукти.

Пред БНР млекопроизводители сигнализират, че в търговската мрежа цената на млякото, например, е 6 пъти по-висока от изкупната цена  и все повече фермери фалират.

Още по темата

Как става така че от фермата до магазина литър мляко скача от 60 ст. на 3,60 лева?

"Този въпрос, който ми задават, поне 5 пъти беше задаван на бившия министър на икономиката и той не можа да отговори", казва Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и иронично допълва, че все пак изкупната цена на млякото е успяла да надвиши цената на водата.

"Днес бях много щастлив. Влязох в един магазин и видях, че 1 литър минерална вода е вече 58 ст. и е по-малка от цената на млякото", каза той.

Извън шегата фактите са неприятни - фермите фалират една по една и хората се отказват от животновъдството.

"Аз не мога да кажа колко са за цялата страна, но поне аз знам за десетина ферми и то ферми с по 70-80-90 крави. Последната беше с фотоволтаици на покрива, млад човек – 40-годишен, преди 3-4 дни ги продаде всичките крави", посочи като пример Михайлов.

И животновъдите чакат  адекватна реакция от държавата, допълни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: сиренемляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 9 месеца
Фермерите да съюзът и да си направят фермерски магазини и пазари ,всички ще купуват от тях,аз например всичко купувам от тях,да го духат прекопвачите !
130
0
 
12
 
! Отговори
158 преди 9 месеца
Всичко е спекула. Държавата не може да се намеси, защото е недемократично и непазарно и твърде комунистическо.. Веднага скачат работодателски организации и платени анализатори по медиите
129
0
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 9 месеца
До ветеринарен лекар що ти не гледаш животни ? Това не е лесна работа, а печалбата остава в прекупвачите и магазините, за производителите оставя само гърбенето и рискът. Прекупвачите със собствената си лакомост унищоцижа българското животновъдство.
128
0
 
4
 
! Отговори
Неграмотен отличник преди 9 месеца
До Правете разликапроблема е че ни стригат до кожа всичко по СветА ПАДА ЛИХВИТЕ СЕ ВДИГАТ САМО ТУКА СМЕ В КОВИД ОЩЕ
127
5
 
4
 
! Отговори
Роко2 преди 9 месеца
При Бойко не беше така млекото в магазина беше 2 лв,продадоха на на търговците нема кой да ги бие вече зад врата.Златото пада,имотите падат ,ток,газ по света падат само тука всичко се вдига щото комисионерите ни превзеха докато Бойго го нямаше.
126
1
 
6
 
! Отговори
Правете разлика преди 9 месеца
между производител, прекупвач и продавач. Между производителя и продавача може да има няколко прекупвача. Там търсете проблема.
125
0
 
16
 
! Отговори
заслужаваме си го преди 9 месеца
Спекулата и корупцията станаха еталон за българина през последните години. Подтиснат, изплашен и неграмотен народ, който търпи и мълчи - в това се превърнаха българите. А символ на патриотизма вече са шопската салата, ракията и заснематнето им у фейса. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. За справка - Франция, Гърция...
124
0
 
10
 
! Отговори
Клавдия преди 9 месеца
Нали щеше да има накакъв контрол/таван на цените? Какво стана!?Едно пакетче семки от 130 грама, на вуйчо ти..., е 2.00 лв в кварталния магазин!
123
4
 
10
 
! Отговори
али преди 9 месеца
Повечето фермери не са никакви фермери, разработват ферма, получават субсидии, и когато спре финансирането и свърши програмния период просто ги оставят. Това се случва с хиляди декари овошки, ферми, зеленчукови градини. За съжаление тъжно но това е ралността...
122
0
 
8
 
! Отговори
ветеринарен лекар преди 9 месеца
Вместо да гледат кучета и котки , да гледат прасета например. Животновъдството е в тотален колапс
121
0
 
0
 
! Отговори
До 102 преди 9 месеца
Така се прави, ама при това положение ще трябва само сигнали да пускам и да връщам
120
4
 
7
 
! Отговори
БубоУчка КЮЧЕК преди 9 месеца
Който иска евтино мляко и домати сам да си произведе. "Я че кОпам цело лето като улав да може нЕкой граждАнин да *** доматЕ на безценица дорде льока ракийца на сЕнка да се не пОти!" Само брашно от червеи и бръмбари по брюкселска рецепта за вас- лентяи. :D :D :D
119
6
 
15
 
! Отговори
Домати преди 9 месеца
Ставащи за ядене розови, 7.80 по малките магазини, преди месец 10 лв. Държава НЯМА, има спекуланти по веригата, грабещи сънародниците си безобразно. Ако ги санкционираш ще грачат, че им пипаме "свободния пазар" на ЕС. БУлекзит-СПАСЕНИЕТО. Но с тези еднодневки в НС, ще ни ззаробят още по-жестоко финансово с Еврото, и Споразумението СЗО. Това е нечовешко, само заради санкциите да купуваш газ с 30% по-висок, да си изнасяш евтиният ток, щото ЕС казал, а народа и бизнес страдат. Шарлатани и Шайка.
118
0
 
5
 
! Отговори
хахахаааа......... преди 9 месеца
Вносните домати поскъпнаха с 9,3% само за седмица и цените им на едро достигнаха 2,70 лв. за кг., показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Цените на българските домати нараснаха с 5,4% до 3,10 лв. за кг. на едро.
117
1
 
3
 
! Отговори
!!! преди 9 месеца
Брутният външен дълг в края на април възлиза на 44,45 млрд. евро (49,2% от БВП), обявиха от БНБ. Това е с 3,191 млрд. евро (+7,7%) повече в сравнение със същия месец на миналата година.
116
2
 
4
 
! Отговори
хахахаааа......... преди 9 месеца
Най-важната България в ЕС и НАТО.........
115
0
 
7
 
! Отговори
Може ли преди 9 месеца
Да кажете къде и в кой магазин купиха водата??? При нас водата е двойно по скъпа във всички магазини.
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да фалират като толкова време не се научиха да продават директно на потребителите.
113
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пенсиите тук в Шопия обикалят магазините с един такива отворени очи и ей такива паднали ченета. Сърбат слюнката дето им тече.
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Производството на Мляко от женските животни - овце, кози, крави, кобили, магарици и от жените при човека е чиста бяла прецедена кpъв, през цицopините на животните и на нашите жени след рaждане! Най - важното е малкото бебенце да изпие веднага като се рoди до 15 ден всичката Кoластра в Млякото произведенo от майка му, понеже там се съдържа информация за здравето и имунната система на бебето знае как да се бори в бъдеще с недобрите бактерии!

Спонсорирани публикации