Екоактивисти боядисаха река в зелено, избиха рибата там

От Extinction Rebellion се оправдават, че флуоресцеинът е безвреден
20 сеп 2023 14:00, Нели Христова
42
Екоактивисти боядисаха река в зелено, избиха рибата там
Снимка: БГНЕС

Екоактивисти от движението Extinction Rebellion бяха обвинени в това, че са убили множество риби в реката и фонтаните на френски град. В знак на протест срещу токсичните отпадъци те оцветиха водите им с яркозелена боя, съобщават от The Times.

Ерик Щрауман, кмет на Колмар, град в Елзас, чийто крайбрежен район е известен като Малката Венеция, каза, че десетки мъртви риби са открити да плуват на повърхността, след като активистите изхвърлиха варели с флуоресцеин в река Лаух през уикенда.

"Бях свидетел на въздействието върху водната дива природа на тази боя, която беше разпръсната в насипно състояние и остана видима в продължение на 24 часа", каза Страуман.

Полицията задържа мъж, който е видян да налива органична боя в Лаух.

Клонът на Extinction Rebellion (XR) в близкия Страсбург съобщи във Facebook, че е извършил акцията в Колмар и в самия Страсбург в знак на протест срещу новоодобрено депо за 42 000 тона токсични отпадъци в неизползвана мина във Wittelsheim. Противниците на проекта на Stocamine - Straumann казват, че заровените отпадъци, включително азбест, арсен и цианид, са заплаха за водната маса.

Протестното движение настоя, че флуоресцеинът е безвредно вещество, широко използвано като диагностичен контрастен агент в медицински процедури и други приложения.

"Поне една мъртва риба вече е плавала преди флуоресцеинът да бъде изхвърлен", се казва в изявление. "Тази боя е безвредна и често се използва от рибовъди, рибари и техници за питейна вода. Искрено се надяваме, че съветът ще извърши необходимите здравни проверки, за да разбере тази ситуация."

Страуман каза, че въпреки че подкрепя опозицията срещу депото за отпадъци Stocamine, действието Extinction Rebellion е неприемливо. Освен че са убили рибата, те са нанесъли "визуално замърсяване" на града, допълни той.

Съветът все още не е решил дали ще подаде наказателна жалба срещу Extinction Rebellion.

Страуман каза пред вестник Le Figaro, че е бил един от първите, които се противопоставиха на проекта Stocamine през 2016 г., когато беше председател на районния съвет, "но бях съвсем сам и не видях еколози да предприемат действия".

Екологичните активисти често използват флуоресцеин в протести в Европа и Съединените щати през последните години. Във Франция е изхвърлен в реките в Анси, Рен и другаде.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
16
 
! Отговори
Истината е преди 7 месеца
Екоактивистити са като динята: отвън - зелени, отвътре - червени.
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рибите вредят на екологията, замърсяват водата, отнемат и кислорода, вредят на околната среда, добре са направили. Рибите като отнемат кислорода от водата, остава водорода, ако са много рибите какво става.:))
35
1
 
27
 
! Отговори
Страхил преди 7 месеца
Човешката глупост няма граници
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Фашисти.
33
0
 
18
 
! Отговори
Мда преди 7 месеца
Сега на всеки активист да му се даде една чаша зелена вода собствено производство да изпие. Та да видят как стоят нещата с рибите в нея.
32
0
 
17
 
! Отговори
Хейт преди 7 месеца
Е, не! Отдавна не съм се смял така на простотията :) Важното е, че са изтрепали рибата в името на Доброто!
31
1
 
11
 
! Отговори
Е, поне отговарят преди 7 месеца
на името си - "Бунта на унищожението" - унищожават бунтувайки се. За разлика от Демократична България, които нито се борят за демокрация нито се борят за България. Давам ги за пример с илюстративна цел, още много такива примери има, да не си помисли някой, че подкрепям политическите партии във властта... или извън нея.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За тези ако Денков каже че са терористи ще се съглася. А това оцветяване на водата си е вид замърсяване и трябва да се наказва. Като е безвредно да си оцветяват вода и да си я пият така оцветена. Това не са само еко терористи а са и убийци. Освен рибата във водата има и други организми които не се виждат и като се замърси екосистемата заминава.
29
0
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 7 месеца
Един път-два в годината яж гъби, за да се съветваш с господ как живееш живота си unbiased. Може и 1-2 пъти да пиеш чай от лияна и сок от кактус. Направи неколко чавета. Предай им мъдростта си. Ако не ти хареса, претупай с прах за пране и все тая.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато в лудницата има ден на отворените врати, активистите излизат по улиците и някое ново НПО се учредява.
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Утрепи активист, спаси риба
26
11
 
14
 
! Отговори
Екоактивист преди 7 месеца
Украинското ГМО ураново зърно е напълно безвредно
25
2
 
13
 
! Отговори
Уотсън преди 7 месеца
Активисти сър!
24
2
 
22
 
! Отговори
Бай ВарвАр преди 7 месеца
Че те ,екоактивистите ,нямат и една изява с която да не са избили рибата ...
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Екотерористи гадни, заслужават да изгният в затвора
22
0
 
34
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
ИЗОБЩО НЕВЯРВАМ ХИМИКАЛ КОЙТО ПРАВИ ВОДАТА ЗЕЛЕНА ДА Е БЕЗВРЕДЕН ЗА РИБАТА! МОЖЕ ЗА НАС ХОРАТА ДА Е СЛАБО ВРЕДЕН ВСЕ ПАК НИЕ ПИЕВ ВСЯКАКВИ ОЦВЕТИЛЕТИ АМА Я ПУСНЕТЕ ЕДНА РИБА ВЪВ БЕЗАЛКОХОЛНА НАПИТКА ДА ВИДИМ КОЛКО ЩЕ ИЗКАРА ВЪПРЕКИ, ЧЕ Е 99% ВОДА НАПИТКАТА ИМА ТАКИВА И БЕЗ ЗАХАР! АБСОЛЮТНО СА ЛИКВИДИРАЛИ РИБАТА! ПЪРВО СЕ ПРАВИ ТЕСТ С МАЛКО КОЛИЧЕСТВО ДАЛИ УБИВА РИБАТА НО ТЕ СА ЗНАЕЛИ , ЧЕ ЩЕ Я ИЗБИЯТ ЦЕЛТА ИМ Е БИЛА ДА ГИ ЧУЯТ СЕГА ДА ОДЯТ В ПАНДИЗА
21
3
 
8
 
! Отговори
РАЗМИСЪЛ преди 7 месеца
И така, вече съм на 30 години и от няколко месеца размишлявам за живота. Дали го живея правилно, дали не го пропилявам, защото е само един и трябва да се живее пълноценно, но умната. И като се замисля с какви глупости си запълвам времето с интернет, телевизия и с излишна информация и не усещам как си минават дните и времето, и усещам, че не го изживявам пълноценно тоя живот. А е само един и е скъп... Дайте съвет как мога да живея пълноценен живот, но умната без да правя глупости и щуротии?
20
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето това са истински терористи, а не нашите фермери! За съжаление такива зелени терористи управляват ЕС и налагат зелени сделки в *** кратки срокове!
19
4
 
10
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Ужас. В Чикаго всяка година боядисват реката в зелено за деня на Св Патрик. Винаги ми се е струвало глупаво, но поне използват хранителни бои и не избиват рибите. Да бяха използвали същите
18
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
80% от енергетиката на Франция е АЕЦ. Освен това изнасят и за Германия, защото Германия си затвори всички АЕЦ и ТЕЦ. Но вече няма евтин уран от Африка. Цените на енергията в ЕС ще продължават да растат.