Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален

Това е съдържал договорът, предложен през 2022
2 мар 2024 08:57, Петър Бойчев
757
Мирът на Путин: Украйна неутрална, почти без армия, руският език официален
Снимка БГНЕС

През последните седмици руският президент Владимир Путин намекна публично, че ще бъде отворен за дискусии за прекратяване на войната в Украйна при условията на Москва, пише The Wall Street Journal.

Според изданието очертанията на сделка, която руският лидер вероятно иска, могат да се видят в проект на мирен договор, изготвен от руски и украински преговарящи през април 2022 г., около шест седмици след началото на войната. Западни служители и анализатори казват, че тези цели остават до голяма степен непроменени след две години на битки: Украйна да се превърне в кастрирана държава, постоянно уязвима за руска военна агресия.

Въпреки че общите очертания на крайно неуспешните мирни преговори бяха разкрити, пълният документ от 17 страници, който беше прегледан от The Wall Street Journal и други, запознати с преговорите, не беше направен публично достояние.

Документът от 15 април 2022 г. очертава как преговарящите от двете страни се стремят да сложат край на боевете, като се съгласят да превърнат Украйна в "постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“, на която е забранено да възстановява армията си с подкрепата на Запада и оставяне на Крим под фактически руски контрол.

Днес Украйна казва, че няма да започне мирни преговори, докато Русия не изтегли войските от страната. Две години конфликт втвърдиха украинското обществено мнение срещу всякакъв вид мирно споразумение и украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всяко прекратяване на военните действия просто би позволило на Русия да се превъоръжи, за да атакува Украйна по-нататък.

Документът показва дълбоките отстъпки, които преговарящите от украинска страна са обмисляли, докато Киев се бореше в първите седмици на войната, пише Фокус. Той също така служи като напомняне за компромисите, които Русия може да се опита да принуди Украйна да преглътне, ако западната военна подкрепа пресъхне и Русия постигне значителни териториални придобивки.

В проектодоговора се посочва, че на Украйна, въпреки че й е позволено да се стреми към членство в Европейския съюз, няма да й бъде позволено да се присъедини към военни съюзи като Организацията на Северноатлантическия пакт. Предвижда се забрана на чуждестранни оръжия, "включително ракетни оръжия от всякакъв вид, въоръжени сили и формирования“. Москва иска въоръжените сили на Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски оръдия. Украинските преговарящи искат 250 000 войници, 800 танка и 1900 артилерийски оръдия, според документа. Русия иска обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 40 километра.

Кримският полуостров, който вече е окупиран от Русия, ще остане под влиянието на Москва и няма да се счита за неутрален. Москва също настоява руският език да се постави наравно с украинския в правителството и съдилищата, клауза, която Киев не е подписал, според проектодокумента.

Бъдещето на Донбас не беше включено в проекта, оставяйки го на Путин и Зеленски да го завършат в разговори лице в лице. Тази среща така и не се състоя.

Договорът трябваше да бъде гарантиран от чужди сили, които са изброени в документа като включително САЩ, Обединеното кралство, Китай, Франция и Русия. На тези страни ще бъде дадена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен. Но докато договорът е в сила, от гарантите ще се изисква да "прекратят международните договори и споразумения, несъвместими с постоянния неутралитет на Украйна“, включително всякакви обещания за двустранна военна помощ. Международните гаранции за сигурност няма да важат за Крим и Севастопол.

Други въпроси остават нерешени, по-специално какво ще се случи, ако Украйна бъде нападната. Русия иска всички държави-гаранти да се споразумеят за общ отговор, което означава, че единен отговор е малко вероятен, ако самата Русия е агресор. В случай на атака срещу Украйна, украинските преговарящи искат нейното въздушно пространство да бъде затворено, което би изисквало държавите-гаранти да наложат зона, забранена за полети, и предоставяне на оръжия от гарантите, клауза, която не е одобрена от Русия.

Русия иска да добави Беларус като гарант; Украйна иска да добави Турция. Украинските преговарящи отказват да обсъдят руска клауза, изискваща от Киев да оттегли претенциите си за преминаване под юрисдикцията на Международния наказателен съд, който преследва военни престъпления, според документа. Те също така не искат да ратифицират клауза за отмяна на всички взаимни санкции.

Първият кръг от предварителните мирни преговори започна само дни след нахлуването през февруари 2022 г. Руските и украинските преговарящи се срещнаха първоначално в Беларус, преди да се преместят в Турция и да продължат преговорите до април. Полученият документ изглежда се основава на договора от 1990 г., който създаде обединена Германия, където войските на Съветския съюз напуснаха Източна Германия при условие, че страната се откаже от ядрени оръжия и ограничи размера на своята армия.

Преговорите се водиха месеци – дори по Zoom – но в крайна сметка спряха напълно през юни 2022 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още по темата: мирУкрайнаПутин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
670
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла Европа трябва да е руска, Молдова, Румъния, Германия, Франция, България, Сърбия, може би без Македония, Швеция, Дания и Финландия. Тогава ще настане мир. Е, Аляска също си е изконно руска.
669
2
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 месец
На тоя жалък анонимен, недоубит комунисти поплювко ще му кажа, че руските въшкарнициимат много повече жертви от украинците, а неговите измислени данни да си ги завре отзад!
668
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Майдана, 90% от киевчани са рускоговорящи у дома и в ежедневните контакти. Каква украинска нация и език ще налагаш насила? То затова няма желащи украинци да ходят на фронта, ами ги ловят и закопчават, като престъпници! После на фронта се предават при първа възможност. 28 000 военопленици държат руснаците, а украинците 100.
667
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Квичите ли? Кви-кви! Неблагодарно племе. Айде ходете да защитавате Украйна.
666
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
украйна е измислена държава!
665
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борис Джонсън направи услуга на Русия, щото Путин щеше да подписва мирни договори докато НАТО не си инсталират установките у двора му.
664
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в договора и един пълен член за путин
663
19
 
16
 
! Отговори
Пешо Водката преди 1 месец
Никаква Украйна бе Путин,Всичко става Русия.Хохли не трябва да има вече.
662
12
 
21
 
! Отговори
. преди 1 месец
Германия е окупирана държава , изпълняваща чужди интереси до ден днешен , вдички го знаят ,какво екзотично има ?
661
4
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Да Сата НАТО. Наборе, ти нали щеше да ходиш в Украйна доброволец, бе? -----////------ Кой набор си, за да знам дали трябва да ти отговарям?
660
7
 
15
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
До b,Да бе, то това, че много руснаци са се събрали да почетат паметта на Навални, не означава, че всички те са готови тутъкси да емигрират от Русия. Нещата са доста по-сложни! При условие, че доста от тях имат сравнително уреден живот в Русия, за какъв им е да емигрират, особено пък при условие, че работата с която си изкарват доходите в Русия им допада и ги удовлетворява! Именно в това се състои и коренът на конфликта в Донбас- много украинци и руснаци от там не желаеха да мият чинии на Запад
659
6
 
14
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
До анонимен 673,То и плана на Зелето за мир също е абсурден според руснаците, та затова те дори и не го обсъждат, та и затова военните действия на т.нар. украински територии подължават!
658
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна да бъдат ограничени до 85 000 войници, 342 танка и 519 артилерийски////Само това искане на Русия е предостстачно та планът й за мирно олегориране на конфликата да бъде скъсан и хвърлен на ***.
657
5
 
13
 
! Отговори
С две думи преди 1 месец
Няма да стане!
656
7
 
8
 
! Отговори
Тагарев преди 1 месец
Много им е.*** не държава а пълна измислица.
655
10
 
1
 
! Отговори
@ преди 1 месец
До Анонимен 669По добре да гръмнат язовирите, ядрените централи на изток и да се изтеглят отвъд бариерата, ако нещата станат толкова трагични.
654
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Звучи ми добре. Напълно приемливо. Другото е да няма Украйна.
653
30
 
15
 
! Отговори
b преди 1 месец
Гледах клипове от погребението на Навални в Москва.Останах приятно изненадан.Изумен.Хиляди московчани са на улицата.Мислих си досега че всички руснаци са зомбирани.Оказа се,че има и нормални.Повечето са млади хора.Според мен Европа трябва да действа веднага. Да покананим всички руснаци с ВИСШЕ образование да емигрират в Европа.Да спрем черният поток от араби и муджахидини и да приемем руснаците.Не съм русофил.Но си мисля,че така ще се вдигнат много руснаци против Путин и неговата шайка.
652
10
 
21
 
! Отговори
хе хе хе преди 1 месец
Да Сата НАТО. Наборе, ти нали щеше да ходиш в Украйна доброволец, бе? Какво стана, достраша ли те? Така си и знаех, макар че много голям го вадеше из коментарите. Пък недей мечта толкова за Майдан в България, че не се знае с какъв завършек ще бъде. Пет6 американски бази не са чак толкова много. Пък и да успее, после нали знаеш какво следва? Ако не се сещаш, виж какво става в Украйна:)))
651
6
 
29
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Е, новият договор ще е много по-зле за Украйна. Ако въобще има такъв, де.