Тежки времена за Boeing: Акциите на компанията записват най-дългата серия на загуби от 2018 г.

Те са надолу с 35% тази година, което ги прави вторите най-зле представяще се в индекса S&P 500
13 апр 2024 21:45, Красимир Ангелов
13
Тежки времена за Boeing: Акциите на компанията записват най-дългата серия на загуби от 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Сътресенията в Boeing Co. поставиха акциите на производителя на самолети в най-лошия им курс, откакто неговият самолет 737 Max участва в смъртоносна катастрофа край Индонезия преди пет години.

Неотдавнашните проблеми започнаха в началото на тази година, след като панел, покриващ неизползвана врата, избухна във въздуха по време на полет на Alaska Airlines. Случилото се доведе до регулаторни проверки, цялостна промяна на управлението и по-голяма липса на доверие в контрола за безопасност на компанията.

Това подхранва отстъпление на акциите на Boeing, което ги тласна надолу с 35% тази година, което ги прави вторите най-зле представяще се в индекса S&P 500, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

В петък акциите паднаха за 10-та поредна сесия, отбелязвайки най-дългата си губеща серия от ноември 2018 г. Само този месец Boeing отчете най-ниските си доставки през първото тримесечие от средата на 2021 г. и инженер в компанията направи обвинения, които поставиха под съмнение и самолетите от серията 787 Dreamliner.

"Съобщението за доставките на Boeing за първото тримесечие потвърди това, което пазарът приема през последните два до три месеца, а именно, че темпът на активност в сегмента на търговските самолети е бавен", каза Сет Сейфман, анализатор в JPMorgan Chase & Co.

"Пътят напред по отношение на производството не е много ясен и докато търсенето би трябвало да позволява значителен растеж с течение на времето, инвеститорите трябва да ограничат очакванията за по-близкия период“, добави анализаторът. Сейфман понижи целевата си цена на акциите, но запази рейтинга си за еквивалент на покупка.

Като цяло анализаторите на Wall Street стават предпазливи. Делът на препоръките за закупуване на акции на Boeing вече е най-нисък от ноември 2021 г., рейтингите за задържане почти се удвоиха тази година, а средната целева цена е паднала с 14%, според данни, събрани от Bloomberg.

Междувременно очакванията за печалба се сринаха. Средните прогнози на анализаторите за коригирана печалба за 2024 г. са спаднали с удивителните 83% през последната година, докато очакванията за приходи са намалели с 5%.

"По-нисък коефициент е оправдан предвид несигурността и рисковете, свързани със смяната на ръководството и текущите разследвания“, каза Роналд Епщайн, анализатор в Bank of America Corp. „Освен това смятаме, че има риск от намаляване на нашите прогнози за паричните потоци.“ Епщайн също понижи ценовата си цел за Boeing тази седмица.

И все пак, въпреки целия хаос и предизвикателства, анализаторите казват, че дългосрочната перспектива пред компанията остава добра. Това обяснява защо дори след тазгодишния непрекъснат поток от негативни заглавия, оценките за покупка все още съставляват повече от 60% от всички препоръки за акциите.

Предимството на Boeing е, че се очаква търсенето да остане в неговата индустрия, като книгата с поръчки за водещия конкурент Airbus SE вече е разпродадена до края на десетилетието. И навлизането в бизнеса с производство на самолети не е лесно, което изключва възможността за внезапен нов съперник.

"Компанията ще може да продължи да се възползва от стабилната глобална среда на търсене на въздушни пътувания и в дългосрочен план да се възползва от подобрено осигуряване на качеството", каза Епщайн от BofA.

"В краткосрочен до средносрочен план обаче има рискове".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: BoeingBloomberg TV Bulgaria
Още от Спорт
Съвети как да намираме топ оферти от казината в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Военен преди 2 седмици
До 12 това беше саботажна акция на гру бе жендър.. доста добре им се получи сринаха боинг ;)
11
2
 
2
 
! Отговори
Пропов преди 2 седмици
Преди около година излезе информация че са доставяни фалшиви части компоненти за потдръжка на самолети. Документите изрядни, ама частите - не. Като се поразровиха и журналистите и отговорните органи се стигна до фирма с руско участие. Където има крупна мошенгия - търсете руснаците. Няма други такива алчни , нагли и безотговорни *** като руските богатшчета. Руснакът никога не се е трогвал от жертвите, на чийто гръб забогатява. Докога ще ги търпим, докато потропат на нашата врата ли?!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Откъде ви намират такива борсуци загубени, и майка си ще продадете за няколко цента. Кучета сте, и ще си получите по кучешките заслуги. Усмихат младежо, псевдо-журналяга
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До това води "сътрудничеството" с руснаците, даването на поръчки на руски компании и най-вече допускането ан руски "студенти" на специализация в заводите на Боинг.
8
6
 
2
 
! Отговори
Боинг 747 преди 2 седмици
Американските самолети са най-добрите в света. Много скоро в целия Евросъюз ще се лети само на американски самолети. А европейските Еърбъси ще изхвърлим на бунището. Все пак нека си признаем, че ние европейците не умеем да правим добри самолети като американците. Не вярвам някой да е на обратното мнение по въпроса.
7
7
 
6
 
! Отговори
Додж фен преди 2 седмици
737 Мах си лети всеки ден въпроса е къде лети Мц-21 суперджет и всички руски вундерковчези.
6
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За разлика от старите Туполев 737 max може да лети вертикално макар и за кратко. И ако някой сметне, че чувството за хумор не е уместно спомнете си Шерли. Каквото повикало такова се обадило!
5
2
 
2
 
! Отговори
Trump2024 преди 2 седмици
Уоук либерастичната помия е в състояние да съсипе не само Бъдуайзер, ами явно и конгломерати като Боинг. Когато Тръмп влезе пак в Белия Дом, нещата ще си дойдат на мястото. Света няма друг вариант който да го отърве от тази античовешка уродливаПомия.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Неотдавнашните проблеми започнаха в началото на тази година, след като панел, покриващ неизползвана врата, избухна във въздуха по време на полет на Alaska Airlines."===Не мога да разбера защо в тази медия непрекъснато описват случая като "избухване". Нищо не е избухнало, панелът просто се е откъснал. Няма експлозия.
3
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 2 седмици
Време да купуваме акции на Боинг.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На това му се казва монопол. Изискванията за безопасност не позволяват да се появи нов играч и в същото време като има проблем със сигурността не налагат забрана за летене на даден модел и производител, защото няма конк. урент
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американски *** - всичката им работа такава - коли, самолети, телефони... съветските Туполев са къде къде по хубави самолети.

Спонсорирани публикации