В 68 държави българите зад граница гласуват

Най-много секции в чужбина има във Великобритания
11 юли 2021 15:48, Ния Христова
29
В рекорден брой избирателни секции зад граница гласуват сънародниците ни днес. 784 секции в 68 държави са открити за днешните предсрочни избори. 674 секции има извън дипломатическите и консулските представителства, а 110 са разположени на територията на мисиите ни. Най-много са секциите във Великобритания- 135, следват Турция - 121 и Германия -116. 
 
С голяма интерес към вота отвориха първите секции зад граница, а именно тези в Нова Зеландия и Австралия. Българката Марина Милева, която живее в Сидни, споделя че сънародниците ни там отиват до урните с голям ентусиазъм. 
 
"Днес тук се чупят рекорди, има голям интерес към изборите. Изборната активност наистина е внушителна, до 2 часа вече бяха гласували около 400 души", сподели Марина Милева пред Bulgaria ON AIR
 
В Германия - секциите, в които българите гласуват са 115, в 56 от тях вотът е машинен. Въпреки големият брой секции, заявилите гласуване са по-малко от тези на редовните избори на 4 април. Според директора на Българския културен институт в Берлин Борислав Петранов, все пак има висока активност. 
 
"Без проблеми и напрежение започна изборният ден за сънародниците ни в Южен Лондон. В секцията в Кройдън гласуването се провежда с машина и върви бързо", споделя българката Даниела Митева. Надява се, че вотът днес ще доведе до съставянето на правителство.
 
Изборният ден протича нормално и за българите, избрали Гърция за своята ваканция. В Халкидики има две изборни секции - в Никити и Неа Мудания. Пред тях се образуваха дълги опашки от желаещи да дадат своя вот. Такива има и в столицата Атина. 
 
До напрежение се стигна в началото на изборният ден в Турция. В Анкара и Истанбул нямаше предварително решение на ЦИК къде трябва да се попълват декларациите за гласуване - пред членовете на секционната комисия или да са предварително попълнени. Впоследствие беше решено в Турция декларациите да се приемат без значение къде са попълнени.
 
Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както се оказа ние в чужбина бяхва много по-активни от тия в България. Засрамете се!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евтината работна ръка я измете пандемията и я върна обратно в България.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бг в чужбина 21Абе, все пак на се само мозъци. Голяма част са по-скоро евтина работна ръка.
25
1
 
2
 
! Отговори
No Coment преди 2 години
Проследявайки българската история от 1944г.,смело мога да кажа,че БКП-то няма нито едни изгубени избори до днес,а и дори и днес,гледайки кои са кандидатите .......отново ще са ТЕ.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар 24..Бг в чужбина, да бе, видяхме "мозъците" за кого гласуваха на предишните избори! И пак казвам, ако искате да гласувате, заповядайте и гласувайте....Повечето са изтеклите мозъци от България отколкото булсаткомаджиите и синдромаджиите, това е неуспорим факт!
23
2
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Бг в чужбина, да бе, видяхме "мозъците" за кого гласуваха на предишните избори! И пак казвам, ако искате да гласувате, заповядайте и гласувайте
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За турция знаем, там винаги е едно и също. Подготвят всички бюлетини да са за дпс, пишат 2000 гласували в секция и после раздават парите.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Назад да бяга Дания ,пак не можеш да я стигнеш и след 100 години. Намерил кого да дава за пример.!!! Ха ха
20
2
 
9
 
! Отговори
Бг в чужбина преди 2 години
За изтичане на мозъци чувал ли си? Интелигенцията на България е навън. Но на вас ви е по-удобно да купувате гласовете на ромите, отколкото ние от чужбина да гласуваме.
19
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
17, няма никаква дискриминация, ако искаш да гласуваш и милееш за родината, заповядай и гласувай
18
2
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
А къде си плащаш данъците , А?! С ковид си допринесъл за общественото и социално развитие на България?! В Дания има закон който не позволява на датски граждани живеещи извън страната 10 години да гласуват . Такъв закон трябва да се гласува и у нас.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10...Тия гласуващи от чужбина са реалните виновници за лошите неща,които се говорят там за страната ни. За добрите неща заслуга имаме единствено тие, които ден и нощ милеем с грижите на страната ни. Нашата Родина. За която тия външните мислят като за дойна крава.....Най-хубавите "неща" се случват по бетономорието.:)))))))))))))))).."Осанката" на българските силияндури се откроява най-често в България, земята на чалга-ориент.:))))))))
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази дискриминация? И защо да не гласуваме като сме в чужбина? Отписахте ли ни вече? Само не забравяйте като плюете по нас, че една от трета от българите живеят в чужбина. А от тези останалите в бг половината са турци и роми.
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите в чужбина съм чувал, че не се поздравяват един друг, а като видят друг минават на отсрещния тротар понеже вероятността друг българин да ти направи мръсотия е много голяма. Та и сега, правят ни мръсотия.
14
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
14 ?????
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекар 11...Защо трябва да има секции в чужбина???....Защото БКП-то е навсякъде в някои български пъпеши!:))))))))))))
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 10...Тия гласуващи от чужбина са реалните виновници за лошите неща,които се говорят там за страната ни. За добрите неща заслуга имаме единствено тие, които ден и нощ милеем с грижите на страната ни. Нашата Родина. За която тия външните мислят като за дойна крава......Да, ден и нощт оаквате Българската природа при това обилно и постоянно!:)))))))))
11
4
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
А на предишните избори се оказа, че няма изтичане на мозъци
10
5
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Защо трябва да има секции в чужбина???
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия гласуващи от чужбина са реалните виновници за лошите неща,които се говорят там за страната ни. За добрите неща заслуга имаме единствено тие, които ден и нощ милеем с грижите на страната ни. Нашата Родина. За която тия външните мислят като за дойна крава.