Станишев: Липсва цялостна държавна стратегия за енергетиката

След изборите ще има правителство, кризата го налага, прогнозира той
25 окт 2021 13:23, Анисия Иванова
52

"Общата тенденция в ЕС не може да бъде променена. Трябва да се адаптираме към нея по-бързо и ефективно, защото не случайно и Франс Тимерманс го каза в София - колкото по-късно стане това излизането от въглеродна икономика към зелена кръгова икономика, толкова по-скъпо ще бъде.

Не е тайна, че и сега всяка година от парите на данъкоплатците се плащат стотици милиони за финансовите баланси на ТЕЦ-овете и минодобива, защото общата политика за емисии е такава, която ги прави икономически непечеливши," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR лидерът на ПЕС Сергей Станишев в разговор за въглищните централи у нас и сроковете за затварянето им.

Той добави, че България получава 2,5 млрд. лв. за регионите, които биха пострадали от затварянето на ТЕЦ-овете - средства, които ще компенсират затварянето на въглищните мощности с програми за преквалификация на работниците, за инвестиции и подпомагане на тези райони.

"На нас ни липсва национална сратегия, която да е смислена. В това число за балансите между различните видове енергия. Едно от основните неща, които чух от дискусията (б.р. преди седмица - с участието на зам-председателя на ЕК Франс Тимерманс и заинтересовани страни), е, че липсва цялостна държавна стратегия и това е големият пропуск. Мога да кажа - когато решихме навремето да сторим Белене, ако бяхме завършили този процес, а той не беше станал заложник на политически игри, ние щяхме да имаме втора атомна електроцентрала, която беше одобрена от Европейският съюз през 2007 година по времето на моя мандат - имаше разрешително от Европейската комисия за изграждането й, и ако бяхме започнали изграждането й сега щяхме да имаме базова електроенергия, достатъчно евтина," заяви Станишев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова ще има ли редовно правителство след поредните избори, лидерът на ПЕС отговори: "Според мен ще има правителство, защото в противен случай  просто хората ще им кажат (б.р. - на политиците): "гледайте си работата, не ни интересувате повече, за нищо не ставате."

По думите му има предизвикателство, което изисква редовно правителство. "Вижте кризата, предизвикана от пандемията, и необходимостта от въстановяване, сметките за ток тази година, които са ужасно бреме и за бизнеса и за хората," казва Сергей Станишев.

Целия разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 1 месец
Бла бла, аз зайчето нямам вина за делата в блатото. Да бе да, ама не.
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов,#47Ристо, забравяш че цените на тока и газа се определят въз основа не на най-ниските, а на средните в ЕС. РЗ на хората се определя от собствениците на фирми в частния сектор и от премиера+министъра на финансите в държавния сектор. И не случайно премиер Боце от Банкя повиши миналата година заплатите на хората от държавната и общинската администрация с 30% и ги предупреди да внимават за кого гласуват, че ... И те гласуват за Пожарникаря - минимум 430 хил. гласа...
48
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
щом ти си "фактор" в ЕС...изход...тотално превзет и зависим от мафията...,тоя отдавна трябваше да е в затвора!...Бог да прости...ЕС!...хитлер...пасти да яде пред тези престъпници с печатници и банки!...Изход!!!
47
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 43"как ще плащат високите цени на тока?!" - както подкрепят евроинтеграцията, така ще плащат и европейските цени на тока. И не, в България цените на тока и газта за населението са по-ниски от тези в ЕС.
46
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Едната глава на тройната ламя.У лево.
45
0
 
3
 
! Отговори
Ники преди 1 месец
Този е бил с чуждо гражданство когато е станал премиер
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 8 декември 2005 Сергей Станишев и Румен Овчаров подписват договора за AIS - Американските Тецове на които в момента плащаме 650 милиона евро квота въглероден двуокис ние данъкоплатците парите които са съразмерими със вноската ни към ЕС . Овчаров еднолично прекрати Договор със Газпром за покупка на Газ до 2035 г при цена 155 $ за 1000 кубика газ . Честито сега дъщерятя на Овчаров е на 1 място в редиците на БСП в София за кандидат депутат .. А неговият кумец Кадиев на трето в Стара Загора ...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България , цените са по-високи от западните държави, а разликата в месечната заплата е в пъти, болшинството хора в България са на ниски заплати и са бедни работещи, как ще плащат високите цени на тока?!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Енергоизточниците трябва да са съобразени със специфичните особености на страната,релефа+природата на дадения район и да са разнообразни, навсякъде не върви на фотоволтаици и вятър, при това, перките убиват птици, а от соларните и вятърните системи, се получва ***, какво му е зеленото? И цените също трябва са според възможностите на държавите и районите, не може в район, който минималната заплата е 1500 евро , да плащат същите цени, като страна или район, в който заплатата е 330 евро!
41
2
 
6
 
! Отговори
Лойко преди 1 месец
Браво на Станишев.Заработи скромната си заплата за този месец в Европарламента само с една стаийка-прогноза. Напмня за себе си,може да го броим за жив.Не го ли хвана носталгията по Родината и да се завърне да целуне родната земя.Липсва ни живото му присъствие.Великите българи...,ама само в собствените си очи.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименАбсолюно вярно, а в северна Европа често няма слънце, често и вали, но дори и когато не вали, дните са мрачни, слънце няма, откъде ще дойде енергия? Това е пълно безумие, както много други неща, като емисии, либерализация на цените в Европа на енергията и други подобни безумия! От БСП, да наслагат турбини по 10 до 20 КВ успоредно на Дунав, с решетка при вливането и така няма да сисипят природата,реката и ще получват енергия, макар и не много мощна!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излизането от въглеродната икономика е поредната безумна идея на евробюрократите. Но целта е рзвиващите се страни в Европа, каквато сме и ние, да се простят с всякаква индустриализация и конкурентна икономика. Ставаме завинаги колонии, с неустойчиво стопанство. Да разчиташ на вятъра и слънцето, за да развиваш сериозни отрасли и индустрия е виц и връщане в средновековието. ЕП гласуваха закон, според който европейската конституция е по- силна от националните конституции
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко Алеко Защо провокираш хората, ами влез и прочети статиите за енергетиката в "Народ.бг" , вие герберите я държите и бившата любовница на Бойко!
37
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Браво на големия учен историк д-р. Станишев с важни изследвания върху руската история.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Калеко АлекоКалеко, вие герберите и партиите от ЕНП държите цялата енергетика в ръцете си, нагло е да обвиняваш хора на БСП, които правилно бяха започнали да договарят различни енергоизточници за България и желаеха да бъдем енергиен център на Балканите и не само!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВ южна Германия съм, тук няма всеки ден слънце ,както е в България, да не говорим на север как е , а в Холандия , Англия и други севрни държави, не спира да вали, има да чакаш на слънчеви панели, но няма да се получи достатъчно енергия , колкото и да се стараят и напъват хората, затова в Германия взимат ток от френските АЕЦ, не построите ли Белене, България изпада в криза и високи цени на всичко!
34
2
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 месец
Така е Станишко, няма ги Гоце и Румен Овч. да оправят нещата, техните посреднически фирми дето ги наредиха м/у Овергаз и Газпром още им снасят комисионни, макар и нагодени към сегашна конюнктура, както и на другите ти енергийни експерти, зацикли и Веца на Цанков камък с хидроинженер Доган, да не говорим за трапа в Белене, който наследихме от теб и в който още се въдят шарани ... !!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/13"обаче било в Руски Гей клуб" - по-скоро в брюкселски. Състезавал се заедно с няколко ес премиера.
32
1
 
2
 
! Отговори
Еврозона преди 1 месец
Този от снимката, който прогнозира бъдекето, сигурно вече има трудов стаж. Като премиер и евродепутат. Аз имам над 30 г., така че ще се пенсионирам преди него, ще имам по-голяма пенсия и доста повече депозити в банките от него. Честито на политическите лидери и финансовите анализатори от БНБ. До кога ще продължават да ни говорят за данни в левове. Нали България вече е в еврозоната. Защо не кажат колко да спекстяванията на гражданите и фирмите във валути ? Те, тези валути изобщо не са техни.
31
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/26"Станишев, евродепутат и то много нагоре в йерархията на европейските социял демократи работи против интересите на България." - той целият ЕП работи СРЕЩУ България.