Доц. Буруджиева: За Радев е важно да спечели на първи тур

Иначе ситуацията става различна, смята тя
84

По-малко от две седмици остават до президентските и парламентарни избори у нас. Традиционно кампанията е белязана с взаимни нападки и скандали между отделните участници, а казусът с двойното гражданство на бившия икономически министър Кирил Петков остава тема №1.

Според доц. Татяна Буруджиева партията на Петков е постигнала тавана си.

"Този, който разбира от публично поведение, би трябвало да знае, че това е лош пример, ако такъв човек, водещ партия, успее и влезе като решаващ фактор в политическата ни система. Президентът Радев има много сериозна подкрепа. Аз си мисля, че той е стигнал своя максимум. Само че проф. Герджиков не е стигнал максимума си, тук е голяма завръзка. Ясно е, че е много важно за Радев да спечели на първи тур. Но ако той загуби първи тур, тогава ситуацията става съвсем различна. От моя гледна точка рискът е много голям", коментира политологът.

Тя добави още, че надеждата и за кабинет всеки ден намалява.

Още по темата
"Беше ясно, че червените линии пречат за това. Говоренето за надпартийния интерес е важното. Управлението на сериозни кризи ни е важно в момента. Аз виждам запазване на червени линии. Виждам изказвания, които продължават да нагнетяват", поясни още политологът в "България сутрин".

"Хората искат справедливост, но като общество 30 години не провеждаме дебата в какво да се състои тази справедливост и това равенство. Няма равенство изобщо. Светът е йерархичен и за да постигнем конкретното равенство, от което нашето общество най-много се нуждае, ние трябва да проведем този дебат", обърна внимание политологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Гостите в студиото коментираха и решението на КС, че указът за назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционен.

"Правилата определят дали нещо е правилно. Конституцията е определила по какъв начин процедурите да определят кое е правилно и кое не е правилно по най-важните теми за държавата. Тези теми, които са свързани с нейните устои. Затова пренебрегването ѝ е в най-голяма степен работа срещу националната сигурност. За мен темата е много важна. Много е опасно всякакво дебатиране около това доколко аз трябва да спазвам Конституцията", посочи доц. Буруджиева.

Проф. Христова е на мнение, че няма да има особен резултат върху онези избиратели, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков.

"Те нямат мотивацията - за тях по-важен е резултатът, който ще се получи. Тъй като не по-слабо доминиращ мотив е желанието на хората да има правителство, а това е една от много малкото партии, които не поставя условия на другите. Напротив, казва, че ще разговаряме с всички и по този начин внушава на избирателите способността си да събере около себе си другите партии, за да направят правителство", изтъкна тя.

"Ако искаме да направим този жест към хората с двойно гражданство, това е въпрос на решение. Не може обаче когато има един закон, той да се нарушава. Българската Конституция не нарушава правата на българите в чужбина. Аз много уважавам това решение - Кирил Петков казва: "Аз съм се върнал в България, искам да помогна на България". Никакъв проблем. Просто проблемът е да си министър с двойно гражданство, иначе помагай колкото искаш", каза ще тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
0
 
! Отговори
Станински преди 2 години
До АнонименТочно сега е такъв,льольо !?Колкото и да си въртите задниците , да плюетеи да храчите, още на първитур,щеимаме новия си стар Президент !? А вие симу берете гайлето на бившия комунист, дето сега се прави на антикомунист !?
61
1
 
5
 
! Отговори
Грипен Гаменов Ветов преди 2 години
Здраствуйте Паляци!Ей не мога да са нарадвам на Баджанака дет *** накара да ви стана резилдент?!Аз му викам,няма кой да гласува за един зелен чорап,а той ми вика Има Такива Недо смасленици!Помните ли Шоуто на Баджо?Постарах са да ва овършея доколкот мога,щот такава беше задачката от Решетя!Колкот да сте ми мили,жевотя ми е по мил!Сега кат гледам във форума,че ври от ИТН,ми става драго и съм уверен,че ша ва мачкам ощи 5 и ша довърша подмяната на модела кат ва приведа в Орландовци вместо в ЕС!!
60
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Тази пък БСПарка къде я отвя вятъра в миналия век - хората били искали равенство и справедливост и хайде сега да започнем дебати за това и да тръгнем по известния БСПарски път и болните мозъци...Никой днес не търси равенство и справедливост! Всеки иска да се решат проблемите с мошеничествата, нерешаването на жизнено-важни житейски проблеми, кражби на всички нива,съсипване на талантите,жабешките крясъци по министерските столове и в Парламента..Нямаме нужда от манипулации, а от решения на проблеми
59
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще бъде преизбран! Не желая мекотела като Плевналиев на този пост! Герджикое е Плевналиев номер 2! Не благодаря! Един генерал няма да посрами никого!!! При този разграден двор 32 г вече,само Радев показва някаква държавност!!!
58
7
 
12
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Бащата на Буруджиева Иван Буруджиев е физическият убиец на пенсионирания български генерал Христо Николов Луков.Комунистите ги тресе много страх.
57
23
 
7
 
! Отговори
само да вметна преди 2 години
И ще спечели госпожо! Ще го подкрепим!-:) Този мъж беше сам срещу мутренското "управление" на Борисов и мафията облечена в държавна власт! И устоя и издържа! Точно сега,ЩЕ ГО ПОДКРЕПИМ КАКТО НИКОГА ДО СЕГА! Нещата са други вече!-:))Искаме си държавата и държавността обратно!-:)) Това един ръководител и една партия както беше при комунизма до 1989 г Отмина! Браво на новите партии! Подкрепяме ги! Оплюват ги само "избиртелите" на мутрата! Приключихме отдавна с ГЕРБ!
56
17
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Преизбирането на Радев е сигурно, лошото е, че заради многото кандидати гласовете се разпиляват и ще трябва да има и втори тур. Вината за това е най-вече на ДБ. За какво им беше Лозан Панов за кандидат така и не стана ясно. Но все пак има и нещо положително. За пръв път ще бъде избран президент без гласовете на ДПС.
55
11
 
4
 
! Отговори
доцентке и професорк преди 2 години
припомнете се колко двойни граждани минаха през Герб-ще припомня само двама-Дянков и Юлиян попов.Тогава къде бяхте.В БСП.
54
5
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Дъщеря на убиеца на ген Луков!!!
53
2
 
7
 
! Отговори
Защолитака? преди 2 години
Позаглъхнаха воплите към Радев да въведе военно положение, а бяха хит миналата година.
52
3
 
1
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
Макар, че много от кандидат-президентите предизвикват снизходителни усмивки и иронични подмятания, за всички е важно да спечелят.
51
12
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ ДПС преди 2 години
Вечна дружба и тотална кражба
50
18
 
11
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Тролчетата яко църкат,значи сме на прав път,Радев им пръсна панаира хохохохох
49
2
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
А избори ще има ли?
48
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Само с менте избори може да се случи на първи тур да имаш президент.Това не се е случвало никога, нямаш такъв абсолютен кандидат в момента,освен това има много кандидати,които ще разпилеят вота.Бъдете реалисти,моля.
47
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той дори до 2 няма да стигне,а ако стигне ще има мобизиация на макс,за да се разкара зеления диктатор,със зелените паспорти.
46
10
 
26
 
! Отговори
PAДEB E-РЕКЕТЬОР N:1 преди 2 години
ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ГО ЧУСТВАТ НА СОБСТВЕН ГРЪБ-...... БЪЛГАРИЯ УМИРА....
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ажанти! Да му помогнем да загуби 1 тур!
44
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво сте се хванали с Гербжика и Радев има и други читави кандидати.....
43
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Радев спечели, губи цял народ, ако загуби, губи само себе си!